Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zupa pomidorowa z dynią i mlekiem kokosowym

Wiecie już, że lubię tajskie curry i często używam różnych gotowych past. W tym roku przekonaliście się też, że dynię można wykorzystać na różne sposoby (link) a w daniach z mleczkiem kokosowym sprawdza się doskonale. Przyszedł więc i czas na kolejną dyniową propozycję – oto zupa pomidorowa z dynią, mlekiem kokosowym i oczywiście z pastą curry.

Słowem wstępu

Opisaną potrawę przygotujecie w około 30 minut. Możecie do niej wybrać ulubioną dynię – ja polecam piżmową bo ma małe gniazdo nasienne a przez to dużo dyni w dyni.

Jeżeli wolicie bardziej wodniste zupy to już pod koniec gotowania dolejcie do garnka wodę tak aby uzyskać oczekiwaną konsystencję. Ja zupy wolę gęste więc w przepisie bazowym wody nie ma.

Tak samo jak  nie ma tu dodatkowej soli czy cukru. Tych w kuchni nie używam ale nie oznacza to, że nie jadam solonych potraw. Owszem jadam – w restauracjach. Sól znajduje się również w prawie wszystkich przetworzonych produktach – np dodawana jest do passaty czy pasty curry.

Zatem pomimo tego, że wśród składników tego przepisu soli nie ma to w całym daniu sól się znajduje.

.

Pomidorowa z dynią – składniki na 4 porcje

  • 1/2 dyni piżmowej lub cała hokkaido lub mniejsza muskat
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule – polecam użyć czerwone
  • 1 łyżka pasty curry – do wyboru: ostrej masaman, panang, czerwonej lub lżejszych zielonej czy żółtej
  • 1 puszka mleka kokosowego – wybierajcie takie, które zawiera ponad 60% kokosa
  • 650 ml passaty – puree pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 3-4 liście kafir – opcjonalnie
  • kolendra – opcjonalnie

.

Pomidorowa z dynią – wykonanie

  1. Jeżeli użyjecie dyni piżmowej (polecam) lub muskat to obierzcie ją i pokrójcie w kostkę. Hokkaido obierać nie trzeba. Oczywiście usuńcie gniazdo nasienne
  2. Nastawcie wodę na wybrany dodatek do zupy – makaron lub kaszę. Jak tylko woda się zagotuje wrzućcie do niej to co wybraliście i gotujcie. A w tym czasie przygotujecie pomidorową z dynią
  3. W dużym garnku podsmażcie na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterkach. Zanim się zeszklą dodajcie do nich pastę curry
  4. Następnie wlejcie do garnka puszkę mleka kokosowego i dokładnie wymieszajcie składniki aż pasta curry się rozpuści
  5. Jak tylko zaczną się gotować wrzućcie dynię i liście kafir
  6. Poczekajcie około 10 min – w tym czasie dynia zmięknie. Sprawdźcie ją widelcem
  7. Dopiero teraz wlejcie passatę. Jeżeli zrobicie to wcześniej dynia nie ugotuje się
  8. Poczekajcie aż całe danie zagotuje się – zupa pomidorowa z dynią gotowa

Możecie podać do niej makaron ryżowy (polecam), makaron kukurydziany, sojowy a nawet pszenny.

Pasować będzie również kasza jaglana, jęczmienna, gryczana.

.

Smacznego i na zdrowie
.
.