Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Azjatycki makaron z warzywami i sosem czosnkowym

Najczęściej w mojej obiadowo-kolacyjnej kuchni goszczą azjatyckie smaki. Tajskie curry, orzechowe sosy do warzywnych rolek oraz makarony z przeróżnymi sosami. Dzisiaj mam dla Was azjatycki makaron z warzywami i sosem czosnkowym. Coś czuję, że i Wam posmakuje to szybkie, proste i niebanalne w smaku danie.

Azjatyckie makarony

Możecie wykorzystać w nim dowolny azjatycki makaron. Sprawdzą się:

  • soba – japoński makaron gryczany
  • ryżowy – nitki o różnych grubościach
  • sojowy – który tak na prawdę produkowany jest ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub ze słodkich batatów
  • makaron chiński chow mein
  • makarony pszenne instant – znajdziecie je w popularnych zupkach chińskich

Makarony oraz wymienione w składnikach azjatyckie sosy znajdziecie w supermarketach na działach z orientalną żywnością. Możecie kupić je również w przepastnym Internecie a jeżeli mieszkacie w Warszawie to również w azjatyckich delikatesach.

.

Azjatycki makaron z warzywami – składniki na 2 porcje

Makaron

Na dwie porcje ugotujcie 150-200 g dowolnego azjatyckiego makaronu. Ja wybrałam makaron soba

Inne składniki

  • 1 kostka białego tofu
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari – zastąpić go możecie jasnym sosem sojowym
  • 4 łyżki sosu chilli z czosnkiem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia
  • około 30-40 ml wody – do warzyw

.

Warzywa

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 brokuła
  • 1-2 ogórki gruntowe
  • szczypior

.

Składniki na sos

  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu tamari
  • 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • około 50 ml zimnej wody

.

Azjatycki makaron z warzywami – przygotowanie

Krok 1 – przygotowanie składników

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelejcie zimną wodą – tak unikniecie sklejenia
  2. Marchewkę pokrójcie w paski lub słupki, brokuły w mniejsze kawałki a tofu w kostkę
  3. Ogórka nie obierajcie, pokrójcie go w słupki lub plasterki – jak wolicie
  4. Szczypior drobno potnijcie – potrzebny będzie do sosu

Krok 2 – przygotowanie sosu

  1. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki sosu razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem
  2. Sos odstawcie na bok

Krok 3 – smażenie warzyw z tofu

  1. Na patelnię wlejcie olej i chwilę smażcie na nim marchewkę oraz brokuły – około 1-2 minut
  2. Następnie wlejcie do nich około 30-40 ml wody i dodajcie 4 łyżki sosu tamari oraz 4 łyżki sosu chilli z czosnkiem
  3. Dorzućcie kostki tofu, dokładnie wszystko wymieszajcie i zostawcie na średniej temperaturze na około 5 minut

Krok 4 – podanie do stołu

Teraz jest czas na połączenie wszystkich składników

  1. Przełóżcie do misek makaron – po równo do każdej
  2. Na makaron połóżcie warzywa z tofu
  3. Dodajcie ogórka
  4. Polejcie wszystko sosem

I gotowe – smacznego i na zdrowie.

Azjatycki makaron z warzywami

Inne przepisy na obiadu i kolacje znajdziecie na blogu w zakładce Fit Przepisy.

.

.