Gryczane placki z musem jabłkowym
Wiem, że lubicie moje wegańskie, błyskawiczne placuszki śniadaniowe. Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na gryczane placki z musem jabłkowym. Jak zwykle bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Sami zobaczcie.
Spis treści
Kilka słów na początek
Do przygotowania tego przepisu wystarczy Wam waga lub miarka do odmierzania składników, miska do ich mieszania oraz patelnia o nieprzywierającej powierzchni.
Polecam wykorzystać niesłodzony mus z jabłek. Już same jabłka mają w sobie wystarczającą ilość cukru. A mus jabłkowy doskonale sprawdza się jako zamiennik jajek w plackach (pancakes) śniadaniowych.
Te gryczane placuszki zaraz po usmażeniu są miękkie i soczyste. Jak ostygną będą się łapać a wszystko przez gryczaną mąkę. Ale na smaku nie stracą także spokojnie możecie je zabrać np. na drugie śniadanie do pracy.
.
Gryczane placki z musem jabłkowym – składniki na około 12 sztuk
- 4 czubate łyżki musu jabłkowego
- 100 g mąki gryczanej
- 150 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Gryczane placki – przygotowanie
- W misce wymieszajcie mokre składniki – mus jabłkowy z olejem oraz roślinnym mlekiem
- Następnie stopniowo dosypujcie do nich mąkę dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki
- Przygotowane ciasto nakładajcie łyżka na rozgrzaną patelnie. U mnie z 2 łyżek na jeden placuszek wyszło w sumie 12 gryczanych placków
- Nie musicie używać dodatkowego oleju do smażenia – ten dodany do ciasta w zupełności wystarczy
- Smażcie placki po kilka minut na każdej ze stron uważając aby się nie przypaliły. Dodam, że te placki smażą się szybko i pięknie odchodzą od patelni.
Gryczane placuszki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Możecie je zjeść z ulubionymi owocami, jogurtem a nawet polane syropem klonowym.
Ja zjadłam je z roślinnym jogurtem kokosowym oraz bardzo dojrzałą, miękką gruszką. To było siódmego dnia po wyrwaniu ósemki.
.
Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie pod tym linkiem. A jak macie pytania to śmiało piszcie na FB.
.
.