Pieczone ziemniaki – zdrowa przekąska
Pieczone ziemniaki są szybką i zdrową opcją na domowy fast food. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut a potem już tylko czekacie aż się upieką. Będą zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do domowego kina czy spotkania przy piwie niż sklepowe, słone przekąski.
Spis treści
Ziemniaki – co warto o nich wiedzieć?
W poprzednim roku na nowo odkryłam ziemniaki. Choć nie należą one do najczęściej jedzonych przeze mnie warzyw – niestety za długo trwa ich przygotowanie: obranie a potem gotowanie lub pieczenie, to jednak od czasu do czasu trafiają one na nasze talerze. M uwielbia je pod każdą postacią – sałatek, pieczonych łódeczek czy plastrów.
Ziemniaki gotowane a potem długo studzone (najlepiej przez noc w lodówce) mają cenną dla jelit skrobię oporną i niewiele kalorii (76 kcal w 100g). Co do Indeksu Glikemicznego to przedstawia się on następująco:
- ziemniaki gotowane – 95 IG
- ziemniaki pieczone – 85 IG
- młode ziemniaki – 57 IG – nic tylko czekać do wiosny
- ziemniaczane puree – 90 IG
Więc jeżeli musicie unikać wysokiego IG to polecam zastąpić polskiego ziemniaka batatem – ten ma IG = 54. Bataty są bardziej słodkie ale również będą pasować do zaproponowanych sosów. Tylko już po 30 minutach pieczenia sprawdźcie czy będą dobre.
.
Pieczone ziemniaki – proporcje na 1 kg
Taka ilość będzie wystarczającą przekąską dla 4 osób lub kolacją dla dwóch
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 łyżeczka oregano
- jedna łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki lub jak nie lubicie pikanterii to wybierzcie paprykę łagodną
.
Pieczenie ziemniaków
- Ziemniaki dokładnie umyjcie, jeżeli tego wymagają to wyszczotkujcie. A następnie pokrójcie wzdłuż na 8 części.
- W jednej misce wymieszajcie połowę ziemniaków z 1 łyżką oleju oraz oregano i bazylią
- W drugiej z olejem i papryką
- Przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenie
- Pieczcie w 220°C przez 45 minut
.
Przygotowanie sosów
W czasie pieczenia możecie spokojnie przygotować sosy. Polecam te dwa. Orzechowy świetnie pasuje nie tylko do spring rolls a pietruszkowe pesto jest smacznym dodatkiem nie tylko do makaronów. Podane składniki zmiksujcie np. ręcznym blenderem:
.
SOS ORZECHOWY
- 4 czubate łyżki masła orzechowego – przepis bazowy podaje tutaj
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego – tu będzie spokko soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki płatków chilli lub pieprzu cayenne
- 2-3 ząbki czosnku
- zimna woda – jeżeli sos wyjdzie za gęsty
.
PIETRUSZKOWE PESTO
- 100g orzechów ziemnych lub nerkowców
- 1 większy pęczek pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- zimna woda – jeżeli sos wyjdzie za gęsty
.
.
Smacznego i na zdrowie
.
.