Szparagi pieczone z ziemniakami
Za pieczenie biorę się wyłącznie w weekendy. Wtedy mam czas na nieco dłuższe przygotowania i czekanie na kolejny posiłek. Choć na te szparagi pieczone z ziemniakami trzeba czekać aż 45 minut to w przygotowaniu są bardzo proste. Sami zobaczcie.
Spis treści
Zielone szparagi same w sobie są smaczne – jadam je na surowo (szczególnie te cieniutkie), gotowane na parze, krótko smażone na patelni oraz pieczone w piekarniku. Szparagi z grilla też świetnie smakują – jak będziecie mieli okazję tak właśnie je przygotować to pamiętajcie o jednym.
Szparagi nie lubią długiej obróbki cieplnej. Około 3-5 minut im wystarczy. Im dłużej będziecie je 'męczyć’ tym staną się twardsze i bardziej włókniste.
.
Szparagi pieczone z ziemniakami – składniki na 2 porcje
- 1 kg ziemniaków
- 8-10 zielonych szparagów – w zależności od grubości
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- sól lub sos sojowy – co tam akurat macie pod ręką do posolenia, ja polewam ziemniaki podane już na talerzu odrobiną sosu sojowego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Do pieczonych szparagów i ziemniaków pasować będzie surówka np.:
- jak u mnie – surówka z białej kapusty z marchewką
- surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i cebuli
- kimchi – pikantna koreańska kiszona kapusta – uwielbiam ją i podaję do prawie wszystkiego
.
Szparagi pieczone z ziemniakami – przygotowanie
- Ziemniaki możecie upiec bez lub ze skórką. W tym przepisie obrałam ziemniaki i pokroiłam w grube słupki. Wymieszałam je z olejem rzepakowym i piekłam przez 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza
- Szparagi dokładnie opłukałam (w główkach potrafią mieć piasek), osuszyłam i włożyłam do piekarnika (na ziemniaki) na ostatnie 5 minut pieczenia.
Pieczone ziemniaki i szparagi skropiłam sokiem z cytryny i podałam z surówką z białej kapusty i marchewki skropionej octem ryżowym (taki miałam w lodówce).
Potraktujcie proszę tą kompozycję jako przykład podania.
Inne przepisy na szparagi znajdziecie pod tym linkiem.
Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.
.