Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

6 pomysłów na wege michy – na zdrowy lunch, lekką kolację

Wege michy, inaczej zwane buddha bowls albo poke bowls, to napchane warzywami i innymi składnikami miski, które zdobywają coraz większą popularność w naszym kraju. Ale przecież to tylko inny sposób podania sałatki (haha), w której składniki zostały ułożone obok siebie a nie wymieszane przed zaserwowaniem. Mam nadzieję, że ten zabieg wizualny zachęci i Was do jedzenie większej ilości warzyw. Oto 6 pomysłów na wege michy.

Niektóre z nich pokazywałam Wam już na moim Instagramie w IG Stories lub na FB. W tym wpisie zebrałam moje ostatnio ulubione wege michy ale nie w formie szczegółowych przepisów tylko podpowiedzi, z czym komponować miski.

Potraktujcie proszę ten artykuł jako inspirację do tworzenia własnych warzywnych misek.

.

Wege michy – gotowana baza

Bazą w miskach jest dla mnie składnik, który wnosi głównie węglowodany. Jest nią najczęściej:

  • kasza
  • makaron (pszenny, orkiszowy, ryżowy, sojowy, inne)
  • ryż

Najlepiej jak ryż i makarony są z grubego przemiału – mają wówczas w sobie więcej minerałów, witamin i błonnika. Można je podawać w miskach na ciepło ale na zimno też się sprawdzają.

Przeważnie na jedną porcję przypada ok 80-100 g tego składnika. Ale czasami będzie to tylko 50 g – nie ważę. Dodaję na oko. I jeszcze jedno – kalorii nie liczę. Tutaj wyjaśniałam dlaczego.

.

Wege michy – warzywa i owoce

One są najważniejszą częścią warzywnych misek – dodawajcie je w wersji surowej lub gotowane na parze. Bez oporu i umiaru

im więcej warzyw zjecie tym lepiej dla Waszego zdrowia

W miskach sprawdzają się wszystkie warzywa ale dorzucić możecie też owoce:

  • winogrona
  • grejpfruta
  • pomarańczę
  • nasiona granata

.

Wege michy – strączki

Strączki robią w miskach za składnik białkowy ale pamiętajcie, że białko znajduje się w każdej roślinie i nie warto przesadzać z jego ilością w diecie. Do misek wrzucajcie niewielką ilość:

  • soczewicy
  • ciecierzycy
  • grochu
  • tofu
  • edamame

.

Wege michy – sosy

Sosem odmienicie każdą miskę. Te same warzywa polane innym sosem stworzą zupełnie inną kompozycję. Oto moje ulubione sosy do misek i sałatek.

UWAGA – miksuję je blenderem ręcznym, łyżką albo w blenderze kielichowy. Jak wyjdzie mi za dużo to nadmiar przelewam do słoiczka i mam sos na kolejny dzień.

.1. MISO + TAHINA

  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka pasty tahina
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 szklanki wody

.

.2. MISO + TAHINA + CURRY

  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka pasty tahina
  • 1/2 łyżeczki pasty curry (czerwonej, massaman, panang)
  • 1/2 szklanki wody

.

.3. OLEJ LNIANY + CYTRYNA

  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku – drobno posiekany

.

WEGE MICHY

Makaron ryżowy, gotowane na parze brokuły, sałata rzymska, pomidorki, czarny sezam, sos z tahiniwege michy

.

Tak – szparagi można jeść na surowo. Koniecznie spróbujcie. W tej misce widzicie makaron pszenny, tofu, jarmuż, pomidorki, szczypior, rzodkiewkę, sos z curry

wege michy 2

.

Tu bazą jest kasza gryczana.

wege michy 3

.

Tu podsmażyłam na patelni czosnek, szczyptę płatków chilli, 2 łyżki oleju rzepakowego, pomidorki cherry i plasterki cukinii. Przerzuciłam je na pszenny makaron i podałam z sałatą rzymską.

wege michy 4

.

Szpinak, cebula, papryka, kiełki i wakame na brązowym ryżu polane olejem sezamowym i skropione cytryną.

wege michy 5

.

A tu wersja z winogronami – przepis znajdziecie pod tym linkiem.

wege michy 6

.
.
.
.