Azjatycki makaron z warzywami i sosem czosnkowym
Najczęściej w mojej obiadowo-kolacyjnej kuchni goszczą azjatyckie smaki. Tajskie curry, orzechowe sosy do warzywnych rolek oraz makarony z przeróżnymi sosami. Dzisiaj mam dla Was azjatycki makaron z warzywami i sosem czosnkowym. Coś czuję, że i Wam posmakuje to szybkie, proste i niebanalne w smaku danie.
Spis treści
Azjatyckie makarony
Możecie wykorzystać w nim dowolny azjatycki makaron. Sprawdzą się:
- soba – japoński makaron gryczany
- ryżowy – nitki o różnych grubościach
- sojowy – który tak na prawdę produkowany jest ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub ze słodkich batatów
- makaron chiński chow mein
- makarony pszenne instant – znajdziecie je w popularnych zupkach chińskich
Makarony oraz wymienione w składnikach azjatyckie sosy znajdziecie w supermarketach na działach z orientalną żywnością. Możecie kupić je również w przepastnym Internecie a jeżeli mieszkacie w Warszawie to również w azjatyckich delikatesach.
.
Azjatycki makaron z warzywami – składniki na 2 porcje
Makaron
Na dwie porcje ugotujcie 150-200 g dowolnego azjatyckiego makaronu. Ja wybrałam makaron soba
Inne składniki
- 1 kostka białego tofu
- 4 łyżki sosu sojowego tamari – zastąpić go możecie jasnym sosem sojowym
- 4 łyżki sosu chilli z czosnkiem
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia
- około 30-40 ml wody – do warzyw
.
Warzywa
- 1 duża marchewka
- 1/2 brokuła
- 1-2 ogórki gruntowe
- szczypior
.
Składniki na sos
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu tamari
- 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- około 50 ml zimnej wody
.
Azjatycki makaron z warzywami – przygotowanie
Krok 1 – przygotowanie składników
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelejcie zimną wodą – tak unikniecie sklejenia
- Marchewkę pokrójcie w paski lub słupki, brokuły w mniejsze kawałki a tofu w kostkę
- Ogórka nie obierajcie, pokrójcie go w słupki lub plasterki – jak wolicie
- Szczypior drobno potnijcie – potrzebny będzie do sosu
Krok 2 – przygotowanie sosu
- W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki sosu razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem
- Sos odstawcie na bok
Krok 3 – smażenie warzyw z tofu
- Na patelnię wlejcie olej i chwilę smażcie na nim marchewkę oraz brokuły – około 1-2 minut
- Następnie wlejcie do nich około 30-40 ml wody i dodajcie 4 łyżki sosu tamari oraz 4 łyżki sosu chilli z czosnkiem
- Dorzućcie kostki tofu, dokładnie wszystko wymieszajcie i zostawcie na średniej temperaturze na około 5 minut
Krok 4 – podanie do stołu
Teraz jest czas na połączenie wszystkich składników
- Przełóżcie do misek makaron – po równo do każdej
- Na makaron połóżcie warzywa z tofu
- Dodajcie ogórka
- Polejcie wszystko sosem
I gotowe – smacznego i na zdrowie.
Inne przepisy na obiadu i kolacje znajdziecie na blogu w zakładce Fit Przepisy.
.
.