Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Duszone warzywa na lekką kolację

Do tego jednogarnkowego dania możecie wrzucić dowolne warzywa. Te podane w przepisie traktujcie proszę jako podpowiedź oraz inspirację. Duszone warzywa na lekką kolację to zdrowy element jadłospisu.

Duszone warzywa na lekką kolację – składniki na 4 porcje

  • 1 duża biała cebula
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej lub innej kapusty
  • 1 cukinia
  • 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • około 250-300 ml gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki chilli – ja użyłam pieprzy cayenne
  • świeżo mielony czarny pieprz – ilość dobierzcie sami
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego – opcjonalnie
  • sok z połówki cytryny

.

Duszone warzywa – przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę o rozmiarze 2 na 2 cm
  2. Cukinie pokrójcie w grubsze plasterki a kapustę poszatkujcie
  3. W dużym garnku (tak jest wygodnie – ja użyłam 5-litrowego garnka) na oleju rzepakowym podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka
  4. Jak cebula się zeszkli i lekko zarumieni wlejcie do niej gorącą wodę i wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki
  5. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie wszystko aż ziemniaki zmiękną – zajmie to około 15 minut
  6. Dopiero wtedy wrzućcie do garnka przyprawy, cukinie i kapustę
  7. Jeżeli wody jest za mało dolejcie więcej
  8. Ponownie przykryjcie garnek i poczekajcie aż cukinie zmięknie ale wciąż będzie chrupka
  9. To będzie czas na pomidory z puszki lub świeże. Jeżeli używacie świeżych to sparzcie je, obierzcie ze skórki i wrzućcie do garnka pomidory pokrojone w ćwiartki
  10. Po około 5 minutach danie będzie gotowe
  11. Już na samym końcu wrzućcie do garnka poszatkowany koperek i dodajcie sok z cytryny

Duszone warzywa na lekką kolację

Inne pomysły na zdrowe kolacje znajdziecie pod tym linkiem.