Curry z batatami i ciecierzycą
Curry z batatami i ciecierzycą to kolejny przepis, w którym wykorzystałam tajską pastę curry. I tym razem nie mogłam powstrzymać się od dodania pomidorów. Przecież one tak świetnie komponują się z mlekiem kokosowym i chilli. Sami zobaczcie.
Spis treści
Tajska pasta curry
To gotowa mieszanka ziół i przypraw popularna w tajskiej kuchni. Nie mylcie jej z naszą przyprawą curry. To zupełnie co innego.
W tajskiej paście curry oprócz ostrej papryczki chilli znajdziecie m.in.:
- czosnek
- trawę cytrynową
- szalotkę
- nasiona kolendry
- pieprz
- galangal – korzeń podobny do imbiru ale o bardziej pieprzowym smaku
- liście limonki kaffir
- kolendra
- kmin
- sól – dlatego w składnikach nie wymieniam już soli. Ta ujęta w paście w zupełności wystarczy na całe danie.
Gdzie kupicie pastę curry?
Jest powszechnie dostępna w większych sklepach spożywczych w saszetkach lub większych opakowaniach. Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z tajską kuchnią to polecam kupić saszetkę. Jedna wystarczy na przygotowanie dwóch takich przepisów czyli aż 8 porcji curry. Ale wszystko zależy od ostrości pasty, którą wybierzecie. Czytajcie skład podany na opakowaniu i zwracajcie uwagę na chilli. W paście panang może jej być nawet 30%. W czerwonej czy massaman będzie mniej – około 20%.
.
Curry z batatami i ciecierzycą – składniki na 4 porcje
- 2 średniej wielkości bataty
- 200 g ciecierzycy (podaję wagę dla suchego produktu) lub 1 puszka
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 ml wody
- 1 puszka pomidorów
- 25 g tajskiej pasty curry (w czubata łyżka) – w tym przepisie użyłam pasty panang ale sprawdzi się też massaman, czerwona, zielona lub żółta pasta
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
Dodatki
- ryż – wybierzcie swój ulubiony i ugotujcie 50 g na porcję
- świeży szczypior lub kolendra
.
Curry z batatami i ciecierzycą – przygotowanie
- Jeżeli chcecie gotować ciecierzycę to namoczcie ją dzień wcześniej i zostawcie na noc w wodzie. Rano opłuczcie i ugotujcie – zajmie to około 40 minut. Albo do przygotowania tego curry wykorzystajcie ciecierzycę z puszki lub słoika
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu lub moim poradnikiem
- Bataty obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę – np. o wymiarach 1×1 cm. Tak ziemniaki szybciej się ugotują
- Do dużego garnka wlejcie olej i przełóżcie pastę curry
- Jak tylko zacznie się smażyć i poczujecie jej aromat wlejcie mleko kokosowe i wodę
- Poczekajcie aż się zagotują a pasta w nich rozpuści – nie zapomnijcie o mieszaniu
- Teraz jest pora na wrzucenie ziemniaków – będą się gotować około 15-20 minut. Sprawdzajcie je od czasu do czasu
- Ja będą już miękkie przesypcie do nich ugotowaną ciecierzycę oraz dodajcie pomidory z puszki
- Doprowadźcie wszystko to wrzenia i na tym koniec
Podawajcie to curry z ryżem posypane świeżym szczypiorkiem albo kolendrą.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne przepisy na curry znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
.