Makaron z batatów z warzywami
Przepis na ten makaron z batatów z warzywami inspirowany jest daniem kuchni koreańskiej – Japchae (wymowa: 'ciapcie’). Samo przygotowanie tego makaronu jest proste a składniki stosunkowo łatwo dostępne. Na końcu tego wpisu podpowiadam gdzie je kupić.
Spis treści
.
Makaron z batatów – składniki na 2 porcje
- 100 g makaronu z batatów – waga dla suchego produktu
- 5 większych grzybów shitake – suszonych lub surowych
- 1 średnia biała cebula – najlepsza będzie słodka
- 2 mniejsze papryki – ja użyłam zielonej i czerwonej
- 1/2 cukinii
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 garści liści jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość wedle uznania
- szczypta papryki chilli
- około 100 ml gorącej wody (na patelnię) oraz około 500 ml wrzątku do przelania jarmużu
- 2-3 łyżki prażonego, jasnego sezamu
- mała łyżeczka koreańskiej ostrej pasty paprykowej gochujang – opcjonalnie
.
Makaron z batatów – przygotowanie
Gotowanie makaronu
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Pamiętajcie, że makaron z batatów chłonie dużo wody więc wlejcie jej więcej do garnka niż przy innych makaronach
- Po ugotowaniu zlejcie makaron zimną wodą i odcedźcie
- Na tym etapie możecie pokroić go na mniejsze kawałki – ja używam do tego dużych nożyczek
- Przełóżcie makaron do miski, dodajcie po 2 łyżeczki oleju sezamowego oraz 1 łyżkę sosu sojowego. W ten sposób makaron wchłonie olej oraz sos i przyswoi ich smak i aromat. A przy okazji się nie sklei
- Wymieszajcie dokładnie makaron i odstawcie miskę na bok
Grzyby shitake
- Jeżeli używacie suszonych grzybów to namoczcie je na około 2-3 godziny a następnie odciśnijcie z wody, odkrójcie ich trzony a kapelusze pokrójcie w paski
- Surowe grzyby umyjcie, odkrójcie trzony a kapelusze pokrójcie w paski
- Pokrojone w paski kapelusze przełóżcie do miski, dodajcie do nich poniższe składniki i dokładnie wszystko wymieszajcie:
- pokrojony w kostkę ząbek czosnku
- 1 łyżeczkę oleju sezamowego
- łyżkę jasnego sosu sezamowego
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość wedle uznania
.
Danie – makaron z batatów z warzywami
- Nasiona sezamu uprażcie na suchej patelni i odstawcie na bok – niech ostygną
- Cebulę pokrójcie w piórka a paprykę i cukinię w paski
- Liście jarmużu porwijcie na małe kawałki i przelejcie wrzącą wodą – odcedźcie je
- Na patenie wlejcie olej rzepakowy i podsmażcie na nim pokrojoną w piórka cebulę – niech się zeszkli
- W kolejnym kroku wrzućcie na patelnie grzyby shitake i smażcie je z cebulą przez około 2 minuty
- Teraz jest pora na paprykę – niech się smaży prze kolejne 2-3 minuty
- Żeby nie przypalić warzyw wlejcie na patenie około 100 ml gorącej wody
- Zaraz po niej wrzućcie na patelnie liście jarmużu
- Jeszcze 2 minuty i możecie dorzucić na patelnie ugotowany wcześniej makaron
- Wymieszajcie wszystko dokładnie
- Już na talerzu posypcie makaron prażonym sezamem
To danie świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
.
Gdzie szukać azjatyckich składników?
Tajskie, chińskie, wietnamskie, japońskie a ostatnio również koreańskie makarony, sosy, pasty i inne składniki kupuję w azjatyckich delikatesach w Warszawie lub przez Internet.
Ostatnio w sklepie internetowym kupiłam:
- wielką paczkę suszonych grzybów shitake – 18,90 zł
- makaron z batatów – 16,90 zł
- koreańską ostrą pastę paprykową gochujang ze sfermentowanej pasty ryżowej – 9,50 zł
.
Mam nadzieję, że już wkrótce uda mi się przygotować kolejne dania inspirowane kuchnią koreańską.
Może i Wy macie smaka na koreańskie specjały? Dajcie znaka na FB.
.