Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pięć szybkich i zdrowych sposobów na zielone szparagi

Jeżeli śledzicie mój Instagram, to już wiecie, że od tygodnia codziennie objadam się szparagami. Sezon na te niepozorne rośliny wystartował w tym roku wyjątkowo szybko – oby za szybko się nie skończył. Zielone szparagi możecie gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. W tym poście podpowiadam jak szybko, zdrowo i smacznie możecie je przygotować w domu.

 

zielone szparagi

 

ZIELONE SZPARAGI – DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ?

100g szparagów to zaledwie 18-20 kcal ale bogactwo minerałów i witamin ukrytych pod zieloną skórką. Szparagi zawierają potas, fosfor, magnez wapń oraz kwas foliowy, wit. C i E, asparaginę (wspomaga pracę nerek), glutation (oczyszcza wątrobę) i cenny błonnik. Ale uwaga – szparagi zawierają również dużo puryn więc nie są wskazane dla osób chorujących na dnę moczanową czy kamienie nerkowe.

Zielonych szparagów nie obieramy, obcinamy lub urywamy jedynie ich lekko stwardniałą nóżkę – tak 1 do 2cm. Są świetne na surowo – pokrojone w plasterki jako dodatek do sałatek lub chrupane w całości. Jeżeli chcecie je ugotować lub podsmażyć to zajmie Wam to około 5 minut (w zależności od grubości szparagów) – nie przeciągajcie ich dłużej bo wyjdą gumowe i gorzkie.

 

PIĘĆ SPOSOBÓW NA ZDROWE I SMACZNE SZPARAGI NA ŚNIADANIE, OBIAD, KOLACJĘ LUB LEKKĄ PRZEKĄSKĘ

 

  1. OMLET ZE SZPARAGAMI, CZOSNKIEM I RZODKIEWKĄ

Składniki na 1 porcję

  • kilka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (rafinowanego)
  • kilka rzodkiewek
  • szczypta chilli/ czarnego pieprzu – wedle uznania. Tylko nie dodawajcie soli

Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie drobno pokrojony czosnek oraz całe szparagi. Po 2-3 minutach (jak czosnek zacznie się rumienić) wlejcie jajka (roztrzepcie je wcześniej w misce razem z chilli lub pieprzem). Na wierzchu połóżcie plasterki rzodkiewki. Smażcie aż omlet się zetnie – smażenie przyspieszy przykrycie patelni pokrywką.

zielone szparagi

 

2. SZPARAGI (GOTOWANE NA PARZE) Z JAJKIEM W KOSZULCE

  • ilość szparagów jest tu dowolna
  • na porcję przypada 1 do 2 jajek – wedle uznania
  • potrzebny będzie też pieprz i ocet jabłkowy

Jak przygotować jajko w koszulce? To wcale nie jest takie trudne. Zagotujcie około 1 litra wody i dodajcie do niej 1 łyżkę octu jabłkowego. Jajka wbijcie do miseczek osobno – po 1 szt. Woda przed wrzuceniem jajek powinna się zagotować ale nie wrzeć . Zakręćcie nią łyżką tak aby stworzyła wir i lejek i do jego  środka zsuńcie delikatnie jajko z miseczki. Ruch wirowy wody uformuje z jajka ładny kształt. Drugie jajko wbijcie tak samo obok poprzedniego. Jajka powinny się gotować maksymalnie 3 minuty (czas dotyczy jajek wyjętych wcześniej z lodówki i ogrzanych w temperaturze pokojowej).

A szparagi ugotujcie na parze – też maksymalnie do 5 minut.

Wszystko podawajcie wyłącznie z pieprzem (bez przypraw też jest rewelacyjne) i ulubionym chlebem  – mam nadzieję, że jest to gruboziarnisty np. żytni lub orkiszowy a nie biały pszenny.

zielone szparagi

 

3. SAŁATKA Z SUROWYMI SZPARAGAMI

Akurat miałam ochotę na taką prostą kompozycję – świeże szparagi pokrojone w plasterki a do tego kilka podanych w całości, chrupiąca rzodkiewka skropiona olejem lnianym oraz soczyste i wyraźne w smaku liście buraka ćwikłowego (botwina). Do tego żytni chleb i nic mi więcej do szczęścia wiosną nie potrzeba.

Szparagi możecie dodawać do każdej sałatki – ich delikatny, lekko słodki smak i chrupiąca struktura pasują do kasz, makaronów, sałatek z owocami. Wystarczy dobra oliwa, sok z cytryny i zdrowa przekąska lub dodatek do dania głównego gotowe.

zielone szparagi

 

4. MAKARON SOJOWY ZE SZPARAGAMI GOTOWANYMI NA PARZE 

Tu zielone szparagi były czymś więcej niż tylko warzywnym dodatkiem do dania głównego. Ich chrupkość nadała tej potrawie wigoru. Na jedną porcję będziecie potrzebować

Makaron przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu, polejcie go sosem i podajcie z pokrojonymi szparagami lub położonymi w całości obok makaronu. Przygotowanie takiego obiadu lub kolacji nie zajmie Wam więcej niż 15 minut nawet gdybyście na szybko musieli robić sos pomidorowy. A jakie to dobre…

zielone szparagi

 

5. WEGAŃSKA PIZZA ZE SZPARAGAMI

Tu cały przepis macie poddany pod linkiem jak do sosów (wyżej). A szparagi, choć pieczone przez 25 minut nadal były chrupkie i bardzo pasowały do tej pizzy.

 

szparagi_pizza

 

Nie próbowałam jeszcze tylko szparagów grillować – trochę pogoda temu grillowaniu nie sprzyja. Ale przed nami majówka więc śmiało próbujcie i eksperymentujcie trzymając się zasady, że temu delikatnemu warzywu potrzeba zaledwie kilka minut w wysokiej temperaturze.

Podzielcie się ze mną swoimi ulubionymi sposobami na zielone szparagi. Z chęcią spróbuję czegoś nowego – może jakiś deser? Czekam na Wasze komentarze.

 
.
.
.
.



1 Discussion on “Pięć szybkich i zdrowych sposobów na zielone szparagi”