Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wielkanoc z curry – 3 dania na świąteczny stół

Wiecie już, że lubię wyraźne przyprawy, ostre smaki i azjatycką kuchnię. Że preferuję kuchnię wegańską, ale sporadycznie jadam też jajka. A ponieważ wielkimi krokami zbliżają się Święta, mam dla Was propozycję na Wielkanoc z curry. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na dania z jajkiem oraz jedną propozycję wegańską. Będzie pysznie, lekko pikantnie i przede wszystkim zdrowo.

WIELKANOC Z CURRY – SŁOWO NA POCZĄTEK

Możecie wykonać te przepisy pojedynczo albo, tak jak ja, zabrać się za nie razem – co jest nie tylko proste, ale i wygodne. W pierwszych dwóch przepisach głównymi składnikami są jajka i fasolka. Trzeci przepis na kanapkową pastę wykorzystuje głównie fasolkę.

Czy mieliście już do czynienia z fasolką azuki albo mung? Polecam je przetestować. Mają nie tylko ciekawy smak, ale ze względu na swój niewielki rozmiar szybko się gotują i świetnie sprawdzają się w drobno krojonych sałatkach. Jeżeli nie macie ich pod ręką, to użyjcie w tych przepisach soczewicy (zielonej lub czarnej) albo dowolnej fasoli.

Podsumowując – aby przygotować wszystkie 3 przepisy wystarczy ugotować 8 jajek i 200 g dowolnych strączków. Jeżeli chcecie wykonać dania oddzielnie, kierujcie się proporcjami podanym pod każdym przepisem.

.

JAJKA FASZEROWANE WARZYWAMI Z CURRY

Składniki na farsz do 6 jajek (12 połówek) oraz od razu na sałatkę (średniej wielkości miseczka) – bo farszu niewiele tutaj potrzeba. Oczywiście jeżeli 6 jajek i niewielka sałatka to dla Was za mało, to zwiększcie proszę odpowiednio do Waszych potrzeb ilość składników.

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g fasolki – ja użyłam pół szklanki fasolki adzuki (azuki) oraz pół szklanki fasolki mung
  • kolorowe, świeże, słodkie papryki – kilka małych lub 1 duża papryka
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 kiszone ogórki
  • szczypiorek – przyda się większy pęczek
  • 2 łyżki oleju lnianego – nierafinowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (curry Galeo)
  • 1/4 łyżeczka ostrej papryki (papryka Galeo)
  • świeżo mielony, czarny pieprz (pieprz ziarnisty Galeo)

UWAGA – w tym przepisie nie ma potrzeby dodawania oddzielnie soli, ponieważ znajduje się ona już w przyprawie curry.

.

JAJKA FASZEROWANE – WYKONANIE

  1. Namoczcie strączki i zostawcie je na noc w wodzie. Rano odcedźcie je i ugotujcie w świeżej wodzie. Ja często używam malutkich fasolek ze względu na to, ze szybko się gotują
  2. Ugotujcie jajka na twardo, ostudźcie je i przekrójcie na pół. Żółtka przełóżcie do miski
  3. Paprykę oraz rzodkiewkę pokrójcie w małą kostkę
  4. W misce wymieszajcie warzywa z fasolką oraz żółtkami dodając do nich olej oraz przyprawy
  5. Teraz możecie nakładać łyżeczką farsz w połówki jajek

Nie zapomnijcie posypać wszystkiego szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

.

Wielkanoc z curry

.

Wielkanoc z curry jajka

.

WIELKANOC Z CURRY – SAŁATKA Z JAJKAMI I CURRY

Do farszu, który Wam pozostał wrzućcie pokrojone w kostkę dwa pozostałe jajka. Albo przygotujcie sałatkę oddzielnie kierując się podanymi przy farszu proporcjami. Wyjdzie jej wtedy dużo więcej, ale będziecie mieli podkręconą curry wersję sałatki jarzynowej (haha). Dorzućcie do niej sporą ilość szczypiorku. Lekko pikantna, świeża, wiosenna sałatka jest już gotowa.

Możecie zjeść ją samodzielne lub potraktować jako dodatek do innych świątecznych przekąsek czy potraw.

.

Wielkanoc z curry - sałatka

.

Wielkanoc sałatka blisko

.

WIELKANOC Z CURRY – WEGAŃSKA PASTA KANAPKOWA Z CURRY

Wykorzystajcie wcześniej ugotowane strączki (fasolkę, soczewicę albo ciecierzycę) do wyczarowania przepysznej pasty kanapkowej.

Oto składniki na małą porcję:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli lub soczewicy (200g)
  • 2 łyżki pasty tahina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować ręcznym blenderem lub robotem kuchennym z ostrzem w kształcie
litery S.

Pastę możecie wyjadać prosto z miseczki pokrojonymi w słupki warzywami lub smarować nią kanapki.

.

Wielkanoc z curry pasta

.

Wielkanoc z curry kanapki

.

.

Partnerem tego artykułu jest marka Galeo – producent przypraw jednorodnych oraz mieszanek przypraw o bardzo dobrym składnie, bez zbędnych dodatków. Tu znajdziecie listę produktów.

.

Wielkanoc z curry przyprawy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany