Owocowa sałatka na śniadanie
Środek lata to bogactwo świeżych owoców – najadajcie się nimi do syta i na zapas. Zima zbliża się nieubłaganie. Ta owocowa sałatka na śniadanie to smaczny i zdrowy pomysł na zastrzyk witamin i antyoksydantów z samego rana.
Spis treści
Antyoksydanty
Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Kolorowe warzywa i owoce są skarbnicą witamin i minerałów oraz cennych dla nas antyoksydantów. Te ostatnie odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników obwinianych za powodowanie poważnych szkód w naszych organizmach.
Jeżeli chcecie utrzymać zdrowie na długie lata jedzcie owoce i warzywa.
Więcej o antyoksydantach przeczytajcie tutaj.
.
Owocowa sałatka na śniadanie – składniki
Podaję tu składniki na 1 porcję. Potraktujcie je proszę jako inspiracje do tworzenia własnych kompozycji z innych owoców.
W tej sałatce ciecierzyca jest źródłem błonnika i białka. Orzechy to zdrowe tłuszcze i białko. Owoce to witaminy, minerały ale również białko i węglowodany.
Pamiętajcie, że białko znajduje się w każdym produkcie pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nie ma go tylko w czystym tłuszczu, cukrze i alkoholu.
Dla smaku możecie dodać do tej sałatki jogurt – ja wybrałabym jogurt roślinny.
.
Składniki
- około 100 g ugotowanej ciecierzycy
- garść orzechów – ja dorzuciłam orzechy nerkowca
- kawałek arbuza
- 1 nektarynka
- garść borówek amerykańskich
- 1 brzoskwinia – ja pod ręką miałam odmianę Ufo
.
Owocowa sałatka na śniadanie – przygotowanie
- Ciecierzycę namoczcie na noc a rano ugotujcie. Nadmiar możecie przechowywać w lodówce (w szczelnie zamkniętym opakowaniu) przez kilka dni
- Większe owoce pokrójcie w kostkę, małe dokładnie umyjcie
- Wymieszajcie wszystko razem z orzechami
Delektujcie się tym cudownym śniadaniem w środku lata.
.
Inne śniadaniowe propozycje znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.