Duszone warzywa na lekką kolację
Do tego jednogarnkowego dania możecie wrzucić dowolne warzywa. Te podane w przepisie traktujcie proszę jako podpowiedź oraz inspirację. Duszone warzywa na lekką kolację to zdrowy element jadłospisu.
Spis treści
Duszone warzywa na lekką kolację – składniki na 4 porcje
- 1 duża biała cebula
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej lub innej kapusty
- 1 cukinia
- 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- około 250-300 ml gorącej wody
- 1/3 łyżeczki chilli – ja użyłam pieprzy cayenne
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość dobierzcie sami
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego – opcjonalnie
- sok z połówki cytryny
.
Duszone warzywa – przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę o rozmiarze 2 na 2 cm
- Cukinie pokrójcie w grubsze plasterki a kapustę poszatkujcie
- W dużym garnku (tak jest wygodnie – ja użyłam 5-litrowego garnka) na oleju rzepakowym podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka
- Jak cebula się zeszkli i lekko zarumieni wlejcie do niej gorącą wodę i wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki
- Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie wszystko aż ziemniaki zmiękną – zajmie to około 15 minut
- Dopiero wtedy wrzućcie do garnka przyprawy, cukinie i kapustę
- Jeżeli wody jest za mało dolejcie więcej
- Ponownie przykryjcie garnek i poczekajcie aż cukinie zmięknie ale wciąż będzie chrupka
- To będzie czas na pomidory z puszki lub świeże. Jeżeli używacie świeżych to sparzcie je, obierzcie ze skórki i wrzućcie do garnka pomidory pokrojone w ćwiartki
- Po około 5 minutach danie będzie gotowe
- Już na samym końcu wrzućcie do garnka poszatkowany koperek i dodajcie sok z cytryny
Inne pomysły na zdrowe kolacje znajdziecie pod tym linkiem.