Sos pomidorowy – wartościowy, niezastąpiony dodatek do wielu ulubionych dań
Sos pomidorowy powstaje na bazie naturalnych składników. Jak łączyć go z mięsem, rybami, serem, warzywami, makaronem, aby powstały przepyszne dania?
Spis treści
Dania z sosem pomidorowym popularne w Polsce
W Polsce do najpopularniejszych dań z sosem pomidorowym zdecydowanie należą gołąbki. Przysmak ten najczęściej przygotowujemy na święta. W tym wydaniu sos pomidorowy często jest zabielany śmietaną lub zagęszczany zasmażką z mąki. W czasach PRL-u bardzo popularne były klopsiki z mięsa mielonego oraz kapusty w sosie pomidorowym. W stołówkach często gościła również przepyszna fasolka po bretońsku z dużą ilością boczku oraz swojskiej kiełbasy.
>> Przygotuj smaczny sos pomidorowy na podstawie sprawdzonego przepisu od marki Braun
Sos pomidorowy do makaronu oraz ryżu – dodatek do dania głównego z mięsem lub rybą
Sos spaghetti z pomidorów jest bardzo smaczny i zdrowy – zawiera w sobie wszystkie prozdrowotne właściwości pomidorów. Najczęściej podajemy go ze spaghetti, tortellini oraz gnocchi jako samodzielne danie – z dodatkiem sera parmezan. Tymczasem sos do spaghetti możemy także połączyć z ryżem lub drobnym makaronem tj. kritharaki (grecki makaron) i podać jako przepyszny dodatek do mięs i ryb z grilla, patelni lub pieczonych w piekarniku. Dla lepszego smaku ryż oraz makaron możemy posypać ulubionym serem (np. pokruszoną fetą). Warto sprawdzić, jak zrobić sos do spaghetti z mięsem. Jest on znany także jako sos boloński. Znajomość tego przepisu z pewnością zaprocentuje, kiedy trzeba będzie szybko przygotować prostą i smaczną potrawę.
Dania z sosem pomidorowym zapiekane w piekarniku
Sos pomidorowy do pizzy – przepis na ten niezbędny dodatek znajdziemy w niemal wszystkich książkach kucharskich oraz na blogach kulinarnych i równie dobrze może nam on posłużyć do przygotowania smacznych dań w piekarniku. Najpopularniejsza włoska potrawa, która na dobre zadomowiła się w Polsce, to pizza. Wystarczy nałożyć na ciasto sos na pizzę, dodać ulubione dodatki i upiec w piekarniku. Mało kto wie, że sos do pizzy sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju dań z kuchni śródziemnomorskiej tj.:
- musaka – grecka zapiekanka z warzyw, w skład której wchodzą ziemniaki, bakłażany, mięso mielone, sos pomidorowy oraz beszamelowy;
- pasticio – grecka zapiekanka z makaronu rurki, mięsa z sosem pomidorowym oraz beszamelowym;
- lasagne – włoska zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego oraz sosu beszamelowego;
W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są dania, w których wykorzystywane jest mięso mielone (najczęściej baranina) oraz pomidory. Nadziewane są nimi cukinia oraz bakłażany. Z kolei przekrojona na pół i wydrążona z nasion papryka nadziewana jest ryżem oraz mięsem lub serem. Następnie zalewa się ją sosem z pomidorów i dusi w piekarniku.
Smaczne i zdrowe dania wegańskie i wegetariańskie z sosem pomidorowym
Przepis na sos do spaghetti opiera się głównie na świeżych pomidorach, jest bazą do wielu innych potraw znanych na całym świecie. Możemy przygotować z niego dania wegetariańskie np. krewetki z sosem pomidorowym. Wystarczy zalać je sosem, posypać startym serem gouda i zapiec w przeznaczonym do tego naczyniu. Smaczne dania wegańskie to np. okra lub młody groszek w sosie pomidorowym. Możemy także użyć warzyw strączkowych tj. fasola lub ciecierzyca. Świetną alternatywą dla dania z mięsem jest wegańskie leczo z tofu.
Sos pomidorowy możemy przygotować samodzielnie i zawekować. Idealnie nadają się do tego pomidory kupowane w sezonie – mają wyjątkowy smak i aromat, a przy tym są szeroko dostępne i stosunkowo tanie.
Treść promocyjna, który przygotowana została przez partnera strony.