Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dania z mocą odchudzania – 5 dietetycznych zup o minimalnej liczbie kalorii

Zupa dietetyczna to lekkie i sycące danie, którego nie może zabraknąć w codziennym menu osoby będącej na diecie.

Z artykułu dowiesz się:

  • jaka jest kaloryczność najpopularniejszych zup,
  • jakich 5 zdrowych zup wspomaga odchudzanie,
  • jak przygotować zupę jarzynową,
  • jak przygotować lekką zupę pomidorową,
  • jak przygotować zupę krem z cukinii,
  • jak przygotować pikantną zupę paprykową,
  • jak przygotować dietetyczną zupę z soczewicy.

Zupa to jedno z dań, które powinniśmy spożywać na co dzień. Rozgrzewa, dostarcza organizmowi stosunkowo niewiele kalorii, a dodatkowo świetnie nawadnia. Z zupami zaprzyjaźnić się powinny zwłaszcza osoby będące na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane potrafią na długo zaspokoić apetyt, jednocześnie stanowiąc niskokaloryczny, lecz pełnowartościowy posiłek. 

Przeczytaj także: „Szybkie dania – dania w 15 minut”

Kaloryczność zup – tabela kalorii najpopularniejszych zup

Dieta zupowa nie zyskała w Polsce szczególnej popularności – o wiele częściej zupa stanowi bowiem uzupełnienie naszego codziennego menu niż jego podstawę. Niemniej jednak nie powinno jej zabraknąć w diecie ani w przypadku osób odchudzających się, ani tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Wiele wątpliwości budzi kaloryczność zup. Co do zasady, jest to danie lekkostrawne, które dostarcza organizmowi niewiele kalorii. Niemniej jednak dodatek śmietany, mąki czy tłuszczu sprawia, że talerz zupy może z powodzeniem zastąpić pełnowartościowy, dwudaniowy obiad, dlatego lepiej z nimi uważać. Poniżej przedstawiono tabelę kaloryczności najpopularniejszych zup, jakie goszczą na naszych stołach:

Zupa Kaloryczność (100 ml)
Pomidorowa 30 kcal
Kapuśniak 28 kcal
Ogórkowa 22 kcal
Jarzynowa 28 kcal
Rosół 48 kcal
Kalafiorowa 50 kcal
Barszcz 40 kcal
Z soczewicy 50 kcal

Warto pamiętać, że tabela uwzględnia czyste zupy, bez dodatku makaronu czy zagęstników. Są one ubogie w kalorie, zatem możemy spożywać je jako dodatek do obiadu, kolację lub w ramach wytrwanego podwieczorku. Bardzo dobrze sprawdzają się zwłaszcza zimową porą, gdy potrzebujemy sycących, ale również rozgrzewających posiłków. Z drugiej strony, letnią porą lekka zupa krem z powodzeniem zastąpi nam obiad, dodatkowo świetnie nawadniając organizm i dodając nam energii potrzebnej na przykład do treningu.

5 dietetycznych i niskokalorycznych zup wspomagających zdrowe odchudzanie

Przepisy na dietetyczne, lekkostrawne zupy zdecydowanie warto mieć pod ręką – dobrze sprawdzają się na co dzień bądź gdy najdzie nas ochota na coś ciepłego. Niektórzy posiłkują się zupami w przypadku, gdy dopada ich głód, co ma miejsce najczęściej na początku diety. Oto 5 dietetycznych zup, które warto spożywać:

  • zupa jarzynowa,
  • zupa pomidorowa,
  • zupa krem z cukinii,
  • zupa paprykowa,
  • zupa krem z soczewicy.

Jednocześnie warto pamiętać o wyeliminowaniu zbędnych dodatków, które sprawiają, że zupy stają się naprawdę kaloryczne. Mowa tutaj przede wszystkim o śmietanie, wywarach mięsnych, białym makaronie lub ryżu. Jako dodatek do zup możemy wykorzystać pełnoziarniste grzanki, kaszę jaglaną bądź brązowy ryż.

Oczyszczająca z toksyn zupa jarzynowa – lekka zupa idealna na diecie

Zupa jarzynowa to prawdziwa bomba witaminowa, która jednocześnie pomaga oczyścić organizm z toksyn. Dobrze sprawdzi się nie tylko na diecie, lecz również w momentach, gdy czujemy się przejedzeni.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • por,
  • mrożony groszek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 g koperku,
  • 1,5 litra wody.

