Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegański deser lodowy z kawą

Lato zbliża się wielkimi krokami a to oznacza, że coraz częściej będziemy sięgać po dania podawane na zimno, mrożone sorbety oraz lody. Już dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z serii coffee and food pairing. Bardzo prosty i szybki pomysł na wegański deser lodowy z kawą, który ochłodzi Was w upalne dni i przy okazji da porządny zastrzyk energii.

Kawa i lody – para idealna

Kiedy siadam po deser, lodowy też, od razu widzę przy nim kubek aromatycznej kawy. Wiem, że to nawyk pielęgnowany przez lata ale przecież desery tak bardzo lubią się z kawą. Szczególnie smaki orzechowy, czekoladowy i cytrusowy świetnie pasują do tego napoju. Nie bez powodu.

Kawa to przecież owoc. W jasno i średnio palonych ziarnach wyczuwalne są smaki cytrusów, orzechów i kakao charakterystyczne dla regionu upraw. W tych mocno palonych (najczęściej używanych do espresso) przebijają smaki i aromaty czekolady oraz kakao. O tym, czym kierować się podczas łączeniu potraw z kawą uczyłam się na marcowych warsztatach zorganizowanych przez Starbucks. I chociaż kawą zafascynowana jestem już od kilku lat, szczególnie alternatywnymi metodami jej zaparzania, to nigdy wcześniej nie zwracałam uwagi na nuty owocowe w kawie. I to, że właśnie je można i warto podkreślić odpowiednim łączeniem kawy z potrawami.

.

Czas na mocne parzenie

Czyli czas na kawiarkę. Ten niewielki przyrząd do zaparzania kawy wyciąga ze średnio palonych ziaren kawy Colombia Narino marki Starbucks intensywnie orzechowy aromat ale jednocześnie delikatny smak.

Parzenie kawy w kawiarce nie jest skomplikowane. Zmieści się w niej ilość odpowiadająca wielkości pojemnika (u mnie wchodzi około 15 g/2 czubate łyżki średnio mielonej kawy) a czas parzenia odpowiada czasowi zagotowania się wody z dolnym przestrzeni kawiarki i jej przejściu, pod ciśnieniem, do górnej części.

Dla mnie taka kawa jest zdecydowanie za mocna – przelewam ją do większego kubka (200 ml) i dolewam do niej gorącej wody. Ale do lodów jest wręcz idealna.

.

Wegański deser lodowy z kawą – składniki

Nie przepadam za sorbetami – są dla mnie zbyt wodniste i za słodkie. Wolę tłuste, „mleczne” mrożone desery. Tłuszcz jest przecież nośnikiem smaku i dzięki niemu nie trzeba dodawać do deseru cukru. W tym przepisie za słodzik robią banany ale jeżeli pomimo ich dodania będzie brakowało Wam słodyczy możecie polać lody delikatnym w smaku miodem np. lipowym.

Oto składniki na 5-6 porcji (po 2 duże gałki)

  • 5-6 dojrzałych bananów – pokrójcie je w kawałki i zamroźcie na minimum noc przed przygotowaniem deseru
  • 1 dojrzałe, świeże awokado – to jest właśnie nasz tłusty składnik
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego – owsianego, sojowego lub migdałowego. To ostatnie wpłynie na smak deseru

Dodatki:

  • owoce – ja użyłam truskawek ale sprawdzą się też jagody, maliny, borówki a nawet czerwona porzeczka
  • koniecznie orzechy włoskie – doskonale współgrają z Colombia Narino, w której wyczuwalny jest właśnie orzechowa nuta
  • świeżo zmielona i zaparzona w kawiarce kawa – możecie polać lody kawą jeszcze gorącą lub poczekać aż ostygnie. Dwie wersje są warte spróbowania

.

deser lodowy z kawą

.

Wegański deser lodowy z kawą – przygotowanie

Do przygotowania deseru polecam użyć robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S lub blendera kielichowego z funkcją kruszenia lodu. Te urządzenia poradzą sobie z mrożonymi lodami.

  1. Do robota lub blendera wrzućcie kawałki mrożonych bananów
  2. Wkrójcie do nich świeże awokado
  3. Wlejcie mleko (napój) roślinny i miksujcie wszystko aż powstanie gładka, gęsta masa
  4. Przełóżcie ją do płaskiego pojemnika – na tym etapie możecie masę posypać siekanymi orzechami lub wmieszać je w deser
  5. Masa powinna poleżeć w zamrażarce, w zamkniętym pojemniku minimum 2 godziny

Po tym czasie możecie serwować Wasz wegański deser lodowy z kawą:

  1. Na dnie miseczki połóżcie świeże truskawki.
  2. Z gotowej masy, łyżką do lodów lub dwiema dużymi łyżkami stołowymi, uformujcie kulki i połóżcie je na truskawkach
  3. Posypcie wszystko orzechami włoskimi
  4. Nie zapomnijcie o polaniu deseru kawą

I zaparzeniu sobie kubka pachnącej kawy idealnie sparowanej z deserem.

.

.

Partnerem artykułu jest firma Starbucks i jej kawa Colombia Narino o lekkim body, wysokiej kwasowości i orzechowym smaku.

.

deser lodowy z kawą

.

A pod tym linkiem znajdziecie przepis na wiosenną sałatkę sparowaną z jasno paloną kawą.

2 Discussions on
“Wegański deser lodowy z kawą”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany