Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

4 nowe zielone smoothies z jarmużem

Dlaczego warto jadać lub pić zielone koktajle na śniadanie? Po co w nich dodatek tłuszczowy? Z czym miksować jarmuż żeby nie był taki gorzki? Poniżej znajdziecie odpowiedzi oraz 4 nowe przepisy na zielone smoothies z jarmużem.

Jarmuż – super kapusta

Jarmuż był uprawiany, dla celów spożywczych oraz ozdobnych, już w czasach starożytnych. Ta super kapusta jest bowiem odporna na mrozy (potrafi wytrzymać na polu nawet do lutego) a do tego jest przebogata w cenne składniki odżywcze.

Według Wskaźnika Gęstości odżywczej (ANDI) jarmuż zajmuje pierwsze miejsce  na liście – jest bowiem rośliną, która kryje w sobie najwięcej karotenoidów, wapnia, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wielu innych makro i mikro składników.

Dlatego jarmuż warto:

  • jeść na surowo
  • miksować w koktajlach
  • dusić w potrawach jednogarnkowych
  • smażyć
  • a nawet piec np. na czipsy

Liście jarmużu nadają się również do mrożenia więc jeżeli macie dostęp do dobrej jakości liści (eko, organicznych) to śmiało pakujcie je do zamrażarki.

.

Po co tłuszcze w zielonych koktajlach?

Zielone liście roślin są magazynem między innymi dla beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witaminy K a te witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Jeżeli do Waszego zielonego koktajlu czy smoothie nie dodacie składnika tłuszczowego to z tych witamin nie skorzystacie.

Składnikiem tłuszczowym może być:

  • siemię lniane – dodawane w ziarenkach, które podczas miksowania są rozdrabniane
  • awokado
  • orzechy – włoskie, laskowe, brazylijskie, pistacjowe, arachidowe
  • migdały
  • masło z orzechów czy migdałów
  • sezam – jasny i czarny

.

Zielone smoothies z jarmużem

.

.1. AWOKADO + BANAN + PŁATKI

To zielone smoothie z jarmużem wychodzi bardzo gęste i kremowe. Właśnie dzięki awokado, które robi tu też za dodatek tłuszczowy.

Baza:

  • 1/2 awokado
  • 1 banan
  • 4 łyżki płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich – tych nie trzeba gotować
  • 1/2 lub 2/3 szklanki mleka roślinnego – zależy od tego jak bardzo gęste ma być Wasze smoothie
  • 2-3 liście jarmużu

Dodatki:

  • szczypta nasion sezamu
  • kilka orzechów

.

zielone smoothies z jarmużem i awokado

.

.2. JABŁKO + BANAN

Baza:

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2-3 liście jarmużu – zależnie od ich wielkości
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 lub 2/3 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatki:

  • truskawki
  • czarny i jasny sezam

.

zielone smoothies z jarmużem

.

.3. OWOCE JAGODOWE

Baza:

  • 2-3 liście jarmużu
  • 1 łyżka siemienia lnianego – w ziarenkach
  • 1/2 lub 2/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki owoców leśnych – jagód, malin, czereśni. Ja wykorzystałam owoce mrożone zalegające w mojej zamrażarce
  • 3 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 2 suszone daktyle

Dodatki:

  • banan – połówkę możecie zmiksować z bazą, będzie bardziej słodka
  • pokruszone migdały
  • 1/2 łyżeczki maku

.

zielone smoothies z jarmużem

.

.4. Zielone smoothies z jarmużem | MASŁO ORZECHOWE + MIÓD

Baza:

  • 2-3 liście jarmużu
  • 1/2 lub 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka masła orzechowego z orzechów – ja dodałam masła z orzechów arachidowych
  • 1 łyżeczka miodu – nie ma znaczenia rodzaj
  • 2/3 jabłka
  • 3 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych

Dodatki:

  • mak
  • sezam
  • migdały
  • kawałki jabłka

.

zielone smoothies z jarmużem

.

Inne przepisy na zielone koktajle oraz smoothies znajdziecie na blogu.

A z pytaniami zapraszam na FB.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany