Lekka sałatka z arbuzem
Ta lekka sałatka z arbuzem to doskonały pomysł na piknikową przekąskę, dodatek do dań z grilla a także samodzielną potrawę. Zajadajcie się nią na świeżo, niezwłocznie po przygotowaniu – wtedy smakuje najlepiej.
Spis treści
Lekka sałatka z arbuzem – składniki
- 300 g ciecierzycy – waga przed ugotowaniem
- około 1/4 małego arbuza – schłodźcie go przed pokrojeniem – tak będzie lepiej smakował
- pęczek świeżych liści mięty
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość według uznania
.
Sałatka z arbuzem – przygotowanie
- Ciecierzycę zalejcie wodą i moczcie przez około 8 godzin. Po tym czasie przepłuczcie ziarna zimna wodą a następnie zalejcie świeżą wodą i ugotujcie
- W misce wymieszajcie:
- pokrojonego w małą kostkę arbuza – pozbawionego nasion
- drobno posiekane liście mięty – obierzcie je z gałązek przed posiekaniem. Same gałązki mięty są za twarde i nie nadają się do jedzenia
- olej lniany – ma delikatny smak i dzięki temu nie zaburza smaku pozostałych składników, szczególnie słodkiego arbuza
- świeżo mielony, czarny pieprz
- ostudzoną, ugotowaną ciecierzycę
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Ta sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Najlepiej smakuje jedzona na świeżo ale w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przetrwa 24 godziny. Po tym czasie nie będzie już taka smaczna.
.
.
Dajcie znać na FB jak Wam ta propozycja na sałatkę z arbuzem smakowała.
Inne przepisy na warzywne sałatki znajdziecie pod tym linkiem.