5 sałatek na lato
Korzystajcie z dobrodziejstwa jakie daje lato. Ze świeżych warzyw i owoców dostępnych wszędzie. Oto 5 sałatek na lato, które polecam przygotować na zdrowy obiad lub lekką fit kolację.
Spis treści
Kilka słów na początek
- Potraktujcie proszę te 5 sałatek na lato jako inspiracji do tworzenia własnych kompozycji. Warzywa możecie dowolnie podmieniać lub dodawać kolejne. To samo z sosami
- W tych sałatkach nie musicie pilnować dokładnie ilości składników ani sposobu krojenia warzyw
- Strączki ugotujcie w większej ilości i wykorzystujcie do innych dań. A garść zostawcie do sałatek
- Podane składniki dotyczą jednej porcji sałatki
Smacznego i na zdrowie.
.
5 sałatek na lato – proste przepisy:
.1. Sałatka z ziemniakami
Uwielbiam ziemniaki – jadam je pieczone, gotowane – na ciepło i na zimno. Tu znajdziecie aż 20 przepisów z ziemniakami w roli głównej.
A oto składniki na kolejną ziemniaczaną sałatkę, która smakuje tak samo dobrze z ostudzonymi jak i z jeszcze ciepłymi ziemniakami:
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 duży pomidor
- liście sałaty
- 2-3 rzodkiewki
- kiełki rzodkiewki
- 1 łyżeczka oleju lnianego oraz 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
.
.2. Mix warzyw z musztardowym sosem
Tu najważniejszym składnikiem jest sos, reszta do dowolnie dobrane warzywa, które miałam akurat pod ręką.
- kilka liści dowolnej sałaty
- 1 duży pomidor
- kilka rzodkiewek
- 1/2 małej cukinii
- kiełki rzodkiewki
- garść ugotowanej ciecierzycy
- pół żółtej papryki
Sos:
Składniki wymieszajcie w miseczce i polejcie nimi sałatkę
- 2 łyżeczki musztardy – ja użyłam Sarepskiej
- łyżeczka oleju lnianego
- odrobina wody
.
.3. Sałatka z arbuzem
Najlepiej smakuje ze schłodzonym arbuzem i świeżymi, obłędnie pachnącymi liśćmi mięty.
Tu znajdziecie szczegółowy przepis na tę sałatkę.
.
.4. Cukinia z bobem na lato
W tym przepisie pokrójcie cukinie w plastry o grubości około 5 mm i usmażcie na oleju rzepakowym. Jak się przyrumienią zdejmijcie je s patelni.
Jeszcze ciepłą cukinie podajcie z surową rzodkiewką i ugotowanym wcześniej bobem. Posypcie wszystko szczypiorkiem i polejcie olejem sojowym.
- pół średniej cukinii
- 3-4 rzodkiewki
- garść ugotowanego i obranego bobu
- szczypiorek
- łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego – do smażenia
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
.
.5. Sałatka z ciecierzycą, warzywami i miętą
Ta sałatka pojawiła się na blogu już w maju tego roku. Tu znajdziecie przepis.
Zróbcie jej od razu więcej – taka jest dobra. I przechowujcie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wytrzyma tak 2-3 dni. O ile wcześniej jej nie zjecie.
.
Więcej przepisów na sałatki i zdrowe kolacje znajdziecie tutaj.
Dajcie znać na FB, które propozycje goszczą na Waszych stołach.
.