Ziemniaczana zapiekanka z tofu
Ta ziemniaczana zapiekanka z tofu wymaga niewielkich przygotować i odrobiny cierpliwości ale warta jest czekania. Wychodzi niezwykle smaczna. Odgrzewana jest nawet jeszcze lepsza. Koniecznie jej spróbujcie.
Spis treści
Tę zapiekankę najlepiej piec w żaroodpornym naczyniu z pokrywką. Do przygotowania sosu przyda się blender lub robo kuchenny.
Ziemniaczana zapiekanka z tofu – składniki na 2 porcje
- 1 kg ziemniaków
- 200 g białego tofu
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia lub 2 małe cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżka ostrej, wędzonej papryki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- szczypiorek do posypania
.
Ziemniaczana zapiekanka z tofu – przygotowanie
Rozpocznijcie od przygotowania sosu. Przyda się do tego robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S, blender kielichowy lub ręczny blender.
- Zmiksujcie pomidory z cebulą, czosnkiem, 1 łyżką oleju rzepakowego oraz sosem sojowym. Na końcu dodajcie tofu i wmieszajcie je z pomidorowy sos tak aby rozdrobnić tofu na drobne grudki
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w cienkie plasterki o grubości maksymalnie 2 mm. Podzielcie ziemniaki na 2 części
- Posmarujcie olejem naczynie, w którym będzie pieczona zapiekanka i przełóżcie do niego składniki warstwami: jedna część ziemniaków na dno, następnie cały sos pomidorowy z tofu a na wierzch druga część ziemniaków
- Wstawcie ziemniaki do piekarnika
Czas pieczenia to 1 godzina w temperaturze 220 stopni (bez termoobiegu)
UWAGA – w okolicy 50-tej minuty sprawdźcie zapiekankę widelcem. jeżeli ziemniaki będą już miękkie to zdejmijcie pokrywkę i pieczcie bez niej – wierzch się wtedy zarumieni. Jeżeli po 1 godzinie pieczenia ziemniaki wciąż nie będą miękkie (ja na takie trafiłam) to przedłużcie pieczenie o kolejne 10 minut – już bez pokrywki.
.
Inne przepisy z ziemniakami znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB jakie są Wasze ulubione ziemniaczane dania.