4 nowe zielone smoothies z jarmużem
Dlaczego warto jadać lub pić zielone koktajle na śniadanie? Po co w nich dodatek tłuszczowy? Z czym miksować jarmuż żeby nie był taki gorzki? Poniżej znajdziecie odpowiedzi oraz 4 nowe przepisy na zielone smoothies z jarmużem.
Spis treści
Jarmuż – super kapusta
Jarmuż był uprawiany, dla celów spożywczych oraz ozdobnych, już w czasach starożytnych. Ta super kapusta jest bowiem odporna na mrozy (potrafi wytrzymać na polu nawet do lutego) a do tego jest przebogata w cenne składniki odżywcze.
Według Wskaźnika Gęstości odżywczej (ANDI) jarmuż zajmuje pierwsze miejsce na liście – jest bowiem rośliną, która kryje w sobie najwięcej karotenoidów, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wielu innych makro i mikro składników.
Dlatego jarmuż warto:
- jeść na surowo
- miksować w koktajlach
- dusić w potrawach jednogarnkowych
- smażyć
- a nawet piec np. na czipsy
Liście jarmużu nadają się również do mrożenia więc jeżeli macie dostęp do dobrej jakości liści (eko, organicznych) to śmiało pakujcie je do zamrażarki.
.
Po co tłuszcze w zielonych koktajlach?
Zielone liście roślin są magazynem między innymi dla beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witaminy K a te witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Jeżeli do Waszego zielonego koktajlu czy smoothie nie dodacie składnika tłuszczowego to z tych witamin nie skorzystacie.
Składnikiem tłuszczowym może być:
- siemię lniane – dodawane w ziarenkach, które podczas miksowania są rozdrabniane
- awokado
- orzechy – włoskie, laskowe, brazylijskie, pistacjowe, arachidowe
- migdały
- masło z orzechów czy migdałów
- sezam – jasny i czarny
.
Zielone smoothies z jarmużem
.
.1. AWOKADO + BANAN + PŁATKI
To zielone smoothie z jarmużem wychodzi bardzo gęste i kremowe. Właśnie dzięki awokado, które robi tu też za dodatek tłuszczowy.
Baza:
- 1/2 awokado
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich – tych nie trzeba gotować
- 1/2 lub 2/3 szklanki mleka roślinnego – zależy od tego jak bardzo gęste ma być Wasze smoothie
- 2-3 liście jarmużu
Dodatki:
- szczypta nasion sezamu
- kilka orzechów
.
.
.2. JABŁKO + BANAN
Baza:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2-3 liście jarmużu – zależnie od ich wielkości
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/2 lub 2/3 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
Dodatki:
- truskawki
- czarny i jasny sezam
.
.
.3. OWOCE JAGODOWE
Baza:
- 2-3 liście jarmużu
- 1 łyżka siemienia lnianego – w ziarenkach
- 1/2 lub 2/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki owoców leśnych – jagód, malin, czereśni. Ja wykorzystałam owoce mrożone zalegające w mojej zamrażarce
- 3 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 2 suszone daktyle
Dodatki:
- banan – połówkę możecie zmiksować z bazą, będzie bardziej słodka
- pokruszone migdały
- 1/2 łyżeczki maku
.
.
.4. Zielone smoothies z jarmużem | MASŁO ORZECHOWE + MIÓD
Baza:
- 2-3 liście jarmużu
- 1/2 lub 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego z orzechów – ja dodałam masła z orzechów arachidowych
- 1 łyżeczka miodu – nie ma znaczenia rodzaj
- 2/3 jabłka
- 3 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
Dodatki:
- mak
- sezam
- migdały
- kawałki jabłka
.
.
Inne przepisy na zielone koktajle oraz smoothies znajdziecie na blogu.
A z pytaniami zapraszam na FB.
.
.
.