Zupa warzywna – pomysł na lekką i zdrową kolację
Rok temu, podczas nauki planowania pięciu posiłków dziennie, miałam problem z kolacją. Nie chciałam opychać się kanapkami ani kolejną sałatką. Znajoma dietetyczka podpowiedziała mi, że zupa warzywna będzie dobrą opcją na koniec dnia. W tym wpisie podpowiem Wam jak szybko przygotujecie pyszną i lekką zupę z warzywami.
Spis treści
Nie zawsze tak było
Jako dziecko jadałam wyłącznie zupę pomidorową. Mama miała na mnie sposób – wystarczyło zabarwić jakąkolwiek zupę przecierem pomidorowym a ja ją wtedy zjadłam. I takim oto sposobem wszędzie jadałam zupy. W domu, na spotkaniach rodzinnych, w restauracjach nie straszne mi były rosoły, krupniki oraz proste zupy z warzywami. Tylko z ogórkową i kapuśniakiem nie wychodziło bo jakoś ten przecier do nich nie pasował.
Teraz objadam się zupami kiedy tylko mogę. W restauracjach najchętniej zamawiam rybną. Ale nie stronię od kremów z dyni, pomidorów czy innych miksów. Najważniejsze żeby podstawą dania był bulion warzywny a nie mięsny.
.
Dlaczego warzywa na kolację to dobry wybór?
- Gotowane warzywa są lekko strawne a ponieważ zjecie je również z wodą, w której się gotowały, taki posiłek będzie porządną dawką witamin,
- Zupa warzywna ma niewiele kalorii więc nie obciążycie organizmu koniecznością trawienia i spalania ich nadmiaru przed snem,
- Podczas zimnych wieczorów taka zupa porządnie Was rozgrzeje.
.
Zupa warzywna – składniki na około 4 duże porcje
Mam wtedy kolację dla siebie i dla M na dwa kolejne dni.
- 200g suchej kaszy jaglanej – opcjonalnie
- 2,5 litra wody
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 sztuki kalafiora
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- 1 por – część biała i zbita zielona
- 1/2 korzenia selera
- 1 duży korzeń pietruszki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
- 4-5 łyżek uprażonego słonecznika lub 1 łyżeczka oleju lnianego
- świeży koperek – dużo koperku
Zupa warzywna – gotowanie
- Obierzcie ziemniaki i seler oraz pokrójcie je w kostkę o bokach około 1 cm
- Marchew, pietruszkę oraz por pokrójcie w plasterki
- W dużym garnku zagotujcie około 1,5 litra wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
- Do wrzątku wrzućcie pokrojone warzywa i pod przykryciem gotujcie je przez 15 minut
- Teraz zabierzcie się za krojenie kalafiora – możecie wykroić z niego „różyczki” lub pokroić całą połówkę na kawałki
- Po około 15 minutach gotowania warzyw wrzućcie do nich kalafiora i dodajcie pieprz. Już bez przykrycia gotujcie zupę przez kolejne 15 minut.
- W tym czasie, na suchej patelni, możecie uprażyć pestki słonecznika
.
Zupa warzywna – podanie
Możecie zjeść samą zupę posypaną słonecznikiem oraz koperkiem. Taka wersja będzie bardzo FIT. Jeżeli chcecie dodać zupie trochę więcej kalorii i zarazem nasycić się nią bardziej to ugotujcie kaszę jaglaną i dodajcie ją do miski z zupą.
.
UWAGI
Podczas gotowania kalafiora wydziela się znany Wam, przykry zapach – to siarka. Dlatego warto kalafiora gotować bez przykrycia bo choć zapach nie należy do przyjemnych to przy takim gotowaniu kalafior wyjdzie słodki a nie gorzki.
Nie polecam gotowania warzyw „na śmierć” czyli aż będą rozsypującą się papką. Lepiej dla witamin i zawartych w nich minerałów jak będą chrupkie.
Zauważyliście, że w przepisie nie ma soli – nie używam jej w domu od ponad siedmiu lat. Spróbujcie ugotować warzywa bez jej dodatku. Zobaczycie jaki mają smak bez soli – delikatny, lekko słodki.
.