Spaghetti bolognese z soczewicą | wegańskie
Słodkie pomidory, aromatyczne przyprawy, wyczuwalna chrupkość strączków. To wszystko sprawia, że nawet mięsożercy pokochają tą wegańską wersję spaghetti bolognese z soczewicą. I jak to zwykle u mnie bywa – danie przygotujecie w zaledwie 15 minut.
Spis treści
Spaghetti bolognese z soczewicą – składniki na 4-6 porcji
Ten sos polecam podawać z makaronem typu spaghetti, wstążki lub penne (rurki). A ponieważ unikam pszennych produktów to bolognese z soczewicą zjadłam z makaronem kukurydzianym. Ale zdradzę Wam tu tajemnicę – ten sos świetnie smakuje również z makaronem ryżowym. Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Składniki na sos:
- 200 g zielonej soczewicy (waga dla suchego produktu) – po ugotowaniu około 400 g. Czyli zamiennie 2 puszki
- 2 puszki pomidorów
- dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża, czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- świeżo mielony, czarny pieprz
- szczypta pieprzu cayenne – opcjonalnie
- 1 płaska łyżka suszonego oregano
- świeże liście bazylii
.
Spaghetti bolognese z soczewicą – przygotowanie
Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 15 minut – zakładając, że macie już ugotowaną soczewicę lub używanie soczewicy z puszki lub słoika.
Ja zieloną soczewicę gotuję:
- moczę ją przez około 4 godziny
- dokładnie płuczę
- gotuję przez około 15-20 minut.
Mając gotową soczewicę przejdźmy zatem do przygotowania sosu bolognese. W czasie smażenia i duszenia warzyw ugotujcie wybrany przez siebie makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Sos:
- Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej i zeszklijcie pokrojoną w drobną kostkę cebulę
- W trakcie jej smażenie pokrójcie w kosteczkę ząbki czosnku i wrzućcie je do cebuli
- Po około 1 minucie smażenia przełóżcie na patelnię pomidory i wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeżeli na tym etapie sos jest zbyt gęsty dolejcie około 100 ml wody
- Następnie dodajcie pieprz i jeżeli lubicie pikantne dania wsypcie również szczyptę pieprzy cayenne
- Po wymieszaniu wszystkiego nadeszła pora na dodanie soczewicy
- Wmieszajcie ją dokładnie w danie i pozwólcie składnikom chwilę razem się pogotować
- Po około 5 minutach dosypcie oregano a po kolejnej minucie sos będzie gotowy do podania
Nie zapomnijcie o liściach świeżej bazylii. Na talerzu będą się świetnie prezentować a z całym daniem doskonale komponować.
.
.
.
.