Roślinne burrito na każdą porę dnia
Miałam ochotę na burrito ale nie chciałam znowu zamawiać z restauracji rozmiękłej tortilli ze zbyt miękkim farszem. Postanowiłam przygotować własne z dużą ilością sałaty oraz chrupiącej kapusty. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na roślinne burrito na każdą porę dnia. Jak już zrobię farsz to zwijam tortille na obiad, kolację a nawet na śniadanie.
Spis treści
Roślinne burrito – składniki na kilka porcji
Przygotowałam dużo farszu z myślą o zjedzeniu go również jako samodzielnego dania. Na jedno burrito wystarczy go 3-4 łyżki. Jeżeli nie planujecie domówki lub nie chcecie zajadać się samym farszem, to polecam przygotować go z połowy niżej podanych składników. Nie dodałam kukurydzy ponieważ nie mogę jej jeść – moje jelita jej nie tolerują. Jeżeli macie na nią ochotę to część fasoli zastąpcie kukurydzą.
Farsz:
- 400 g ugotowanej fasoli – wymieszałam po połowie czerwoną i czarną
- 1 duża, czerwona cebula
- 2 świeże papryki – czerwona i zielona
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego, rafinowanego – do smażenia
- pół łyżeczki ostrej papryki
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według Waszego uznania
Pozostałe składniki
- gotowe tortille – próbowałam zawijać burrito w bezglutenowe tortille – nie udało się. Razowe pszenne sprawdzają się dużo lepiej
- sałata – dowolny rodzaj. Ważne żeby do burrito dodać zielone liście
- szatkowana kapusta – świetny chrupiący dodatek. Kupiłam gotową, już poszatkowaną mieszankę. W ten sposób miałam od razu kolorową kapustę do burrito
- roślinny majonez – uważam, że ten majonez w wersji roślinnej jest rewelacyjny
.
Burrito – przygotowanie
- Fasolę namoczcie na minimum 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja użyłam fasoli z puszki
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulę z czosnkiem
- Jak się zarumienią to wrzućcie do nich drobno pokrojoną (najlepiej w małą kosteczkę) paprykę
- Od razu wlejcie na patelnię passatę i dodajcie przyprawy – pieprz i ostrą paprykę
- Wsypcie ugotowaną fasolę (albo dokładnie opłukaną z zalewy i odcedzoną fasolę z puszki)
- Duście wszystko pod przykryciem aż papryka zmięknie
Jak farsz lekko ostygnie możecie zawijać burrito. Na placet tortilli połóżcie:
- liście sałaty
- drobno pokrojoną kapustę
- kilka łyżek farszu
- kleks roślinnego majonezu
Zawińcie tortillę (nie ma znaczenia czy będzie bardzo dokładnie zwinięta) i gotowe. Możecie delektować się tym pysznym, roślinnym daniem.
Pod linkiem znajdziecie przepis na tortille z dynią oraz soczewicą.