Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Spaghetti bolognese z soczewicą | wegańskie

Słodkie pomidory, aromatyczne przyprawy, wyczuwalna chrupkość strączków. To wszystko sprawia, że nawet mięsożercy pokochają tą wegańską wersję spaghetti bolognese z soczewicą. I jak to zwykle u mnie bywa – danie przygotujecie w zaledwie 15 minut.

Spaghetti bolognese z soczewicą – składniki na 4-6 porcji

Ten sos polecam podawać z makaronem typu spaghetti, wstążki lub penne (rurki). A ponieważ unikam pszennych produktów to bolognese z soczewicą zjadłam z makaronem kukurydzianym. Ale zdradzę Wam tu tajemnicę – ten sos świetnie smakuje również z makaronem ryżowym. Koniecznie spróbujcie tej wersji.

Składniki na sos:

  • 200 g zielonej soczewicy (waga dla suchego produktu) – po ugotowaniu około 400 g. Czyli zamiennie 2 puszki
  • 2 puszki pomidorów
  • dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • świeżo mielony, czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne – opcjonalnie
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano
  • świeże liście bazylii

.

Spaghetti bolognese z soczewicą – przygotowanie

Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 15 minut – zakładając, że macie już ugotowaną soczewicę lub używanie soczewicy z puszki lub słoika.

Ja zieloną soczewicę gotuję:

  • moczę ją przez około 4 godziny
  • dokładnie płuczę
  • gotuję przez około 15-20 minut.

Mając gotową soczewicę przejdźmy zatem do przygotowania sosu bolognese. W czasie smażenia i duszenia warzyw ugotujcie wybrany przez siebie makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.

Sos:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej i zeszklijcie pokrojoną w drobną kostkę cebulę
  2. W trakcie jej smażenie pokrójcie w kosteczkę ząbki czosnku i wrzućcie je do cebuli
  3. Po około 1 minucie smażenia przełóżcie na patelnię pomidory i wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeżeli na tym etapie sos jest zbyt gęsty dolejcie około 100 ml wody
  4. Następnie dodajcie pieprz i jeżeli lubicie pikantne dania wsypcie również szczyptę pieprzy cayenne
  5. Po wymieszaniu wszystkiego nadeszła pora na dodanie soczewicy
  6. Wmieszajcie ją dokładnie w danie i pozwólcie składnikom chwilę razem się pogotować
  7. Po około 5 minutach dosypcie oregano a po kolejnej minucie sos będzie gotowy do podania

Nie zapomnijcie o liściach świeżej bazylii. Na talerzu będą się świetnie prezentować a z całym daniem doskonale komponować.

.

Spaghetti bolognese z soczewicą

Spaghetti bolognese z soczewicą

.

 

.
.