Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Roślinne burrito na każdą porę dnia

Miałam ochotę na burrito ale nie chciałam znowu zamawiać z restauracji rozmiękłej tortilli ze zbyt miękkim farszem. Postanowiłam przygotować własne z dużą ilością sałaty oraz chrupiącej kapusty. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na roślinne burrito na każdą porę dnia. Jak już zrobię farsz to zwijam tortille na obiad, kolację a nawet na śniadanie.

Roślinne burrito – składniki na kilka porcji

Przygotowałam dużo farszu z myślą o zjedzeniu go również jako samodzielnego dania. Na jedno burrito wystarczy go 3-4 łyżki. Jeżeli nie planujecie domówki lub nie chcecie zajadać się samym farszem, to polecam przygotować go z połowy niżej podanych składników. Nie dodałam kukurydzy ponieważ nie mogę jej jeść – moje jelita jej nie tolerują. Jeżeli macie na nią ochotę to część fasoli zastąpcie kukurydzą.

Farsz:

  • 400 g ugotowanej fasoli – wymieszałam po połowie czerwoną i czarną
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 2 świeże papryki – czerwona i zielona
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, rafinowanego – do smażenia
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według Waszego uznania

Pozostałe składniki

  • gotowe tortille – próbowałam zawijać burrito w bezglutenowe tortille – nie udało się. Razowe pszenne sprawdzają się dużo lepiej
  • sałata – dowolny rodzaj. Ważne żeby do burrito dodać zielone liście
  • szatkowana kapusta – świetny chrupiący dodatek. Kupiłam gotową, już poszatkowaną mieszankę. W ten sposób miałam od razu kolorową kapustę do burrito
  • roślinny majonez – uważam, że ten majonez w wersji roślinnej jest rewelacyjny

.

Burrito – przygotowanie

  1. Fasolę namoczcie na minimum 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja użyłam fasoli z puszki
  2. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulę z czosnkiem
  3. Jak się zarumienią to wrzućcie do nich drobno pokrojoną (najlepiej w małą kosteczkę) paprykę
  4. Od razu wlejcie na patelnię passatę i dodajcie przyprawy – pieprz i ostrą paprykę
  5. Wsypcie ugotowaną fasolę (albo dokładnie opłukaną z zalewy i odcedzoną fasolę z puszki)
  6. Duście wszystko pod przykryciem aż papryka zmięknie

Jak farsz lekko ostygnie możecie zawijać burrito. Na placet tortilli połóżcie:

  • liście sałaty
  • drobno pokrojoną kapustę
  • kilka łyżek farszu
  • kleks roślinnego majonezu

Zawińcie tortillę (nie ma znaczenia czy będzie bardzo dokładnie zwinięta) i gotowe. Możecie delektować się tym pysznym, roślinnym daniem.

roślinne burrito

Pod linkiem znajdziecie przepis na tortille z dynią oraz soczewicą.