Wegetariański wielkanocny żurek – bardzo prosty przepis
Nie – nie będzie żurku z torebki (choć pamiętam jeszcze te czasy, po przeprowadzce do Warszawy, kiedy zajadałam się przeróżnymi zupkami instant – chińskie były the best). Dzisiaj udało mi się przygotować MÓJ PIERWSZY W ŻYCIU wegetariański wielkanocny żurek – i od razu muszę się z Wami podzielić moim szczęściem (i sposobem na niego).
Spis treści
Są jeszcze takie dania, które stanowią dla mnie prawdziwą magię (ok – jest ich nawet bardzo dużo). Powoli, w trakcie nauki gotowania, do której przekonałam się w październiku minionego roku, odkrywam ich tajemnicę i moje obawy przed nimi mijają. Do tych dań należał żurek (nie śmiejcie się za głośno) – jadany raz do roku, właśnie na Wielkanoc, u Babci albo u mojej Mamy w domu. Nigdy wcześniej nawet nie zainteresowałam się jak jest robiony – wiedziałam tylko, że dodaje się do niego TEN „magiczny” zakwas i tyle. W tym roku na Święta zostaję w Warszawie i po raz pierwszy podjęłam się przygotowania wszystkich dań sama (choć nie ukrywam, że catering był kuszący). To moja Mama namówiła mnie na żurek – że taki prosty. I wiecie co? Udał się.
Z podanych składników wyjdzie około 2 litrów zupy. Całkowity czas przygotowania to 2 godziny
SKŁADNIKI NA BULION – gotujcie je przez półtorej godziny pod przykryciem
- 2 litry wody
- 2 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cały korzeń selera
- 1 cebula – może być czerwona
- około 20 g suszonych borowików (lub innych grzybów)
- 5 liści laurowych
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
POZOSTAŁE SKŁADNIKI na wegetariański wielkanocny żurek
- 400 ml zakwasu na żurek (ja użyłam zakwasu na mące żytniej)
- 2 łyżeczki majeranku
- 4-5 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz i sól do podkreślenia smaku – tylko nie przesadzajcie z solą
- jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek – podawane już na talerzu
PRZYGOTOWANIE
- Obierzcie warzywa na bulion i ugotujcie je w całości z grzybami i przyprawami. Po półtorej godzinie odcedźcie wywar od warzyw i przelejcie go to dużego garnka. Nie wyrzucajcie warzyw – zróbcie z nich np. pasztet warzywny wg. Jadłonomia ale grzyby zostawcie do żurku.
- Dobrze wymieszajcie zakwas w butelce.
- Do bulionu dodajcie majeranek, sól i pieprz do smaku oraz obrane ząbki czosnku (jeżeli chcecie je później zjeść z zupą to drobno je pokrójcie).
- Dodajcie olej rzepakowy.
- Powoli dolewajcie zakwas aż do uzyskania pasującej Wam kwasowości zupy.
- Chwilę pogotujcie cały czas mieszając bo mąka z zakwasu osiada na dnie garnka.
Ot i tyle – w sumie całość zajęła mi około 2 godzin z czego półtorej żurek był bezobsługowy (gotował się bulion)
Podawajcie tej wegetariański wielkanocny żurek z pokrojonymi w paski grzybami i jajkiem ugotowanym na twardo, dorzućcie też świeży koperek.