Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kolorowa cukinia z pieczarkami i fasolą

Mamy lato w pełni i dostęp do lokalnych, świeżych warzyw. O tej porze roku są najlepsze – mają dużo cennych składników i przystępną cenę. Ta duszona kolorowa cukinia z fasolką i pieczarkami jest doskonałą opcją na lekki lunch lub kolację. Smacznego i na zdrowie.

Duszona kolorowa cukinia z warzywami – składniki na 2 duże porcje

Na dwie porcje lub na 4 jeżeli macie zamiar podać do cukinii np. gotowany ryż, ziemniaki lub pieczywo. Ja jadam ją bez dodatków.

  • 1 większa żółta cukinia
  • 2-3 zielone cukinie – ilość zależy od wielkości
  • 1-2 białe cebule
  • 250 g pieczarek
  • 200 g fasoli – ja dodałam czarną fasolkę
  • łyżka oleju rzepakowego rafinowanego. Do smażenia
  • 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie
  • 200 g przecieru pomidorowego passata
  • 1 łyżka ostrego sosu Sriracha
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • około 50 ml gorącej wody

Przygotowanie

  1. Jeżeli sami gotujecie fasolę to namoczcie ją na 8h a następnie ugotujcie. Lub użyjcie fasoli ze słoika lub puszki
  2. Cukinie dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki o grubości około 5 mm
  3. Cebulę pokrójcie w piórka, czosnek i pieczarki w plasterki
  4. Na patelni podsmażcie cebulę z czosnkiem. Jak się zabrązowią wrzućcie do nich pieczarki i smażcie do czasu aż puszczą wodę
  5. Wlejcie na patelnię gorącą wodę i dodajcie pokrojoną cukinię
  6. Duście wszystko razem pod przykryciem przez około 5-7 minut
  7. W kolejnym kroku wlejcie passatę, sos Sriracha i dodajcie ugotowaną fasolkę
  8. Niech się razem duszą (pod przykrywką) przez kolejne 10 minut
  9. Po tym czasie danie będzie gotowe

Podawajcie je z ryżem, makaronem, pieczywem albo zajadajcie się nim bez dodatków.

Ja wybieram ostatnią wersję bo ostatnio tnę kalorię w swoich posiłkach. Ponad rok na covidowych lockdownach i siedzeniu w domu niestety odbił się bardzo na mojej wadze.

kolorowa cukinia z pieczarkami

Dajcie znać na FB jak Wam posmakowała ta kolorowa cukinia z pieczarkami. Nie ociągajcie się z jej przygotowaniem. Najlepiej smakuje w lecie.

Inne przepisy na lekkie kolacje i obiady znajdziecie pod tym linkiem.

.