Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Lekka sałatka z arbuzem

Ta lekka sałatka z arbuzem to doskonały pomysł na piknikową przekąskę, dodatek do dań z grilla a także samodzielną potrawę. Zajadajcie się nią na świeżo, niezwłocznie po przygotowaniu – wtedy smakuje najlepiej.

Lekka sałatka z arbuzem – składniki

  • 300 g ciecierzycy – waga przed ugotowaniem
  • około 1/4 małego arbuza – schłodźcie go przed pokrojeniem – tak będzie lepiej smakował
  • pęczek świeżych liści mięty
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz – ilość według uznania

.

Sałatka z arbuzem – przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalejcie wodą i moczcie przez około 8 godzin. Po tym czasie przepłuczcie ziarna zimna wodą a następnie zalejcie świeżą wodą i ugotujcie
  2. W misce wymieszajcie:
    • pokrojonego w małą kostkę arbuza – pozbawionego nasion
    • drobno posiekane liście mięty – obierzcie je z gałązek przed posiekaniem. Same gałązki mięty są za twarde i nie nadają się do jedzenia
    • olej lniany – ma delikatny smak i dzięki temu nie zaburza smaku pozostałych składników, szczególnie słodkiego arbuza
    • świeżo mielony, czarny pieprz
    • ostudzoną, ugotowaną ciecierzycę
    • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Ta sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Najlepiej smakuje jedzona na świeżo ale w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przetrwa 24 godziny. Po tym czasie nie będzie już taka smaczna.

.

lekka sałatka z arbuzem

.

Dajcie znać na FB jak Wam ta propozycja na sałatkę z arbuzem smakowała.

Inne przepisy na warzywne sałatki znajdziecie pod tym linkiem.