Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Obiady wegetariańskie, które nie ustępują smakiem ich mięsnym wariantom

Obiad wegetariański powinien zawierać produkty roślinne bogate w białko. Najczęściej są to potrawy z dodatkiem roślin strączkowych. 

Z artykułu dowiemy się:

  • Co to jest i tofu;
  • Jakie produkty z tofu możemy kupić, aby przyrządzić z nich szybki obiad wegetariański
  • Jak przyrządzić naturalne lub wędzone tofu
  • Jakie danie wegetariańskie na obiad możemy zrobić z soczewicy
  • Jakie są wegetariańskie przepisy na obiad z fasoli
  • Jak zrobić wegetariańskie leczo
  • Co dodać do wegańskich burgerów zamiast mięsa

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na rewelacyjny makaron z batatów z warzywami.

Dania z tofu

Zanim poznamy najpopularniejsze dania z tego produktu, warto odpowiedzieć na pytanie, co to jest tofu. Najczęściej jest to produkt spożywany przez wegan o wegetarian. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość białka roślinnego. To doskonała alternatywa dla mięsa. Tofu znalazło swoich wiernych fanów również wśród mięsożerców. Zdrowa dieta powinna być różnorodna. Warto sięgać po białko obecne w produktach roślinnych takich jak rośliny strączkowe. Właśnie z jednej z nich jest robione tofu. Powstaje ono z mleczka sojowego. Pod względem konsystencji tofu przypomina twaróg robiony z krowiego mleka. W tabelce poniżej znajdziemy najważniejsze informacje na temat tofu. 

 Tofu
Wartości odżywcze·         duża zawartość białka ·         witamina A oraz witaminy z grupy B minerały tj.: ·         żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk oraz selen
Właściwości prozdrowotne·         właściwości przeciwnowotworowe ·         obniża poziom cholesterolu LDL wspierając w ten sposób układ sercowo-naczyniowy ·         wspomaga pracę nerek oraz wątroby ·         obniża poziom cukru we krwi ·         łagodzi objawy menopauzy
Rodzaje tofu·         miękkie ·         twarde ·         wędzone ·         marynowane

Na rynku dostępne są następujące produkty, w skład których wchodzi tofu:

  • parówki oraz kiełbaski z tofu;
  • pesto z tofu;
  • burgery warzywne z tofu;
  • gyros z tofu;
  • steki z tofu;
  • mięso mielone do spaghetti z tofu;
  • pasta warzywna z tofu;
  • smalczyk z tofu.

Produkty z tofu doskonale sprawdzą się jako dodatek do chleba lub obiadu. Możemy zrobić z nich dania tj.:

  • wegańskie hotdogi;
  • burgery z tofu;
  • spaghetti bolognese z tofu;
  • wegański gyros;
  • danie główne ze stekiem z tofu;
  • pasty makaronowe z dodatkiem pesto z tofu;
  • danie jednogarnkowe z warzywami oraz kiełbaskami z tofu.

Jak przyrządzić tofu naturalne lub wędzone? Możemy używać je w wersji surowej (podobnie jak twaróg). Tofu możemy także pokroić w grubą kostkę i dodać zamiast mięsa do dań warzywnych. Na przykład ziemniaczana zapiekanka z tofu to pełnowartościowy obiad wegetariański. Zamarynowane tofu możemy usmażyć na patelni i zjeść zamiast steka. W ten sposób powstanie proste danie wegetariańskie na obiad. Fani jajecznicy ucieszą się na informację, że z tofu możemy przyrządzić smaczną jajecznicę tzw. tofucznicę oraz szakszukę. 10 dań z tofu wartych spróbowania to zaledwie ułamek tego, co możemy przygotować na obiad wegetariański z tego produktu.

Dania z soczewicy

Jeśli chcemy przygotować smaczne danie wegetariańskie na obiad, możemy sięgnąć po soczewicę oraz inne rośliny strączkowe. Pożywna zupa z soczewicy bez kości oraz mięsa to szybki obiad wegetariański. Możemy dodać do niej warzywa korzeniowe, kiełbaski z tofu oraz zioła. Zupa doskonale będzie smakowała z chili lub ostrą papryką. 

Soczewica sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do warzywnych dań jednogarnkowych. Możemy łączyć ją z warzywami tj.:

  • kapusta;
  • brukselka;
  • brokuły;
  • jarmuż;
  • szpinak;
  • kalarepa;
  • cukinia;
  • pomidory.

Fani klasycznych potraw mogą przyrządzić z soczewicy tradycyjny obiad w postaci ziemniaków, smacznej surówki oraz kotleta mielonego z soczewicy

Danie z fasoli

Roślinne burrito to proste danie wegetariańskie na obiad. Składniki na burrito w postaci gotowanej fasoli oraz świeżych warzyw możemy przygotować nieco wcześniej. W ten sposób po przyjściu z pracy przygotujemy smaczny posiłek w kilka minut. To także doskonały obiad wegetariański dla dzieci, które uwielbiają takie przysmaki. W domu mamy pewność, że burrito będzie przyrządzone ze składników dobrej jakości. Doskonale wiemy również, jak przyprawić warzywa do burrito, aby danie smakowało całej rodzinie. 

