Kruche ciasto ze śliwkami – łatwy przepis
Mamy pełnię lata, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jego obfitych plonów w kuchni. Tym bardziej, jeśli możemy to zrobić przy minimalnych kosztach i nie angażując zbyt wiele czasu. Potrawą, która spełnia te warunki jest kruche ciasto ze śliwkami – jedno z najprostszych, najlżejszych, najmniej kalorycznych i najzdrowszych ciast, jakie znamy. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych lub bez. Jest jeszcze pieczone z cynamonem, ale… nie uprzedzajmy wypadków.
Spis treści
Kruche ciasto ze śliwkami pamiętamy z dzieciństwa. Piekła je babcia, gdy przyjeżdżaliśmy do niej na niedzielny obiad. Troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane, od chwili, gdy przekroczyliśmy próg babcinego domu jego zapach dochodzący z kuchni nie pozwalał nam myśleć o niczym innym niż o deserze. Takie ciasto, podobnie jak szarlotka, najlepiej smakowało nam na ciepło po wyjęciu z piekarnika.
Ciasta kruche ze śliwkami
W polskiej kuchni jest wiele rodzajów ciasta ze śliwkami, m.in. z kruszonką, bezami, budyniem. Na początek proponujemy najprostszy przepis na ciasto kruche ze śliwką i kruszonką na blachę 23×28 cm. Potrzebujemy do niego 0,5 kg świeżych śliwek, trzy szklanki mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g stopionego, ostudzonego masła, szklankę cukru, cztery łyżki śmietany 18 proc. oraz cztery jajka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, choć można też wysmarować ją masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej śmietany lub jajko. Owoce układamy na wierzchu ciasta skórką do dołu, pozostawiając między nimi trochę wolnej przestrzeni, by ciasto mogło wyrosnąć. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy ok. godziny. Aby mieć pewność, że wypiek jest gotowy, używamy patyczka od szaszłyka. Wyjęty z ciasta powinien być suchy i nieoklejony ciastem.
Ciasto kruche ze śliwką i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to tradycyjny polski wypiek. Idealnie nadaje się na podwieczorek po niedzielnym obiedzie, jak i na domówkę w gronie przyjaciół. Aby zrobić takie pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką, potrzebujesz: 600 g śliwek, 350 g mąki krupczatki, 200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g masła, jajko oraz żółtko jajka, 75 g śmietany 12 proc. oraz proszek do pieczenia, aromat waniliowy i sól.
Na wstępie do dużej miski wsyp krupczatkę, 100 g cukru, łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 100 g masła. Dodaj jajko, żółtko, śmietanę i aromat waniliowy, po czym zagnieć ciasto i odstaw je do lodówki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, umyj i osusz. Do mąki pszennej dodaj 100 g cukru oraz 100 g masła.
Zagnieć ciasto (powinno być sypkie) i wstaw do lodówki.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką duża blacha
Do blaszki włóż papier do pieczenia, a następnie jej dno wyłóż ciastem, które przygotowałeś jako pierwsze. Wyrównaj i nakłuj widelcem. Na cieście ułóż śliwki, aby dziura po pestce była skierowana do góry. Posyp ciasto kruszonką. Piecz ciasto 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C lub do suchego patyczka.
Możesz także przygotować większą porcję ciasta na blasze o wymiarach 26×35 cm. Potrzebujesz do tego 1 kg śliwek, cztery szklanki mąki, szklankę cukru, cztery jajka, 400 ml jogurtu naturalnego, szklankę oleju, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon oraz olejek waniliowy. Zanim włożysz masę do rozgrzanego piekarnika, śliwki posyp cynamonem, a następnie kruszonką.
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Ten rodzaj kruchego ciasta jest doskonałym sposobem na wykorzystanie śliwek w sezonie, a słodka, lekka jak pianka beza doskonale pasuje do kwaskowatych śliwek. Do przepisu można użyć śliwek twardych lub przejrzałych, które przed ułożeniem na ciasto należy oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Aby sporządzić kruche ciasto, potrzebujesz do 1 kg śliwek, 2,5 szklanki mąki tortowej, trzy łyżki cukru pudru, 200 g masła zimnej, pięć żółtek, cztery łyżki bułki tartej, łyżeczkę proszku do pieczenia i sól. Bezę sporządzisz z pięciu białek, szklanki cukru, 40 g mąki ziemniaczanej, łyżeczki soku z cytryny i dwóch łyżek oleju.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, po czym wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy malakserem na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy na dwie godziny do zamrażarki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy część ciasta na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na blaszce. Podpiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
Tradycyjną recepturę kruchego ciasta ze śliwkami możemy urozmaicić nadzieniem z budyniem. W tym celu przygotuj 2,5 szklanki mleka. Odmierz dwie szklanki i zagotuj mleko, a w pozostałym rozpuść dwa opakowania (80 g) budyniu i łyżkę cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając, zagotuj. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Na śliwki wylej budyń, dodaj drugą część ciasta i piecz zgodnie z podanym wcześniej przepisem.