Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Warzywny gulasz z dynią

Jedną z zalet przepisu na ten warzywny gulasz z dynią jest prostota i to, że warzyw nie trzeba kroić drobno. Dzięki temu przygotowanie składników zajmuje minimum czasu a gulasz gotuje się w jednym garnku bezobsługowo.

Warzywny gulasz z dynią – przepis na wielki garnek i aż 6 porcji

Do gotowania użyłam 5 litrowego garnka.

  • 250 g dyni – waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego. Polecam użyć dynię piżmową lub Hokkaido
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 małe cukinie lub 1 duża
  • 2 papryki – użyłam czerwonej i żółtej
  • cały seler naciowy
  • 1 średnia, słodka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka całych liści jarmużu lub opakowanie rozdrobnionych liści
  • około 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • pół łyżeczki papryki chili – opcjonalnie
  • świeżo mielony czarny pieprz – ilość wedle uznania
  • około 1 litra gorącej wody

.

Warzywny gulasz z dynią – przygotowanie

Przygotowanie składników

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja użyłam ciecierzycy ze słoika
  2. Dynię obierzcie, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w kostkę o rozmiarach 2×2 cm
  3. Cukinię i paprykę pokrójcie w duże kawałki
  4. Seler naciowy pokrójcie w kawałki długości 1,5 do 2 cm
  5. Cebulę i czosnek – w plasterki
  6. Suszone pomidory wyjmijcie z oleju i pokrójcie w paski
  7. Liście jarmużu dokładnie opłuczcie zimną wodą i rozdrobnijcie

Gotowanie

  1. Do garnka wrzućcie cebulę oraz pokrojone suszone pomidory. Olej z pomidorów wystarczy w zupełności do smażenia
  2. Jak cebula się zeszkli wrzućcie do garnka dynię i czosnek
  3. Smażcie wszystko do czasu aż cebula zacznie brązowieć
  4. Dopiero wtedy dodajcie przyprawę do dyni oraz ostrą paprykę i czarny pieprz a po minucie smażenia wlejcie gorącą wodę i dorzućcie pozostałe warzywa – pokrojone w duże kawałki paprykę i cukinię
  5. Gotujcie wszystko przez około 10 minut
  6. Po tym czasie dodajcie pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ugotowaną ciecierzycę
  7. Gotujcie wszystko do czasu aż zmięknie dynia. Pozostałe warzywa mogą zostać twardsze
  8. Na końcu wrzućcie liście jarmużu i wmieszajcie je w gulasz
  9. Po około 2-3 minutach gotowania danie będzie gotowe

Jedzcie go bez dodatków. Dobrze smakuje również z kaszą gryczaną i makaronem (nawet ryżowym).

Warzywny gulasz z dynią

Inne przepisy na obiad lub kolację znajdziecie pod tym linkiem.

Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.

.