Ciasto francuskie z pieczarkami – sprawdzone przepisy
Ciasto francuskie z pieczarkami to hit szybkiej kuchni opartej na prostych przepisach na zdrową żywność. Dzieci za tym przepadają, a i dorosłym przypadnie do gustu podczas przyjęcia firmowego lub zwykłej domówki. Przepisy sprawdzają się na ciepło i na zimno, w Wigilię i z okazji świąt czy w Sylwestra. Podajemy sprawdzone przepisy na każdą okazję. Co powiecie na ciasto francuskie z pieczarkami serem i szynką albo ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami? Dziś pytanie, dziś odpowiedź!
Spis treści
Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalny składnik dań z piekarnika niż ciasto francuskie. Bez tego wynalezionego w XVII wieku smakołyku dziś nie wyobrażamy sobie nie tylko kuchni francuskiej, ale światowej. Jest podstawą potraw zarówno słodkich, jak i słonych. Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji ciastek z nadzieniem, rogalików, pasztecików, croissantów, owocowych kieszonek czy rurek z kremem.
Niezwykła forma tego ciasta, które składa się z kilkudziesięciu listków, od wilgotnych we wnętrzu wypieku do suchych i chrupiących na wierzchu, bierze się z unikalnej formy przygotowania. Ciasto podobne do pierogowego jest przekładane dużą ilością masła, następnie składa się je kilkanaście razy, chłodząc w międzyczasie. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze warstwy ciasta są rozdzielane przez parującą wodę i topiący tłuszcz, przez co ciasto zmienia konsystencję na lekką, puszystą i delikatną. Samodzielne wyrabianie ciasta francuskiego jest czasochłonne, dlatego w sklepach są dostępne niedrogie gotowe płaty.
Ciasto francuskie z pieczarkami
Ciasto francuskie z pieczarkami jest idealną przekąską na drugie śniadanie, przystawkę czy na imprezę. Zawsze warto mieć ciasto francuskie w lodówce, z którego w krótkim czasie można stworzyć jeśli nie coś wyszukanego, to co najmniej ciekawego do jedzenia. Dziś jako dodatki proponujemy pieczarki, ser i szynkę. Pierożki z pieczarkami nadają się również na wigilijny stół jako potrawa postna.
Do sporządzenia prostej potrawy z gotowego ciasta francuskiego i pieczarek w charakterze przystawki do obiadu rodzinnego, potrzebujesz: opakowanie ciasta francuskiego, 300 g pieczarek, małą cebulę, trzy łyżki śmietany 12 proc., dwie łyżki masła, jajko oraz sól i pieprz do smaku.
Wyjmujemy z lodówki opakowanie ciasta francuskiego i trzymamy aż uzyska temperaturę pokojową. Myjemy pieczarki oraz kroimy je w plasterki. Drobno pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Dodajemy na patelnię pieczarki i pozostałą część masła, mieszamy. Dusimy pieczarki aż odparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Kroimy ciasto francuskie na równe kwadraty. Na każdy nakładamy nadzienie z pieczarek, składamy ciasto w trójkąty i sklejamy brzegi. Uzyskane w ten sposób pierożki smarujemy rozkłóconym żółtkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze do 220 st. C do uzyskania złocistego koloru.
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Do tego dania potrzebujesz: opakowanie ciasta francuskiego, 40 dag pieczarek, cebulę, 5-7 łyżek tartego sera (lub kilka plastrów), śmietanę 18 proc., sól, pieprz, kminek oraz olej. Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem, a całość studzimy.
Wyjęte z lodówki ciasto francuskie posypujemy startym serem lub wykładamy na nim plasterki sera, dociskamy, nakładamy pieczarki z cebulą, dociskamy. Trzeba pamiętać, aby zostawić centymetr ciasta wzdłuż dłuższego boku i posmarować go śmietaną. Następnie zwijamy ciasto francuskie w rulon wzdłuż dłuższego boku, sklejając jego koniec śmietaną. Rulon kroimy na 3-centymetrowe kawałki. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je śmietaną i dekorujemy kminkiem. Ciasto pieczemy ok. 15-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Recepturę na tę potrawę można urozmaicić przez dodanie kilku plastrów szynki konserwowej, które układamy na arkuszu ciasta francuskiego obok sera i farszu ze smażonych pieczarek z dodatkiem cebulki. Zamiast szynki w plastrach do farszu można dodać szynkę konserwową pokrojoną w drobną kostkę.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Aby sporządzić ślimaczki dla trzech osób, potrzebujemy: rulon ciasta francuskiego, pięć średnich pieczarek, łyżkę masła, 250 g bulionu warzywnego oraz 200 g sera żółtego. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy aż odparują wodę. Następnie dodajemy bulion warzywny i dusimy przez około 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Rozkładamy ciasto francuskie, a na wierzch dajemy ser starty na grubej tarce oraz duszone pieczarki. Zawijamy i kroimy w plasterki o szerokości około 2-3 cm, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Aby otrzymać roladki, pieczarki kroimy drobno i dusimy w 50 ml wody z łyżką masła. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dokładnie ketchupem. Rozkładamy plasterki szynki konserwowej na cieście francuskim. Ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim plasterki szynki. Uduszone pieczarki rozkładamy na szynkę i ser. Całość posypujemy oregano. Zawijamy ciasto francuskie szerszą stroną w roladę, następnie kroimy na paski o szerokości 2 cm. Obtaczamy paski rolady w rozkłóconym jajku i układamy na blasze. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
W podobny sposób sporządzana jest rolada z ciasta francuskiego z pieczarkami. Ciasto francuskie jednak pieczemy w rulonie i kroimy na dowolne paski dopiero po wyjęciu z piekarnika.