Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zdrowe przekąski do szkoły

Dietetycy nie wątpią, że dzieci podobnie jak dorośli powinny spożywać pięć posiłków dziennie. Ich równomierne rozłożenie zapobiega uporczywemu głodowi oraz spadkom stężenia glukozy. W przypadku niskiego stężenia glukozy dzieci mają problemy z koncentracją i czują się ospale. W ciągu dnia należy więc zadbać o trzy główne posiłki, a pozostałe powinny występować w formie przekąsek. Jakie przekąski można przygotować dziecku do szkoły, a z jakich lepiej zrezygnować?

Aby zdrowo się odżywiać, człowiek powinien mieć trzy główne posiłki – śniadanie, obiad oraz kolację, w tym jeden na ciepło. Pozostałe posiłki powinny występować w formie zdrowych przekąsek. Odstępy pomiędzy posiłkami muszą być w miarę możliwości równe i wynosić około 3-4 godzin. Ułatwi to przestrzeganie ustalonego menu oraz zmniejszy chęć sięgania po niezdrowe słodycze lub dania fast food. Pamiętaj, że zbyt dużo przekąsek w ciągu dnia może skutkować przejadaniem i spożyciem nadmiernej ilości kalorii.

Przekąski do szkoły dla dzieci

Drugie śniadanie dla dziecka to ważny posiłek, który dostarcza energii na resztę dnia. Zdrowe przekąski do szkoły powinny być smaczne, odżywcze i sycące. Porcje dobieramy do liczby godzin, które pociecha spędza w placówce. Aby dostarczyć dziecku odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych, zadbaj o różnorodność. Przede wszystkim bazuj na naturalnej żywności, która zawiera duże ilości witamin i składników mineralnych. Do superfoods zalicza się m.in. owoce, warzywa, orzechy czy strączki.

Zdrowe przekąski do szkoły powinny bazować na wartościowych produktach bogatych w białka, dobrej jakości tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Mogą być słodkie lub słone. Do zjedzenia w szkole możemy przygotować dziecku zupę, sałatkę, koktajl, orzechy, twarożek, owsiankę, pastę kanapkową, batonik bez cukru, świeże warzywa i owoce, jogurt czy kefir.

Łatwe zdrowe przekąski

W większości dużych sklepów można kupić warzywne przysmaki w postaci chipsów z suszonej marchewki lub buraka. Słodkie, zdrowe przekąski ze sklepu to wersje z jabłek i bananów. Chipsy przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, więc są dużo zdrowsze niż tradycyjne chipsy smażone na niezdrowym utwardzonym oleju palmowym. Zadbaj o to, aby przekąski były sycące, dzięki czemu dziecko nie będzie podjadać między głównymi posiłkami. Sycące przekąski przyrządzane być mogą z takich składników, jak orzechy, pestki otręby czy płatki owsiane.

Doskonałym rozwiązaniem na zaspokojenie głodu w szkole mogą być owoce w postaci sałatki. Są przede wszystkim źródłem błonnika pokarmowego, który wydłuża uczucie sytości, zapobiega zaparciom i stanom zapalnym układu pokarmowego oraz poprawia metabolizm.

Owoce są zwykle produktami niskokalorycznymi, a jednocześnie źródłem witamin i składników mineralnych. Dobrym dodatkiem do owoców są orzechy. Połączenie błonnika pokarmowego pochodzącego z owoców oraz tłuszczu z orzechów zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Zdrowe jedzenie do szkoły

Drugie śniadanie do szkoły może być przygotowane w formie kanapek, które sporządzimy z pesto, serem i ogórkiem, pastą z awokado i pomidorami, pastą z bobu i jajkiem na twardo, twarożkiem z tofu, sałatą i rzodkiewką, masłem orzechowym i domową konfiturą, pastą jajeczną, szczypiorkiem i chudą wędliną albo z serem mozzarella, rukolą i suszonymi pomidorami.

Unikaj chipsów, krakersów, paluszków, fast-foodów, potraw typu instant, drożdżówek, ciastek, pączków, słodkich napojów gazowanych czy batoników i ciastek z dużą ilością cukru. Sposób żywienia dziecka w wieku szkolnym wpływa na jego rozwój i samopoczucie. W tym okresie dzieci kształtują swoje nawyki żywieniowe, które będą miały podstawowe znaczenie w przyszłym życiu.

Nie kupuj produktów z długą listą składników. Te, które zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, barwniki i duże ilości soli nie powinny być podawane najmłodszym.

Zdrowe snacki szkolne

Dzieci na ogół lubią jogurt naturalny z owocami i orzechami. Aby twój mały uczeń zabrał do szkoły zdrową przekąskę, włóż do lunchboxa jogurt, dodaj świeże owoce (jagody, truskawki kiwi), a także posiekane orzechy włoskie lub migdały. Taka kombinacja zapewnia porcję białka, witamin i zdrowych tłuszczów. Równie dobrze mogą to być racuszki z jabłkami, serek wiejski z suszonymi owocami i orzechami czy kanapka z pastą jajeczną, szczypiorkiem i chudą wędliną,

Do lunchboxu pokrój marchewki, ogórki, białą rzodkiew, seler naciowy i paprykę w słupki i podaj z domowym hummusem. To chrupiąca i pełna witamin przekąska, która dostarcza białka i błonnika. Dietetycy zalecają pasty kanapkowe z suszonych pomidorów i strączków oraz pełnoziarniste tortille z sosem jogurtowym, sałatą, pomidorami i awokado. Nie zapomnij o nawodnieniu dziecka. Poza przekąskami powinno ono zabierać do szkoły np. wodę z dodatkiem owoców, koktajl owocowo-warzywny czy herbatę owocową.

Przekąski do lunchboxa

Prostą przekąską do lunchboxa jest kanapka z hummusem i warzywami. Aby przygotować najlepsze kanapki do szkoły, potrzebujesz dwie kromki chleba pełnoziarnistego, cztery łyżki hummusu, pół szklanki mieszanych warzyw (np. ogórek, papryka i marchewka), ćwierć awokado, garść świeżego szpinaku oraz odrobinę soku z cytryny.

Na wstępie umyj i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki ogórka, paprykę, marchewkę i awokado. Równomiernie rozsmaruj hummus i połóż warzywa. Zacznij od szpinaku, a następnie dodaj ogórek, paprykę, marchewkę oraz awokado. Skrop sokiem z cytryny. Rozsmaruj hummus na drugiej kromce i przykryj nią kanapkę.