Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron ryżowy ze szparagami i wakame

Wiecie, że uwielbiam azjatycką kuchnię – za jej prostotę, mnogość składników, aromaty. Wiecie też, że za staniem przy garach nie przepadam – najchętniej zabieram się za dania, których przygotowanie nie wymaga więcej niż 15 minut. Taki właśnie jest ten makaron ryżowy ze szparagami i wakame.

Zamienniki

W tym daniu zamieniać możecie prawie wszystkie składniki. Oto przykłady:

  • wakame zastąpcie glonami nori i koniecznie sprawdźcie tutaj dlaczego warto jadać glony. Nori nie moczcie przed podaniem tylko potnijcie w paseczki i przełóżcie do miski z makaronem – niech tam nasiąkną sosem. A jak nie macie żadnych glonów pod ręką to dodajcie świeży szpinak
  • cienki makaron ryżowy możecie zastąpić grubszymi nitkami lub makaronem sojowym
  • grzyby mun możecie pominąć lub zastąpić kiełkami fasoli mung. To co innego ale też będzie chrupać
  • zamiast sosu sriracha dosypcie szczyptę pieprzu cayenne
  • ciemny sos sojowy możecie zastąpić jasnym
  • a ocet ryżowy sokiem z cytryny

.

Makaron ryżowy ze szparagami – składniki na 2 porcje

  • 200 g suchego makaronu ryżowego – cienkie nitki
  • 1-2 marchewki – w zależności od wielkości
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka zielonych szparagów – białych nie lubię, nie mają smaku
  • 2 łyżki suchych glonów wakame – możecie je kupić w internecie lub w sklepach z orientalną żywnością
  • 2 łyżki suszonych grzybów mun w paskach lub maksymalnie pół grzyba jeżeli macie suszone w całości.

Składniki na sos

  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • jedna łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 150-200 ml zimnej wody

Pozostałe składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia cebuli
  • dwie łyżki nasion sezamu – do posypania dania

.

Makaron – przygotowanie

Rozpocznijcie od przygotowania części składników:

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu, przelejcie zimną wodą i odstawcie na bok
  2. Glony wakame zalejcie zimną wodą – niech nią nasiąkną
  3. Grzyby mun zalejcie wrzątkiem na około 5 minut. Jeżeli kupiliście grzyby już pocięte w paseczki to po namoczeniu od razu wrzucacie je do warzyw. Jeżeli macie grzyby w całości to przed dodaniem do potrawy potnijcie je na cieniutkie paseczki
  4. Marchewkę pokrójcie w paski
  5. Szparagi umyjcie i pokrójcie w plasterki zostawiając główki w całości – tak, do tego dania polecam dodać surowe, zielone szparagi. Spokojnie można je jadać w takiej formie (tak jak wiele innych warzywa). Jeżeli kupiliście grube, stare szparagi to możecie podgotować je chwilę na parze
  6. Cebulę pokrójcie w plasterki
  7. Wszystkie składniki sosu wymieszajcie w miseczce

.

Czas na gotowanie

Polecam wykorzystać do tego dużą, głęboką patelnię lub garnek.

  1. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie cebulkę – niech się zeszkli.
  2. Dorzućcie do niech marchewkę i wcześniej namoczone grzyby mun i smażcie razem przez około 1 minutę
  3. Następnie wlejcie sos, zwiększcie temperaturę i przykryjcie patelnię pokrywką na około 1-2 minuty. Marchewką ugotuje się ale będzie wciąż chrupiąca
  4. W kolejnym kroku przełóżcie na patelnię makaron – możecie pokroić go na krótsze kawałki. Ja używam do tego nożyczek
  5. Dokładnie wszystko wymieszajcie niech makaron nasiąknie sosem. Na tym etapie możecie dolać do dania więcej wody, jeżeli będzie za suche
  6. Przełóżcie makaron z warzywami do miseczek. Dodajcie odsączone glony wakame i pokrojone szparagi. A na końcu nie zapomnijcie o posypaniu sezamem.

.

makaron ryżowy ze szparagami

Inne obiadowe przepisy znajdziecie tutaj.

.

.

.