Domowe lody z herbatą Matcha
Wiecie już, że szaleję za smakiem zielonej herbaty Matcha. Uwielbiam ją pić z dodatkiem mleka roślinnego i bez dodatków, zajadam się słodyczami z Matchą i wszędzie wyszukuję lodów z zieloną herbatą. Dzisiaj mam dla Was domowe lody z herbatą Matcha – w 100% roślinne i bezglutenowe. I jak to zwykle u mnie bywa – proste w przygotowaniu i zdrowe.
Spis treści
Matcha – zielona herbata
Matchę produkuje się ze sproszkowanych, najlepszej jakości, liści zielonej herbaty. Ten zielony proszek można zaparzać i pić w formie napoju a także dodawać do wypieków i lodów. W przeciwieństwie do zaparzania całych liści zielonej herbaty i wypijania tylko naparu proszek Matcha spożywany jest w całości przez co zawiera dużo większą dawkę chlorofilu niż zielona herbata.
To właśnie czyni z Matchy potężne źródło antyoksydantów i innych cennych składników odżywczych:
- witamin – m.in A, B, C, E i K
- minerałów – m.in.: potasu, żelaza, wapnia
- L-teaniny, która działa uspokajająco i pomaga się skoncentrować. Uczestniczy ona również w produkcji dopaminy i serotoniny, które mają wpłat na poprawę nastroju ale jednocześnie dodaje energii na dłużej niż kawa czy czarna herbata
- chlorofilu, który bierze udział m.in. w oczyszczaniu organizmu z toksyn
Pamiętajcie jednak, że nie we wszystkich formach podania wartości zawarte w Matchy zostaną zachowane. Pieczenie czy smażenie, czyli obróbka w bardzo wysokiej temperaturze, zniszczą większość witamin. Zostanie aromat i smak – te w placuszkach i babeczkach też są ważne.
Natomiast Matcha dodana do roślinnych lodów zachowa większość swoich cennych składników odżywczych.
.
Domowe lody z herbatą Matcha – składniki na 2 duże porcje
- 2 większe lub 3 małe mrożone banany – ja mrożę je w kawałkach, w ten sposób łatwiej je miksować
- około 50 ml roślinnego napoju/ mleka – sprawdzi się sojowe i owsiane. Migdałowe jest zbyt aromatyczne a ryżowe wodniste – tych nie polecam
- 1 czubata łyżka Matchy
- prażone płatki migdałów – do posypania, ilość wedle uznania. Ja prażę płatki na suchej patelni i po ostudzeniu przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku. W ten sposób zawsze mam je pod ręką i używam do owsianek, lodów, placuszków i śniadaniowych smoothies
.
Domowe lody z herbatą Matcha – przygotowanie
Do miksowania lodów polecam używać robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Blender kielichowy może sobie nie poradzić z kręceniem gęstych lodów.
- Do miski z ostrzem przełóżcie kawałki mrożonych bananów (zawsze mam w zamrażarce banany – jak tylko owoce zaczynają za bardzo dojrzewać wolę je zamrozić niż jeść na surowo. O wyrzucaniu jedzenia nie ma u mnie mowy).
- Następnie do bananów wlejcie mleko roślinne i wsypcie herbatę Matcha
- Teraz jest czas na miksowanie – w zależności od posiadanego sprzętu zajmie Wam to od kilku sekund do 1-2 minut. Na tym etapie obserwujcie gęstość. Jak „lody” będą za gęste to dolejcie odrobinę więcej mleka
Podawajcie je z prażonymi płatkami migdałów – świetnie komponują się z gorzkawą Matcha i słodkimi bananami.
Lody możecie zamrozić – ale nie trzymajcie ich w zamrażarce dłużej niż 2 dni.
Listę przepisów z zieloną herbatą Matcha znajdziecie tutaj. A jak macie pytania to padajcie na FB.
.
.