Cukinia z pieczarkami i fasolą przypomina gulasz wegetariański lub leczo. Oprócz cukinii znajdziemy tutaj fasolę oraz pieczarki. Dodatek ten sprawdzi się na szybki obiad wegetariański. Możemy go podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Danie doskonale będzie smakowało jako samodzielny posiłek. Możemy także sięgnąć po pieczywo. Wszelkiego rodzaju sosy warzywno-pomidorowe idealnie smakują z dodatkiem sera parmezan, cheddar lub feta. Do dania możemy dodać również odrobinę świeżej bazylii.

Wegetariańskie leczo

Warzywny gulasz z ciecierzycy wyglądem oraz smakiem przypomina leczo. Przepis na obiad wegetariański w tej wersji zawiera typowe dla leczo składniki tj. cukinii, papryka oraz pomidory. Zamiast mięsa używamy ciecierzycę. Wegetariańskie leczo warto przyprawić aromatycznymi ziołami oraz chili. W daniu nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku. Ciekawym dodatkiem jest dynia oraz jarmuż. Są to warzywa sezonowe. Możemy je dostać późną jesienią. Wegetariańskie przepisy na obiad zaskakują. Kto by pomyślał, że w tak prosty sposób możemy zrobić wegańskie leczo. Alternatywą dla soczewicy jest tofu. Wegańskie leczo z kawałkami tofu, kiełbasek lub parówek wegetariańskich zachwyci zarówno wegan, jak i osoby spożywające na co dzień mięso. 

Duszone warzywa na lekką kolację to kolejne danie wegetariańskie przypominające leczo. Nie ma tutaj białka pod żadną postacią. Nie mniej jednak danie jest bardzo pożywne (w sam raz na lekką kolację). Główne składniki dania to cukinii oraz pomidory. Zaskoczyć może nas drobno poszatkowana kapusta pekińska. Zamiast kapusty pekińskiej możemy użyć białą kapustę. Potrawa ta sprawdzi się także jako danie wegetariańskie na obiad. Zwłaszcza jesienią oraz zimą, kiedy po powrocie do domu mamy ochotę na szybki, gorący posiłek wegetariański. 

Wegańskie burgery

Burgery to smaczna przekąska fast food. Klasyczny burger to bułka z kotletem z drobno siekanej wołowiny. Fast food nie należy do najzdrowszych posiłków. Przepyszne burgery możemy przygotowywać samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy wpływ na jakość składników. Mało tego! W burgerze wcale nie musi znajdować się wołowina. W Internecie aż kipi od przepisów na zdrowe, wegańskie burgery. Fani zdrowej kuchni oraz burgerów chętnie dzielą się swoimi pomysłami na szybkie, wegańskie potrawy. 

Jak zrobić wegańskie burgery? Przy pomocy produktów roślinnych zawierających dużą ilość białka, możemy przyrządzić smaczne burgery dla wegetarian oraz wegan tj.:

  • wegański burger z kotletem z tofu, soczewicy, grochu lub fasoli;
  • wegański burger ze stekiem z tofu;
  • wegański burger z chili con corne z mięsem mielonym z tofu;
  • wegański burger z tofucznicą;
  • wegański burger z szakszuką.

Wybór wegańskich hamburgerów jest spory. Burgery możemy także przyrządzić z humusem, pastą warzywną z fasoli czy też ze smalczykiem z tofu. Przekąski te dorównują pod względem smaku oraz wartości odżywczych hamburgerowi z wołowiną. 

Wegańskie oraz wegetariańskie przepisy na obiad zachwycają różnorodnością. To doskonała zachęta do tego, aby ograniczyć spożycie mięsa. 

Faq

Jak zrobić kotlety mielone z soczewicy? 

Robimy je identycznie, jak kotlety z mięsa mielonego. Ugotowaną soczewicę rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do wystygnięcie. Następnie do powstałej masy dodajemy jajko, tartą bułkę, zeszkloną cebulkę, czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z masy robimy kotleciki. Obtaczamy je w bułce i smażymy na oleju. 

Jak zrobić jajecznicę z tofu? 

Aby powstała tofucznica, tofu należy pokruszyć na drobne kawałki. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z tłuszczem i doprawiamy do smaku. Do tofucznicy możemy dodać pieczarki, cukinii, pomidory (dodatki, które dodajemy do tradycyjnej jajecznicy).

Jak smakuje tofu?

Tofu jest neutralne w smaku. Przejmuje ono smak oraz aromat innych składników znajdujących się w daniu. Podczas przygotowania potraw z tofu warto sięgać po aromatyczne zioła oraz przyprawy, które nadadzą daniom z tofu intensywnego smaku.