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, por i selera obieramy oraz kroimy na małe kawałki. Czosnek kroimy w plasterki. Całość zalewamy zimną wodą, dodając ulubione przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie itp.). Gotujemy 30 minut, po czym doprawiamy do smaku. Zupę można podać z kaszą jaglaną, by była bardziej sycąca.

wegetariańska zupa jarzynowa

Zupa pomidorowa – klasyczne danie w niskokalorycznej odsłonie

Dietetyczna zupa pomidorowa to klasyk, który zdecydowanie warto poznać. W smaku przypomina ona tę tradycyjną, a jednocześnie dostarcza mniej kalorii, gdyż nie jest zabielana ani gotowana na tłustym wywarze.

Składniki:

  • 4 świeże pomidory lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:

Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę warzywa. Całość zalewamy zimną wodą i doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Gotujemy 40 minut. Świeże pomidory obieramy ze skórki. Z wywaru wyciągamy warzywa, dodajemy pomidory lub przecier, gotujemy kolejne 40 minut. Całość można zblendować, dodając warzywa do smaku oraz jogurt naturalny. Z jogurtu możemy też zrezygnować, jednak stanowi on dobrą alternatywę dla śmietany. Zupa pomidorowa może być podawana z brązowym ryżem.

Wege zupa pomidorowa

Lekka zupa krem z cukinii – pyszne danie w wersji light

Zupa krem z cukinii to jedno z dań, które najchętniej przygotowujemy w sezonie letnim. Cukinia jest wtedy stosunkowo tania, a przede wszystkim bardzo smaczna. Jest to lider wśród dietetycznych zup kremów, dlatego warto zapoznać się z prostym przepisem.

Składniki: 

  • 2 cukinie,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • mała cebula,
  • przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, kroimy w dużą kostkę. Cebulę siekamy, po czym smażymy na odrobinie oliwy. Dodajmy cukinię, podsmażamy 3 minuty, dolewamy wody do wysokości warzyw. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Zupę można podawać z grzankami pełnoziarnistymi bądź kaszą jaglaną.

Lekka zupa krem z cukinii

Podkręcająca metabolizm zupa paprykowa – dla osób lubiących pikantne smaki

Zupa paprykowa – w przeciwieństwie do zupy z cukinii – dobrze sprawdza się zwłaszcza w porze jesienno-zimowej. Jej pikantność dodatkowo rozgrzewa, a samo danie stanowi doskonałą pomoc w podkręcaniu metabolizmu między innymi ze względu na zawartość niektórych przypraw.

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 2 papryczki chili,
  • czerwona cebula,
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 litra warzywnego bulionu, przygotowanego z marchewki, pora, pietruszki i selera,
  • bakłażan,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka sosu sambal oelek.

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na oliwie, razem z bakłażanem i szczyptą soli. Do składników dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy przez 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny – warzywa kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Bulion dodajemy do cebuli i pozostałych składników, dodajemy też przyprawy i sos sambal. Gotujemy kwadrans, dodajemy pokrojoną w plastry paprykę z papryczkami chili, dusząc do miękkości. Całość doprawiamy do smaku. Zupę można również zblendować.

Podkręcająca metabolizm zupa paprykowa

Dietetyczna zupa krem z soczewicy – sycąca danie niskokaloryczne

Zupa krem z soczewicy to doskonała propozycja dla osób, które chciałyby zjeść coś sycącego, a zarazem niskokalorycznego. Delikatnie rozgrzewa – głównie dzięki zawartości papryki chili. Jest szybka w przygotowaniu, zatem idealnie sprawdzi się nawet w przypadku osób zapracowanych.

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej,
  • cebula,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • papryka chili,
  • przyprawy – sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Soczewicę płuczemy wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy cebulę, a całość zalewamy wodą w proporcji 2:1 (woda:soczewica). Gotujemy około 15 minut, po czym blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką chili. Zbyt gęstą zupę można rozcieńczyć odrobiną wody.

FAQ:

Jak przygotować dietetyczną zupę?

Dietetyczna zupa nie zawiera składników takich jak śmietana, mąka, tłusty wywar mięsny. Przygotowywana jest na warzywach: sezonowych bądź mrożonych.

Co dodać do dietetycznej zupy, by była bardziej sycąca?

Aby zupa była bardziej sycąca, dodajmy do niej pełnoziarniste grzanki, brązowy ryż bądź kaszę jaglaną. Możemy również posiłkować się chudym mięsem, na przykład z kurczaka bądź indyka.

Ile kalorii mają tradycyjne, polskie zupy?

Tradycyjna zupa zwykle ma od 20 do 50 kalorii w 100 ml. Należy pamiętać, że tabele kaloryczności uwzględniają czyste wywary, bez dodatku zagęstników czy tłustych produktów poprawiających smak dania.