Warzywny gulasz z dynią
Jedną z zalet przepisu na ten warzywny gulasz z dynią jest prostota i to, że warzyw nie trzeba kroić drobno. Dzięki temu przygotowanie składników zajmuje minimum czasu a gulasz gotuje się w jednym garnku bezobsługowo.
Spis treści
Warzywny gulasz z dynią – przepis na wielki garnek i aż 6 porcji
Do gotowania użyłam 5 litrowego garnka.
- 250 g dyni – waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego. Polecam użyć dynię piżmową lub Hokkaido
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 małe cukinie lub 1 duża
- 2 papryki – użyłam czerwonej i żółtej
- cały seler naciowy
- 1 średnia, słodka cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka całych liści jarmużu lub opakowanie rozdrobnionych liści
- około 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 1 puszka całych pomidorów
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy do dyni
- pół łyżeczki papryki chili – opcjonalnie
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość wedle uznania
- około 1 litra gorącej wody
.
Warzywny gulasz z dynią – przygotowanie
Przygotowanie składników
- Ciecierzycę namoczcie na około 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja użyłam ciecierzycy ze słoika
- Dynię obierzcie, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w kostkę o rozmiarach 2×2 cm
- Cukinię i paprykę pokrójcie w duże kawałki
- Seler naciowy pokrójcie w kawałki długości 1,5 do 2 cm
- Cebulę i czosnek – w plasterki
- Suszone pomidory wyjmijcie z oleju i pokrójcie w paski
- Liście jarmużu dokładnie opłuczcie zimną wodą i rozdrobnijcie
Gotowanie
- Do garnka wrzućcie cebulę oraz pokrojone suszone pomidory. Olej z pomidorów wystarczy w zupełności do smażenia
- Jak cebula się zeszkli wrzućcie do garnka dynię i czosnek
- Smażcie wszystko do czasu aż cebula zacznie brązowieć
- Dopiero wtedy dodajcie przyprawę do dyni oraz ostrą paprykę i czarny pieprz a po minucie smażenia wlejcie gorącą wodę i dorzućcie pozostałe warzywa – pokrojone w duże kawałki paprykę i cukinię
- Gotujcie wszystko przez około 10 minut
- Po tym czasie dodajcie pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ugotowaną ciecierzycę
- Gotujcie wszystko do czasu aż zmięknie dynia. Pozostałe warzywa mogą zostać twardsze
- Na końcu wrzućcie liście jarmużu i wmieszajcie je w gulasz
- Po około 2-3 minutach gotowania danie będzie gotowe
Jedzcie go bez dodatków. Dobrze smakuje również z kaszą gryczaną i makaronem (nawet ryżowym).
Inne przepisy na obiad lub kolację znajdziecie pod tym linkiem.
Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.
.