Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Domowe lody z herbatą Matcha

Wiecie już, że szaleję za smakiem zielonej herbaty Matcha. Uwielbiam ją pić z dodatkiem mleka roślinnego i bez dodatków, zajadam się słodyczami z Matchą i wszędzie wyszukuję lodów z zieloną herbatą. Dzisiaj mam dla Was domowe lody z herbatą Matcha – w 100% roślinne i bezglutenowe. I jak to zwykle u mnie bywa – proste w przygotowaniu i zdrowe.

Matcha – zielona herbata

Matchę produkuje się ze sproszkowanych, najlepszej jakości, liści zielonej herbaty. Ten zielony proszek można zaparzać i pić w formie napoju a także dodawać do wypieków i lodów. W przeciwieństwie do zaparzania całych liści zielonej herbaty i wypijania tylko naparu proszek Matcha spożywany jest w całości przez co zawiera dużo większą dawkę chlorofilu niż zielona herbata.

To właśnie czyni z Matchy potężne źródło antyoksydantów i innych cennych składników odżywczych:

  • witamin – m.in A, B, C, E i K
  • minerałów – m.in.: potasu, żelaza, wapnia
  • L-teaniny, która działa uspokajająco i pomaga się skoncentrować. Uczestniczy ona również w produkcji dopaminy i serotoniny, które mają wpłat na poprawę nastroju ale jednocześnie dodaje energii na dłużej niż kawa czy czarna herbata
  • chlorofilu, który bierze udział m.in. w oczyszczaniu organizmu z toksyn

Pamiętajcie jednak, że nie we wszystkich formach podania wartości zawarte w Matchy zostaną zachowane. Pieczenie czy smażenie, czyli obróbka w bardzo wysokiej temperaturze, zniszczą większość witamin. Zostanie aromat i smak – te w placuszkach i babeczkach też są ważne.

Natomiast Matcha dodana do roślinnych lodów zachowa większość swoich cennych składników odżywczych.
.

Domowe lody z herbatą Matcha – składniki na 2 duże porcje

  • 2 większe lub 3 małe mrożone banany – ja mrożę je w kawałkach, w ten sposób łatwiej je miksować
  • około 50 ml roślinnego napoju/ mleka – sprawdzi się sojowe i owsiane. Migdałowe jest zbyt aromatyczne a ryżowe wodniste – tych nie polecam
  • 1 czubata łyżka Matchy
  • prażone płatki migdałów – do posypania, ilość wedle uznania. Ja prażę płatki na suchej patelni i po ostudzeniu przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku. W ten sposób zawsze mam je pod ręką i używam do owsianek, lodów, placuszków i śniadaniowych smoothies

.

Domowe lody z herbatą Matcha – przygotowanie

Do miksowania lodów polecam używać robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Blender kielichowy może sobie nie poradzić z kręceniem gęstych lodów.

  1. Do miski z ostrzem przełóżcie kawałki mrożonych bananów (zawsze mam w zamrażarce banany – jak tylko owoce zaczynają za bardzo dojrzewać wolę je zamrozić niż jeść na surowo. O wyrzucaniu jedzenia nie ma u mnie mowy).
  2. Następnie do bananów wlejcie mleko roślinne i wsypcie herbatę Matcha
  3. Teraz jest czas na miksowanie – w zależności od posiadanego sprzętu zajmie Wam to od kilku sekund do 1-2 minut. Na tym etapie obserwujcie gęstość. Jak “lody” będą za gęste to dolejcie odrobinę więcej mleka

Podawajcie je z prażonymi płatkami migdałów – świetnie komponują się z gorzkawą Matcha i słodkimi bananami.

Lody możecie zamrozić – ale nie trzymajcie ich w zamrażarce dłużej niż 2 dni.

domowe lody z herbatą Matcha

Listę przepisów z zieloną herbatą Matcha znajdziecie tutaj. A jak macie pytania to padajcie na FB.

.

.