Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zupa warzywna – pomysł na lekką i zdrową kolację

Rok temu, podczas nauki planowania pięciu posiłków dziennie, miałam problem z kolacją. Nie chciałam opychać się kanapkami ani kolejną sałatką. Znajoma dietetyczka podpowiedziała mi, że zupa warzywna będzie dobrą opcją na koniec dnia. W tym wpisie podpowiem Wam jak szybko przygotujecie pyszną i lekką zupę z warzywami.

Nie zawsze tak było

Jako dziecko jadałam wyłącznie zupę pomidorową. Mama miała na mnie sposób – wystarczyło zabarwić jakąkolwiek zupę przecierem pomidorowym a ja ją wtedy zjadłam. I takim oto sposobem wszędzie jadałam zupy. W domu, na spotkaniach rodzinnych, w restauracjach nie straszne mi były rosoły, krupniki oraz proste zupy z warzywami. Tylko z ogórkową i kapuśniakiem nie wychodziło bo jakoś ten przecier do nich nie pasował.

Teraz objadam się zupami kiedy tylko mogę. W restauracjach najchętniej zamawiam rybną. Ale nie stronię od kremów z dyni, pomidorów czy innych miksów. Najważniejsze żeby podstawą dania był bulion warzywny a nie mięsny.

.

Dlaczego warzywa na kolację to dobry wybór?

  • Gotowane warzywa są lekko strawne a ponieważ zjecie je również z wodą, w której się gotowały, taki posiłek będzie porządną dawką witamin,
  • Zupa warzywna ma niewiele kalorii więc nie obciążycie organizmu koniecznością trawienia i spalania ich nadmiaru przed snem,
  • Podczas zimnych wieczorów taka zupa porządnie Was rozgrzeje.

.

Zupa warzywna – składniki na około 4 duże porcje 

Mam wtedy kolację dla siebie i dla M na dwa kolejne dni.

  • 200g suchej kaszy jaglanej – opcjonalnie
  • 2,5 litra wody
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 sztuki kalafiora
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 1 por – część biała i zbita zielona
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • 4-5 łyżek uprażonego słonecznika lub 1 łyżeczka oleju lnianego
  • świeży koperek – dużo koperku

 

Zupa warzywna – gotowanie

  1. Obierzcie ziemniaki i seler oraz pokrójcie je w kostkę o bokach około 1 cm
  2. Marchew, pietruszkę oraz por pokrójcie w plasterki
  3. W dużym garnku zagotujcie około 1,5 litra wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim
  4. Do wrzątku wrzućcie pokrojone warzywa i pod przykryciem gotujcie je przez 15 minut
  5. Teraz zabierzcie się za krojenie kalafiora – możecie wykroić z niego „różyczki” lub pokroić całą połówkę na kawałki
  6. Po około 15 minutach gotowania warzyw wrzućcie do nich kalafiora i dodajcie pieprz. Już bez przykrycia gotujcie zupę przez kolejne 15 minut.
  7. W tym czasie, na suchej patelni, możecie uprażyć pestki słonecznika

.

Zupa warzywna – podanie

Możecie zjeść samą zupę posypaną słonecznikiem oraz koperkiem. Taka wersja będzie bardzo FIT. Jeżeli chcecie dodać zupie trochę więcej kalorii i zarazem nasycić się nią bardziej to ugotujcie kaszę jaglaną i dodajcie ją do miski z zupą.

.

UWAGI

Podczas gotowania kalafiora wydziela się znany Wam, przykry zapach – to siarka. Dlatego warto kalafiora gotować bez przykrycia bo choć zapach nie należy do przyjemnych to przy takim gotowaniu kalafior wyjdzie słodki a nie gorzki.

Nie polecam gotowania warzyw „na śmierć” czyli aż będą rozsypującą się papką. Lepiej dla witamin i zawartych w nich minerałów jak będą chrupkie.

Zauważyliście, że w przepisie nie ma soli – nie używam jej w domu od ponad siedmiu lat. Spróbujcie ugotować warzywa bez jej dodatku. Zobaczycie jaki mają smak bez soli – delikatny, lekko słodki.

 

.

zupa warzywna

zupa warzywna