Wiosenna sałatka z ziemniakami
Ta wiosenna sałatka z ziemniakami to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. To jest też sposób na leniwe jedzenie przez 2-3 dni. Robicie taką sałatkę i macie gotowca w lodówce.
Spis treści
Dlaczego ziemniaki warto jadać na zimno?
Aby zachować jak najwięcej cennych składników ziemniaki warto gotować w jak najmniejszej ilości wody albo na parze.
Ziemniaki to dobre źródło wieli minerałów: m.in. potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Witamin K, B1, B2, B6 i C (od 11–16 mg/100 g) a także fruktozy, biotyny, sacharozy oraz kwasów: pantotenowego i nikotynowego.
Oprócz nich ziemniaki zawierają cenną dla naszych jelit skrobię oporną, która nie jest wchłaniana w jelicie cienkim. W całości przechodzi do jelita grubego gdzie jest pożywką dla bakterii jelitowych. Najwięcej skrobi opornej zawierają schłodzone ziemniaki.
.
Wiosenna sałatka z ziemniakami – składniki
Z tych składników wyjdzie średnia miska sałatki
- około 7-8 ziemniaków sałatkowych – w rozmiarze małe i średnie
- kilka rzodkiewek
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 mała, czerwona cebula
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki majonezu – ja użyłam wegańskiego majonezu
- świeżo mielony czarny pieprz
.
Wiosenna sałatka – przygotowanie
- Do tej sałatki polecam ugotować obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki – tak będzie szybciej
- Ziemniaki po ugotowaniu powinny ostygnąć – nie będą się wtedy „sypały” podczas krojenia na jeszcze mniejsze kawałki. Ja kroję je na plasterki
- Do ziemniaków dodajcie pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, czerwoną cebulę i ogórki konserwowe
- Na koniec drobno posiekajcie koperek
- Wszystko wymieszajcie delikatnie z majonezem i świeżo mielonym pieprzem
Sałatkę polecam jeść samodzielnie albo z ulubionym pieczywem.
.
Dajcie znać na FB z jakimi jeszcze dodatkami jadacie sałatki ziemniaczane.
Inne przepisy na ziemniakami znajdziecie pod tym linkiem.
.
.