Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wiosenna, lekka sałatka z makaronem ryżowym | na zdrowy na lunch

Kiedy przychodzi wiosna i lato jest już prawie za rogiem, nachodzi mnie ochota na lżejsze potrawy i jaśniejszą kawę. Nie mam tu na myśli kawy rozwodnionej tylko napój parzony z jasno wypalanych ziaren. Zobaczcie jak ta lekka, wiosenna sałatka z makaronem ryżowym sprawuje się w towarzystwie „blond kawy” zaparzonej w dripie,  zwanym przeze mnie lejkiem.

Kilka słów o parowaniu

Jestem przekonana, że nie raz słyszeliście już o sztuce łączenia potraw z winem, dzięki której wzmacniane są doznania kulinarne z jedzonych dań i degustowanych trunków. Czy wiecie, że analogicznie można łączyć potrawy z kawą? W marcu miałam okazję poznać tajniki takiego parownia podczas warsztatów zorganizowanych przez markę Starbucks.

Kawa to przecież owoce, rosnące w rozmaitych rejonach Ziemi, na różnej wysokości, przy odmiennym nasłonecznieniu. Tak jak położenie winnicy oraz pogoda w sezonie upraw i zbiorów owoców winorośli wpływają na smak oraz aromat wina, tak samo położenie plantacji oraz warunki atmosferyczne wpłyną na cechy kawy. Szczególnie kawy jasno wypalanej, bo mocne palenie niweluje część indywidualnych cech ziarna. Tak samo jak słodzenie kawy i zalanie jej mlekiem.

Nie żebym była przeciwna mleku, szczególnie napojom roślinnym. Jednak jeżeli chcecie poznać prawdziwy smak kawy to warto jej spróbować przed posłodzeniem i zabieleniem.

.

Cechy kawy

Smakosze kawy, podczas cuppingu (degustacji), wskazują na takie oto cechy kawy:

  • aromat – czyli zapach kawy. W nim wyczuwalne mogą być przyprawy, zapach ziemi, kwiatów czy owoców
  • kwasowość – nie mylić z kwaśnym smakiem. Kwasowość określa lekkość kawy. Kawy o wysokiej kwasowości są orzeźwiające a ich smak krótko utrzymuje się w ustach. Te o niskiej kwasowości są bardziej aksamitne i mają dłuższy finisz
  • body – czyli ciężar kawy (lekki, średni lub pełny). Kawy o body lekkim krótko pozostają na języku a pełne body pozostawia smak kawy na dłużej
  • smak – w tym miejscu kawa porównywana jest do cytrusów, kakao, czekolady, owoców jagodowych a nawet do pikantnych przypraw.

Wszystkie te cechy są bezpośrednio związane z miejscem pochodzenia ziaren ale też z metodą ich obróbki oraz poziomem wypalenia. A na samym końcu z wybraną metodą parzenia kawy – tu polecam metody przelewowe, które dają sporo zabawy.

.

Drip czyli lejek do zaparzania

Dużo tych informacji? Nie martwcie się. Kupując ziarna w kawiarni Starbucks możecie zapytać baristę jaki sposób ich parzenia poleca a potem na własnych próbach, już w domu, rozwijać swój kawowy bukiet smakowy. Możecie też pozostać ze mną i w kilku kolejnych kawowych artykułach poznać alternatywne (do ekspresu ciśnieniowego) metody parzenia kawy. Wszystkie sprawdzają się w domu a na pierwszy ogień idzie drip, który sprawdza się do parzenia kaw jasno palonych.

Drip to ceramiczny lejek, choć widziałam też metalowe, który stawia się na dzbanek lub bezpośrednio na kubek, do którego chcecie zaparzyć kawę. Do dripa potrzebne są:

  • papierowe filtry
  • kubek, na którym postawicie lejek (drip) z filtrem
  • waga do odmierzania porcji ziaren – opcjonalnie
  • czasomierz – śmiało wykorzystajcie zegarek w telefonie komórkowym

.

A oto parzenie w dripie w kilku krokach

Przeważnie do dripa odmierza się 6-8g ziaren na 100 ml wody. Ja 16 g świeżo mielonej kawy zalewam około 300 ml wody. W dripie sprawdzi się kawa średnio mielona.

  1. Zagotujcie sobie trochę więcej wody. Woda potrzebna będzie do przelania papierowego filtra, lejka i kubka – dla wyrównania temperatur pomiędzy zimnymi naczyniami a naparem. Tak żeby kawa nie doznała szoku termicznego (taki żarcik). Postawcie lejek na kubku, włóżcie do lejka filtr, przelejcie wrzątkiem – wylejcie wrzątek z kubka
  2. Nasypcie odmierzoną porcję kawy do filtra
  3. Teraz możecie zalewać ją gorącą wodą – najlepiej żeby miałam około 90-95 stopni. Nie musicie się przejmować temperaturą – po całym procesie przelewania filtra wrzątek zdążył się schłodzić
  4. W pierwszym nalaniu zamoczcie wodą kawę – niech cała nasiąknie
  5. Po około 30 sekundach (albo jak woda ścieknie z kawy) wlewajcie pozostałą wodę – aż napełnicie naparem przelanym przez dripa cały kubek.

To tylko brzmi skomplikowanie – po kilku przelewach przestałam używać wagi, termometru i sekundnika.

I tak mogłabym o kawie pisać dalej ale czas już na lekką sałatkę. Oto składniki, które będą idealnie współgrać z jasno paloną kawą, o lekkim body i niskiej kwasowości. Sama byłam zaskoczona jak kawa Veranda świetnie smakuje z tym daniem podkreślając owocowe składniki sałatki, i odwrotnie – sałatka z delikatnym sosem nie zaburza subtelnego smaku tej kawy.

.

wiosenna sałatka

.

Wiosenna sałatka – składniki na 1 porcję

  • 100 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • kilka liście sałaty rzymskiej – lub innej sałaty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • winogrona – kilka owoców przekrojonych na pół
  • 1/3 surowej cukinii
  • kiełki brokuła lub inne
  • łyżeczka czarnego sezamu

Wiosenna sałatka – składniki na sos:

  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki

.

Wiosenna sałatka – przygotowanie

Przygotowanie tej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 15 minut.

  1. Makaron przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Niektóre makarony wystarczy zalać wrzątkiem i po kilku minutach są gotowe inne należy gotować. Po odsączeniu przelejcie makaron zimną wodą – tak będzie się mniej sklejał,
  2. Wszystkie rośliny umyjcie dokładnie (kiełki też) i pokrójcie wedle uznania. Ja kroję na pół pomidorki i winogronowe owoce z obawy przed pryskaniem w trakcie przegryzania (haha),
  3. W niewielkim naczyniu możecie przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki – olej, sos sojowy oraz sok z limonki.

Wiosenną sałatkę podawajcie na świeżo, niezwłocznie po jej przygotowaniu. W ten sposób będziecie mieli szansę na zjedzenie nie tylko smacznego obiadu ale też przyswojenie jej cennych składników. Witaminy nie lubią światła i powietrza.

.

Nie zapomnijcie o kawie. Koniecznie przetestujcie jak smakuje jeszcze przed pierwszym kęsem sałatki oraz jak w trakcie jedzenia smak kawy ulegnie zmianie. Dla mnie jest to zawsze zaskakujące doznanie.

.

Partnerem artykułu jest firma Starbucks i jej Veranda – kawa o ziarnach jasno palonych, delikatna w smaku.

.

wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka a dni niej kawa Veranda zaparzona w dripie