Makaron ryżowy ze szparagami i wakame
Wiecie, że uwielbiam azjatycką kuchnię – za jej prostotę, mnogość składników, aromaty. Wiecie też, że za staniem przy garach nie przepadam – najchętniej zabieram się za dania, których przygotowanie nie wymaga więcej niż 15 minut. Taki właśnie jest ten makaron ryżowy ze szparagami i wakame.
Spis treści
Zamienniki
W tym daniu zamieniać możecie prawie wszystkie składniki. Oto przykłady:
- wakame zastąpcie glonami nori i koniecznie sprawdźcie tutaj dlaczego warto jadać glony. Nori nie moczcie przed podaniem tylko potnijcie w paseczki i przełóżcie do miski z makaronem – niech tam nasiąkną sosem. A jak nie macie żadnych glonów pod ręką to dodajcie świeży szpinak
- cienki makaron ryżowy możecie zastąpić grubszymi nitkami lub makaronem sojowym
- grzyby mun możecie pominąć lub zastąpić kiełkami fasoli mung. To co innego ale też będzie chrupać
- zamiast sosu sriracha dosypcie szczyptę pieprzu cayenne
- ciemny sos sojowy możecie zastąpić jasnym
- a ocet ryżowy sokiem z cytryny
.
Makaron ryżowy ze szparagami – składniki na 2 porcje
- 200 g suchego makaronu ryżowego – cienkie nitki
- 1-2 marchewki – w zależności od wielkości
- 1 mała czerwona cebula
- kilka zielonych szparagów – białych nie lubię, nie mają smaku
- 2 łyżki suchych glonów wakame – możecie je kupić w internecie lub w sklepach z orientalną żywnością
- 2 łyżki suszonych grzybów mun w paskach lub maksymalnie pół grzyba jeżeli macie suszone w całości.
Składniki na sos
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sriracha
- jedna łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 150-200 ml zimnej wody
Pozostałe składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia cebuli
- dwie łyżki nasion sezamu – do posypania dania
.
Makaron – przygotowanie
Rozpocznijcie od przygotowania części składników:
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu, przelejcie zimną wodą i odstawcie na bok
- Glony wakame zalejcie zimną wodą – niech nią nasiąkną
- Grzyby mun zalejcie wrzątkiem na około 5 minut. Jeżeli kupiliście grzyby już pocięte w paseczki to po namoczeniu od razu wrzucacie je do warzyw. Jeżeli macie grzyby w całości to przed dodaniem do potrawy potnijcie je na cieniutkie paseczki
- Marchewkę pokrójcie w paski
- Szparagi umyjcie i pokrójcie w plasterki zostawiając główki w całości – tak, do tego dania polecam dodać surowe, zielone szparagi. Spokojnie można je jadać w takiej formie (tak jak wiele innych warzywa). Jeżeli kupiliście grube, stare szparagi to możecie podgotować je chwilę na parze
- Cebulę pokrójcie w plasterki
- Wszystkie składniki sosu wymieszajcie w miseczce
.
Czas na gotowanie
Polecam wykorzystać do tego dużą, głęboką patelnię lub garnek.
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulkę – niech się zeszkli.
- Dorzućcie do niech marchewkę i wcześniej namoczone grzyby mun i smażcie razem przez około 1 minutę
- Następnie wlejcie sos, zwiększcie temperaturę i przykryjcie patelnię pokrywką na około 1-2 minuty. Marchewką ugotuje się ale będzie wciąż chrupiąca
- W kolejnym kroku przełóżcie na patelnię makaron – możecie pokroić go na krótsze kawałki. Ja używam do tego nożyczek
- Dokładnie wszystko wymieszajcie niech makaron nasiąknie sosem. Na tym etapie możecie dolać do dania więcej wody, jeżeli będzie za suche
- Przełóżcie makaron z warzywami do miseczek. Dodajcie odsączone glony wakame i pokrojone szparagi. A na końcu nie zapomnijcie o posypaniu sezamem.
.
Inne obiadowe przepisy znajdziecie tutaj.
.
.
.