Kolorowa cukinia z pieczarkami i fasolą
Mamy lato w pełni i dostęp do lokalnych, świeżych warzyw. O tej porze roku są najlepsze – mają dużo cennych składników i przystępną cenę. Ta duszona kolorowa cukinia z fasolką i pieczarkami jest doskonałą opcją na lekki lunch lub kolację. Smacznego i na zdrowie.
Spis treści
Duszona kolorowa cukinia z warzywami – składniki na 2 duże porcje
Na dwie porcje lub na 4 jeżeli macie zamiar podać do cukinii np. gotowany ryż, ziemniaki lub pieczywo. Ja jadam ją bez dodatków.
- 1 większa żółta cukinia
- 2-3 zielone cukinie – ilość zależy od wielkości
- 1-2 białe cebule
- 250 g pieczarek
- 200 g fasoli – ja dodałam czarną fasolkę
- łyżka oleju rzepakowego rafinowanego. Do smażenia
- 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie
- 200 g przecieru pomidorowego passata
- 1 łyżka ostrego sosu Sriracha
- świeżo mielony, czarny pieprz
- około 50 ml gorącej wody
Przygotowanie
- Jeżeli sami gotujecie fasolę to namoczcie ją na 8h a następnie ugotujcie. Lub użyjcie fasoli ze słoika lub puszki
- Cukinie dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki o grubości około 5 mm
- Cebulę pokrójcie w piórka, czosnek i pieczarki w plasterki
- Na patelni podsmażcie cebulę z czosnkiem. Jak się zabrązowią wrzućcie do nich pieczarki i smażcie do czasu aż puszczą wodę
- Wlejcie na patelnię gorącą wodę i dodajcie pokrojoną cukinię
- Duście wszystko razem pod przykryciem przez około 5-7 minut
- W kolejnym kroku wlejcie passatę, sos Sriracha i dodajcie ugotowaną fasolkę
- Niech się razem duszą (pod przykrywką) przez kolejne 10 minut
- Po tym czasie danie będzie gotowe
Podawajcie je z ryżem, makaronem, pieczywem albo zajadajcie się nim bez dodatków.
Ja wybieram ostatnią wersję bo ostatnio tnę kalorię w swoich posiłkach. Ponad rok na covidowych lockdownach i siedzeniu w domu niestety odbił się bardzo na mojej wadze.
Dajcie znać na FB jak Wam posmakowała ta kolorowa cukinia z pieczarkami. Nie ociągajcie się z jej przygotowaniem. Najlepiej smakuje w lecie.
Inne przepisy na lekkie kolacje i obiady znajdziecie pod tym linkiem.
.