Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Błyskawiczne ciasto z Matcha – bez pieczenia

Ciasto z Matcha – bajecznie zieloną herbatą Matcha. Musiałam je w końcu zrobić. I znowu wykorzystałam do tego mikrofalówkę. Tak jest szybciej bo nie trzeba grzać piekarnika i  marnować energię na 1 porcję ciasta.

Kolejne ciasto bez pieczenia

Upodobałam sobie ten sposób na przygotowanie małego, słodkiego co nieco. Nie muszę czekać na nagrzanie się piekarnika, a potem na pieczenie ciasta (czyli kolejne ok. 15-20 minut). W mikrofalówce całość zajmuje 2 minuty. Ale przede wszystkim mam kontrolę nad tym ile słodkiego zjem – tylko 1 porcję.

I nie mam problemu z mikrofalą – bo używam jej może 1x w tygodniu, a czasami tylko 2x w miesiącu. Tak często jadam ciasta a jedynie do ich przygotowania jest mi ostatnio potrzebna. Na blogu znajdziecie inne ciasta bez pieczenia:

.

Ciasto z Matcha – składniki na 1 porcję

Ciasto:

  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżeczka herbaty Matcha
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka syropu z agawy
  • 4 łyżki mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się owsiane, sojowe, migdałowe
  • 2 łyżki musu jabłkowego

Dodatki:

  • więcej syropu z agawy jeżeli uznacie, że gorzkawy smak herbaty Wam przeszkadza. Obiecuję – z czasem można się do niego przyzwyczaić i bardzo go polubić
  • prażone płatki migdałów – ostatnio dodaję je do wszystkiego, dodają potrawom migdałowo-orzechowej nuty

.

Ciasto z Matcha – przygotowanie

  1. W miseczce wymieszajcie suche składniki – mąkę, herbatę Matcha i proszek do pieczenia
  2. Następnie wlejcie do nich mokre składniki – syrop z agawy, mleko roślinne – wymieszajcie wszystko
  3. W kolejnym kroku stopniowo dodajcie mus jabłkowy i dokładnie wymieszajcie składniki. Powinny połączyć się w gęste ciasto
  4. Przełóżcie je do naczynia, w których chcecie je „upiec”.

Teraz przyszła pora na „pieczenie” – ustawcie mikrofalę na 180°C lub jeżeli nie macie wskaźnika temperatury a jedynie moc to przekręćcie ją na maksimum. Czas „pieczenia” to 2 minuty.

Po tym czasie ciasto będzie gotowe. Ostrzegam – mąka kokosowa absorbuje całą wilgoć więc ciasto wychodzi lekko sypkie.

Polecam podać do niego Matcha latte. Tu znajdziecie podpowiedź jak zaparzyć Matchę. Jeżeli macie ochotę na latte to zamiast dolewać do rozrobionego proszku wodę dolejcie mleko roślinne.

.

ciasto z Matcha

ciasto z matcha

.

Inne wpisy/przepisy z herbatą Matcha znajdziecie tutaj.

Jeżeli macie pytania piszcie do mnie w wiadomościach na FB.

.

.

.
.