6 pomysłów na wege michy – na zdrowy lunch, lekką kolację
Wege michy, inaczej zwane buddha bowls albo poke bowls, to napchane warzywami i innymi składnikami miski, które zdobywają coraz większą popularność w naszym kraju. Ale przecież to tylko inny sposób podania sałatki (haha), w której składniki zostały ułożone obok siebie a nie wymieszane przed zaserwowaniem. Mam nadzieję, że ten zabieg wizualny zachęci i Was do jedzenie większej ilości warzyw. Oto 6 pomysłów na wege michy.
Spis treści
Niektóre z nich pokazywałam Wam już na moim Instagramie w IG Stories lub na FB. W tym wpisie zebrałam moje ostatnio ulubione wege michy ale nie w formie szczegółowych przepisów tylko podpowiedzi, z czym komponować miski.
Potraktujcie proszę ten artykuł jako inspirację do tworzenia własnych warzywnych misek.
.
Wege michy – gotowana baza
Bazą w miskach jest dla mnie składnik, który wnosi głównie węglowodany. Jest nią najczęściej:
- kasza
- makaron (pszenny, orkiszowy, ryżowy, sojowy, inne)
- ryż
Najlepiej jak ryż i makarony są z grubego przemiału – mają wówczas w sobie więcej minerałów, witamin i błonnika. Można je podawać w miskach na ciepło ale na zimno też się sprawdzają.
Przeważnie na jedną porcję przypada ok 80-100 g tego składnika. Ale czasami będzie to tylko 50 g – nie ważę. Dodaję na oko. I jeszcze jedno – kalorii nie liczę. Tutaj wyjaśniałam dlaczego.
.
Wege michy – warzywa i owoce
One są najważniejszą częścią warzywnych misek – dodawajcie je w wersji surowej lub gotowane na parze. Bez oporu i umiaru
im więcej warzyw zjecie tym lepiej dla Waszego zdrowia
W miskach sprawdzają się wszystkie warzywa ale dorzucić możecie też owoce:
- winogrona
- grejpfruta
- pomarańczę
- nasiona granata
.
Wege michy – strączki
Strączki robią w miskach za składnik białkowy ale pamiętajcie, że białko znajduje się w każdej roślinie i nie warto przesadzać z jego ilością w diecie. Do misek wrzucajcie niewielką ilość:
- soczewicy
- ciecierzycy
- grochu
- tofu
- edamame
.
Wege michy – sosy
Sosem odmienicie każdą miskę. Te same warzywa polane innym sosem stworzą zupełnie inną kompozycję. Oto moje ulubione sosy do misek i sałatek.
UWAGA – miksuję je blenderem ręcznym, łyżką albo w blenderze kielichowy. Jak wyjdzie mi za dużo to nadmiar przelewam do słoiczka i mam sos na kolejny dzień.
.1. MISO + TAHINA
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka pasty tahina
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 szklanki wody
.
.2. MISO + TAHINA + CURRY
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka pasty tahina
- 1/2 łyżeczki pasty curry (czerwonej, massaman, panang)
- 1/2 szklanki wody
.
.3. OLEJ LNIANY + CYTRYNA
- 1 łyżka oleju lnianego
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 1 mały ząbek czosnku – drobno posiekany
.
WEGE MICHY
Makaron ryżowy, gotowane na parze brokuły, sałata rzymska, pomidorki, czarny sezam, sos z tahini
.
Tak – szparagi można jeść na surowo. Koniecznie spróbujcie. W tej misce widzicie makaron pszenny, tofu, jarmuż, pomidorki, szczypior, rzodkiewkę, sos z curry
.
Tu bazą jest kasza gryczana.
.
Tu podsmażyłam na patelni czosnek, szczyptę płatków chilli, 2 łyżki oleju rzepakowego, pomidorki cherry i plasterki cukinii. Przerzuciłam je na pszenny makaron i podałam z sałatą rzymską.
.
Szpinak, cebula, papryka, kiełki i wakame na brązowym ryżu polane olejem sezamowym i skropione cytryną.
.
A tu wersja z winogronami – przepis znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
.
.