Arbuz – kaloryczność i przepisy na arbuzowe dania i desery
Arbuzy to owoce znane z setek zastosowań w kuchni, a że sezon na nie trwa długo, możemy się nimi cieszyć od wiosny do jesieni. Latem owoc jest w pełni dojrzały, słodki i soczysty, dlatego z jego orzeźwiających właściwości najlepiej korzystać o tej porze roku. Jako że jest niskokaloryczny i orzeźwiający, możemy z niego sporządzać pyszne desery. Prawda się taka, że arbuza można również kisić, piklować, podawać w formie granity czy sorbetów.
Spis treści
Arbuz pochodzi z Afryki Południowej, ale podobno znany był na stołach w starożytnym Egipcie i Grecji. Obecnie uprawiany jest głównie w krajach południowej części Europy, m.in. w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech i Grecji. Latem rośnie również w ogródkach w Polsce.
Arbuz składniki odżywcze
Arbuz w 92 proc. składa się z wody, podobnie zresztą jak większość owoców i warzyw. Zawiera wiele witamin, a wśród nich witaminę C (10 mg/100 g owocu, co stanowi 1/6 normy średniego zapotrzebowania dla kobiet), witaminę B1 (0,08 mg/100 g), witaminę B6 (0,14 mg/100 g) oraz witaminę B5 (0,22 mg/100 g). Arbuz jest także bogaty w karotenoidy, w tym beta-karoten i likopen.
Likopen w arbuzie zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Ważnym związkiem owocu jest także aminokwas cytrulina, który zwiększa stężenie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, przyczyniając się do ich rozszerzenia, a co za tym idzie do obniżenia ciśnienia krwi. Cytrulina może łagodzić bóle mięśni, dlatego chętnie wykorzystuje się ją do sporządzania różnych preparatów.
Spożywanie tego owocu może pomóc nam utrzymać prawidłowy wygląd skóry i włosów. To wszystko dzięki zawartym arbuzie karotenoidom i witaminie C.
Arbuz kaloryczność
W grupie makroskładników w arbuzie dominują cukry proste (8,4 proc.). Tłuszcze stanowią zaledwie 0,1 proc. zawartości arbuza, a białko 0,6 proc. Arbuz zawiera także niewielką ilość błonnika pokarmowego (0,3 proc). Dzięki dużej objętości i małej ilości makroskładników arbuz jest jednym z najmniej kalorycznych owoców.
Arbuz kcal
Według danych Instytutu Żywności i Żywienia, 100 g arbuza jadalnego zawiera tylko 36 kcal. Dla porównania norma dzienna zapotrzebowania dziennego dla kobiety w wieku 19-30 lat przy masie ciała 45 kg i małej aktywności fizycznej wynosi 1600 kcal. Oznacza to, że spożywając arbuza, nie musimy obawiać się, że utyjemy.
Co można zrobić z arbuza do jedzenia
Arbuz jest owocem cennym dla zdrowia. Ma działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia organizmu, wspomaga pracę układu krążenia, ułatwia trawienie, pomaga w utrzymaniu poziomu cholesterolu na odpowiednim poziomie, ma działanie moczopędne, ułatwia zasypianie oraz nawadnia organizm.
Co można zrobić z arbuza? Najlepiej owoc spożywać bezpośrednio w naturalnej postaci. Pamiętajmy jednak o wyodrębnieniu pestek. Owoc może być wykorzystany do sporządzenia sałatek owocowych, np. z dodatkiem jabłka, melona oraz mięty. Można też z arbuza wycisnąć sok i zastosować jako napój orzeźwiający. Sok wykorzystamy do przygotowania zupy owocowej, która będzie idealnym dodatkiem do letniego obiadu.
Arbuz na słodko pomysły
To niewiarygodne, ile zastosowań arbuza znają kuchnie świata. Owoc może być wykorzystywany jako składnik owocowych sałatek i ciast. Pyszne są galaretka w arbuzie czy arbuzowy sorbet. Jednym z ciekawszych przepisów na arbuz w wersji wykwintnej są spring rollsy z melonem, mango, arbuzem. Rollsów nie poddaje się obróbce termicznej, dzięki czemu posiłek zwiera cenne witaminy i antyoksydanty.
Sałatka z arbuza jak zrobić
Królewskim daniem jest sałatka z arbuza i fety z orzechami. Potrzebujemy do niego takie składniki, jak 500 g arbuza, 200 g fety, kilka garści roszponki, garść orzechów włoskich, pięć łyżek oliwy, pół łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Na wstępie obieramy arbuz ze skóry, usuwamy pestki i kroimy owoc w kostkę. Fetę kruszymy w palcach na drobne kawałki. Orzechy siekamy na mniejsze części i prażymy na patelni. Na półmisku rozkładamy roszponkę, a na nią pokrojony arbuz, ser i orzechy. Teraz przyrządzamy sos, mieszając oliwę z sokiem z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Sałatka z arbuzem, awokado i grillowanym serem halloumi
Aby przygotować tę smaczną i pożywną sałatkę, potrzebujemy dwie szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę, ser halloumi do grilla, paczkę mieszanki sałat z rukolą, owoc awokado, trzy łyżki oliwy, dwie łyżki soku z cytryny, łyżkę miodu oraz ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Zaczynamy od wymieszania w misce oliwy, soku z cytryny i miodu, które doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sałatę, po czym ponownie mieszamy. Wykładamy całość na talerze. Na sałacie umieszczamy kawałki arbuza i awokado. Pokrojony w plasterki i zamoczony w oliwie ser układamy na grillu i opiekamy z dwóch stron. Następnie ser układamy na sałatce, doprawiamy pieprzem i skrapiamy octem.
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik na bazie pomidorów syci, chłodzi i gasi pragnienie. Lekką i zdrową surową zupę z udziałem arbuza przyrządza się prosto i szybko. Potrzebujesz 500 g arbuza, pół papryczki chili, dwie gałązki bazylii, 400 g pokrojonych pomidorów, po łyżce koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek i octu jabłkowego oraz sól i kostki lodu.
Pokrój miąższ arbuza w kostkę. Papryczkę chilli umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Umyj liście bazylii i osusz. Zblenduj wszystkie składniki wraz z lodem. Zupę możesz udekorować pokrojonym posiekanym koperkiem.