Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Fit ciasto ze śliwkami i chilli

Macie ochotę na coś słodkiego ale stronicie od kupowania wysoko przetworzonych słodyczy? Za godzinę przyjedzie teściowa i wypada podać coś do kawy? A może lubicie niebanalne słodycze? To ciasto ze śliwkami, kakao i chilli jest odpowiedzią na wszystkie Wasze potrzeby. A przygotujecie je w ciągu 45 minut (razem z pieczeniem). Koniecznie spróbujcie.

Mniejsze formy do wypieków bardziej mi odpowiadają. Niestety należę do ludzi, którzy zjedzą wszystko co wyjmą z piekarnika. Znając tą przypadłość ograniczam sobie dostęp do nadmiernej ilości słodyczy i piekę ciasta w małych foremkach lub w postaci babeczek.

Śledząc mojego bloga wiecie już, że w swojej kuchni nie używam cukru a sztuczne słodziki pojawiają się w niej niezwykle rzadko. Nie przepadam nawet za stewią czy ksylitolem. Zamiast pobudzania swoich kubków smakowych nadmierną ilością słodyczy wolę korzystać z tego co dała natura – z owoców.

W tym przepisie „słodzikiem” są banany (tak jak w moich słynnych już błyskawicznych babeczkach) i bardzo dojrzałe śliwki. Zamiast śliwek możecie użyć pomarańczy, mandarynek, jabłek albo gruszek.

.

Ciasto ze śliwkami – składniki

Proporcje podane w przepisie pozwalają upiec ciasto w foremce o wymiarach 20×20 cm lub 12 sztuk babeczek.

  • 200g mąki orkiszowej lub pszennej graham (gruboziarnistej)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub innej ostrej papryki w proszku (oczywiście jeżeli nie lubicie pikanterii w słodyczach ten składnik możecie pominąć)
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 100ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • kilka śliwek – jak nie macie świeżych dodajcie mrożone

.

Ciasto ze śliwkami – wykonanie

  1. W jednej misce rozgniećcie banany
  2. W większej misce zmiksujcie jajka z olejem i bez zbędnej zwłoki dodajcie do nich mąkę, proszek, sodę i kakao
  3. Masa będzie gęsta i sucha więc od razu dodajcie do niej rozgniecione banany – tak składniki powinny się lepiej połączyć.
  4. Miksujcie aż wszystko połączy się w jednolitą masę, bez grudek.
  5. Do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką foremki wlejcie masę i na jej wierzch połóżcie pokrojone w plasterki śliwki
  6. Ciasto powinni się piec przez 25 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). Jeżeli pieczecie babeczki to trzymajcie je w piekarniku 20 minut.

.

Smacznego i na zdrowie

.

ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

 

7 Discussions on
“Fit ciasto ze śliwkami i chilli”
  • Nie róbcie tego ciasta! Prawie spaliłam mikser. Jest tak suche, że masakra – nic się nie da z tym zrobić.

    • A pochwal się proszę czego nie dodałaś? 🙂 Bo to jest najprostsze ciasto EVER i ono ZAWSZE WYCHODZI. Mokre składniki – banany, jajka i olej – ich ilości nie można zmniejszać.

    • Może miałaś nie te „widełki” czy jak to tam nazwać można, do takiego gęstego ciasta trzeba zmienić te mieszadła na te takie zakręcone 🙂 wtedy wymieszają Ci nawet ciasto na chleb 😀 autorka zaznacza w przepisie, że ciasto jest dość suche, ale gdy doda się banany, jest o wiele lepiej 🙂 mi ciasto wyszło, a jeśli miałabym kogoś przestrzec przed nim, brzmiałoby to tak: nie róbcie tego ciasta!!! istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku 😀 zjadłam je SAMA chyba w dwa dni….(no. ok 3 kawałki zjedli inni, resztę ja 😀 😛 )

    • O kurcze. Nie wiem 🙁 to był prezent od teściowej. Nie ma na niej nawet żadnej naklejki czy innego oznaczenia.

  • Pyszne! Dodałam pomieszane mąki: orkiszową i migdałową, łyżkę masła z nerkowców i kilka śliwek suszonych do środka i wyszło lekko orzechowe, mniaaaam! 🙂