Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

5 sałatek na lato

Korzystajcie z dobrodziejstwa jakie daje lato. Ze świeżych warzyw i owoców dostępnych wszędzie. Oto 5 sałatek na lato, które polecam przygotować na zdrowy obiad lub lekką fit kolację.

Kilka słów na początek

  1. Potraktujcie proszę te 5 sałatek na lato jako inspiracji do tworzenia własnych kompozycji. Warzywa możecie dowolnie podmieniać lub dodawać kolejne. To samo z sosami
  2. W tych sałatkach nie musicie pilnować dokładnie ilości składników ani sposobu krojenia warzyw
  3. Strączki ugotujcie w większej ilości i wykorzystujcie do innych dań. A garść zostawcie do sałatek
  4. Podane składniki dotyczą jednej porcji sałatki

Smacznego i na zdrowie.

.

5 sałatek na lato – proste przepisy:

.1. Sałatka z ziemniakami

Uwielbiam ziemniaki – jadam je pieczone, gotowane – na ciepło i na zimno. Tu znajdziecie aż 20 przepisów z ziemniakami w roli głównej.

A oto składniki na kolejną ziemniaczaną sałatkę, która smakuje tak samo dobrze z ostudzonymi jak i z jeszcze ciepłymi ziemniakami:

  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 1 duży pomidor
  • liście sałaty
  • 2-3 rzodkiewki
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżeczka oleju lnianego oraz 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
5 sałatek na lato

.

.2. Mix warzyw z musztardowym sosem

Tu najważniejszym składnikiem jest sos, reszta do dowolnie dobrane warzywa, które miałam akurat pod ręką.

  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 małej cukinii
  • kiełki rzodkiewki
  • garść ugotowanej ciecierzycy
  • pół żółtej papryki

Sos:

Składniki wymieszajcie w miseczce i polejcie nimi sałatkę

  • 2 łyżeczki musztardy – ja użyłam Sarepskiej
  • łyżeczka oleju lnianego
  • odrobina wody
5 sałatek na lato z sosem

.

.3. Sałatka z arbuzem

Najlepiej smakuje ze schłodzonym arbuzem i świeżymi, obłędnie pachnącymi liśćmi mięty.

Tu znajdziecie szczegółowy przepis na tę sałatkę.

sałatka z arbuzem na lato

.

.4. Cukinia z bobem na lato

W tym przepisie pokrójcie cukinie w plastry o grubości około 5 mm i usmażcie na oleju rzepakowym. Jak się przyrumienią zdejmijcie je s patelni.

Jeszcze ciepłą cukinie podajcie z surową rzodkiewką i ugotowanym wcześniej bobem. Posypcie wszystko szczypiorkiem i polejcie olejem sojowym.

  • pół średniej cukinii
  • 3-4 rzodkiewki
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • szczypiorek
  • łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego – do smażenia
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
sałatka z cukinią i bobem

.

.5. Sałatka z ciecierzycą, warzywami i miętą

Ta sałatka pojawiła się na blogu już w maju tego roku. Tu znajdziecie przepis.

Zróbcie jej od razu więcej – taka jest dobra. I przechowujcie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wytrzyma tak 2-3 dni. O ile wcześniej jej nie zjecie.

sałata z miętą

.

Więcej przepisów na sałatki i zdrowe kolacje znajdziecie tutaj.

Dajcie znać na FB, które propozycje goszczą na Waszych stołach.

.