Babka kakaowa orkiszowa kukurydziana
Za pięć dni Święta więc żebyście zdążyli z wypiekami już dzisiaj podsyłam Wam ostatni, słodki, wielkanocny przepis. Muszę przyznać, że babka kakaowa z mąką orkiszową i kukurydzianą wyszła wyjątkowo smaczna, choć poprzednie (cytrynowa i pomarańczowa) też są niczego sobie. Jak na mnie przystało przepis jest szybki i prosty a ciasto zdrowsze bo bez cukru i utwardzonego tłuszczu. Sami zobaczcie i koniecznie przetestujcie.
Tym razem w przepisie jest gluten – zawiera go mąka orkiszowa ale jest go mniej niż w pszenicy, za to białka, błonnika, witamin A i E, cynku, miedzi i selenu jest już znacznie więcej. Orkisz to super ziarno – dzięki mocnej łupinie i łusce cenne składniki są chronione przed zanieczyszczeniami środowiska i wydobywane dopiero podczas mielenia. Co do smaku to w tej babce nie poczujecie różnicy pomiędzy mąką pszenną a orkiszową ale walory zdrowotne przemawiają za tą drugą. W przepisie nie użyłam soli a ciasto słodzone jest karobem.
Babka Kakaowa – SKŁADNIKI NA FOREMKĘ O ŚREDNICY 20cm
-
- 100g mąki orkiszowej
-
- 100g mąki kukurydzianej + 1-2 łyżki na obsypanie foremki
-
- 200ml mleka roślinnego – bez dodatku cukru (pasuje ryżowe lub sojowe)
-
- 100ml oleju rzepakowego (rafinowanego) + łyżka na posmarowanie foremki
-
- 3 jajka
-
- 2 łyżeczki surowego kakao (bez cukru)
-
- 2 czubate łyżki karobu + 2 łyżki na obsypanie babki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
.
WYKONANIE
- Posmaruj foremkę olejem i obsyp mąką
- Zmiksuj w misce jajka + olej + mleko
- Do masy dodaj dwie mąki + proszek do pieczenia + kakao + karob i bardzo dobrze zmiksuj wszystkie składniki aż osiągną jednolitą, gładką konsystencję lejącego się budyniu
- Przelej masę do foremki i wstaw do piekarnika
PIECZENIE – 180 stopni – 45 minut
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem ciasto – jeżeli będzie lepiące pozostaw w piekarniku na dodatkowe 10 minut.
Babkę wyjmij z foremki już po ostudzeniu i przed podaniem obsyp grubą warstwą karobu – podawaj do gorzkiej herbaty lub kawy.
Witam 🙂 Czy karob nadaje się jako zamiennik dla osoby uczulonej na kakao? Nie potrafię w internecie znaleźć informacji, który mikroelement działa jako alergen.
Tak – karob nie ma alergenów, które posiada kakao. Tylko trzeba uważać bo jest naturalnie słodki i dodając go do wypieków należy to uwzględnić dodając cukier lub jego zamienniki:)