Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Przepis na lahmacun – jak przygotować idealną pizzę turecką?

Lahmacun to świetna propozycja na smaczne danie obiadowe lub kolacyjne, ale sprawdza się także na spotkaniach rodzinnych. Ze względu na podobieństwo wizualne i smakowe do włoskiego przysmaku często nazywa się je turecką pizzą. Lahmacun to rodzaj pizzy z bardzo cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem. W Turcji jest często jadany na ulicy jako ciepła przekąska, a najlepiej smakuje prosto z pieca. Jak przygotować egzotyczną pizzę? Podajemy oryginalny przepis, tak jak w Turcji!

Kuchnia turecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i najpopularniejszych kuchni świata. Jedną z jej atrakcji jest lahmacun (wym. lahmaczun) będący rodzajem meze, czyli przekąski ulicznej. Tradycyjnie wypiekało się ją na gorących kamieniach, ale obecnie używa się w tym celu specjalnych pieców i sprzedaje zwykle na ulicach dużych miast. Potrawa jest połączeniem cienkiego pszennego placka, mięsnego farszu i aromatycznych przypraw. Przygotowany w piekarniku w domu smakuje niemal równie dobrze.

Lahmacun co to

Nazwa dania wywodzi się z języka asyryjskiego, bo podobno Asyryjczycy byli twórcami tej potrawy. Przyrządzali ją już 2000 lat temu, a później przekazali przepis Grekom. Lahm bi ajeen po arabsku tłumaczy się dosłownie jako mięso i ciasto. Podobne placki kupimy na ulicach miast w Libanie, Syrii, Iraku, Armenii. Iranie, Palestynie, Gruzji, Izraelu, Azerbejdżanie, Armenii czy Kurdystanie. Danie jest często spotykane w Holandii i Niemczech.

W Turcji przygotowuje się je na kilka sposobów i serwuje z różnymi dodatkami. Najpopularniejszymi rodzajami lahmacun są gaziantep (farsz bez cebuli z intensywnym czosnkowym aromatem), sanliurfa (z dodatkiem sproszkowanej papryki) oraz findik (miniaturowa pizza serwowana w formie przystawki). Lahmacun zwykle podaje się jako przystawkę przed daniem głównym, ale wieku Turków serwuje tę potrawę na śniadanie. Jest chrupiąca i bardzo aromatyczna

Pizza turecka lahmacun

W dawnych czasach potrawa była szczególnie popularna w wioskach, gdzie cała wspólnota piekła swoje lahmacun w jednym centralnie usytuowanym piecu. W przeciwieństwie do pizzy ciasto na lahmacun tradycyjnie jest zagniatane bez użycia drożdży. Ciasto przypomina podpłomyk, lecz wraz z komercjalizacją jest coraz częściej serwowane we włoskim stylu.

Lahmacun możemy przyrządzić także w wersji wegańskiej. Placek nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc nie trzeba go w żaden sposób modyfikować, a mięso zastępujemy roślinnym zamiennikiem. W tym celu sprawdzają się marynowane i podsmażone owoce chlebowca, które możemy kupić w puszce w dużych sieciach handlowych. Nadają się również boczniaki, których mięsiste kapelusze do złudzenia przypominają wołowinę.

Lahmacun zawijany

Ciasto powstaje z mąki, wody, oliwy i soli, w innej odmianie dodaje się drożdże. Zarabia się je i odstawia do wyrośnięcia, a następnie wałkuje na bardzo cieniutki placek. Farsz, którym smaruje się ciasto, przygotowywany jest z połączenia mielonego mięsa, czosnku lub cebuli, papryki, cukinii i przypraw, takich jak sól oraz pieprz czarny lub kajeński. W wielu polskich fast foodach podawany jest lahmacun z kebabem lub kurczakiem.

Turecka pizza jest lżejsza od włoskiej, gdyż przyrządza się ją bez dodatku sera. Najczęściej ciasto nadziewa się mięsem baranim lub jagnięcym, ale można też użyć wieprzowiny lub wołowiny. Potrawę skrapia się przed podaniem sokiem z cytryny (limonki). Standardowo placek powinien mieć średnicę ok. 23 cm. Idealne lahmacun musi być chrupiące. Im bardziej chrupki jest placek, tym z większą starannością został przygotowany. Potrawę posypujemy zieleniną, a następnie, gdy ciasto zmięknie, zwijamy w rulon i jemy z ręki.

Lahmacun przepis

Aby sporządzić lahmacun dla czterech osób, potrzebujesz: 200 g mąki pszennej, 200 g mięsa mielonego (jagnięce lub wołowe), 170 g pomidorów, 120 g czerwonej cebuli, 10 g oliwy, 15 g przecieru pomidorowego, 12 g chili, 10 g czosnku, 5 g cukru oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki czerwonej w proszku.

Na wstępie z mąki formujemy kopiec. W środku robimy dołek, do którego wsypujemy sól i cukier oraz wlewamy oliwę. Następnie stopniowo dodajemy szklankę letniej wody. Ciasto wyrabiamy rękami aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Formujemy je w kulę, owijamy wilgotną ściereczką i odkładamy na pół godziny.

W tym czasie cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Z pomidorów i papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. W dużej misce mieszamy warzywa i mięso mielone, doprawiamy farsz solą, pieprzem i suszoną papryką. Dodajemy dwie łyżki wody i przecier pomidorowy. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Lahmacun na kamieniu

Po upływie pół godziny ciasto odwijamy, oprószamy mąką, dzielimy na cztery części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku równomiernie rozmieszczamy nadzienie. Placki pieczemy przez dziesięć minut w piekarniku w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu wierzch placków możemy posypać posiekaną natką pietruszki i podawać w towarzystwie gęstego sosu jogurtowego lub czosnkowego dipu.

Można także użyć kamienia do pieczenia pizzy. Najpierw należy nagrzewać go w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze do 250 st. C. Rozwałkowany placek układamy na podsypanej mąką łopatce do zsuwania ciasta na kamień, nakładamy porcję nadzienia, a następnie zsuwamy na wyjęty z piekarnika rozgrzany kamień i pieczemy na złoty kolor przez osiem minut.