Szaszłyki z mięsem i grzybami shiitake
Szaszłyki z wieprzowiny z grzybami shitake to prosta w przygotowaniu potrawa z kuchni japońskiej, której przygotowanie zajmuje mniej więcej 40 minut. Danie z pewnością odmieni twoją dietę oraz zrobi duże wrażenie na gościach na domówce. Shiitake to jedne z najpopularniejszych grzybów Azji. Cenione szczególnie za unikalny, piękny zapach i smak. Stosowane w daniach z makaronami, zapiekankach, a nawet kanapkach. Wzbogacą potrawy każdej kuchni.
Spis treści
Grillowane szaszłyki z karkówki z grzybami shiitake i cebulą są smaczną potrawą, która doskonale sprawdzi się na letnim grillu. Wiosną i zimą możesz je również przygotować na zwykłej patelni. Szaszłyki trzeba podawać koniecznie obficie posypane świeżymi ziołami. Składniki znajdziesz w internecie oraz w każdym dobrym sklepie spożywczym.
Azjatyckie szaszłyki
Szaszłyki wywodzą się z kuchni azjatyckiej, głównie z Kaukazu, gdzie koczownicy piekli nad żarem z ogniska mięso nabite na patyki. Dlatego szaszłyki do dziś stanowią popularne danie w Rosji, Grecji, Turcji, w krajach Kaukazu, ale też w Japonii. Z tamtych rejonów zostały przeniesione do Europy i Ameryki, gdzie obecnie bywają nieodłącznym elementem przyjęć w plenerze.
Tradycyjnie szaszłyki składają się wyłącznie z kawałków marynowanego mięsa nabitego na metalowe szpikulce i upieczonego nad żarem z węgla drzewnego w specjalnych korytkach. Bardzo popularne stało się także pieczenie szaszłyków na grillu oraz w piekarniku. Nowoczesne szaszłyki zrobione są z mięsa, np. karkówki, indyka, kurczaka, kiełbasy, z dodatkiem warzyw, owoców, grzybów czy krewetek.
Istnieje wiele technik kulinarnych, dzięki którym warzywa nabierają intensywnego i ciekawego smaku, który podoba się nawet najbardziej zagorzałym fanom mięsa. Grillowane warzywa to świetna opcja na wiosenne i letnie dni, kiedy sięgamy po dania lekkostrawne. Najlepszym sposobem jest przygotowywanie warzyw sezonowych, gdyż możemy skorzystać z tego, co natura nam dała w danym czasie w dodatku w stylu zaczerpniętym z kulinarnej tradycji narodów Azji.
Grzyby shiitake – jak przygotować
Popularnym daniem na grill w stylu japońskim są szaszłyki z grzybami shiitake. Grzyby tego gatunku w celach kulinarnych spożywa się świeże, marynowane, kiszone lub suszone. Dzięki swej uniwersalności, miłej dla podniebienia konsystencji (są kruche i delikatne) oraz niebanalnemu, lekko kwaskowatemu smakowi doskonale pasują do różnych dań, w tym do zup, sosów, potraw warzywnych i makaronowych. Grzyby shiitake nie powinny być jednak poddawane zbyt długiej obróbce termicznej, gdyż mogą stać się twarde i niesmaczne.
Shiitake (inaczej twardnik japoński lub twardziak jadalny) to grzyb jadalny cieszący się dużą popularnością w krajach Azji Wschodniej. Występuje dziko m.in. w Chinach, Japonii, Tajlandii, Wietnamie, Korei. Uprawiany jest na dużą skalę w Chinach i Japonii (na polach oraz w szklarniach). Jego uprawy znaleźć można również w Ameryce, Australii i Europie. Jest łatwy w uprawie i szybko rośnie, bez trudu można wyhodować go w warunkach domowych.
Twardniki japońskie rosną na pniach wielu gatunków drzew, w tym na dębie, klonie, kasztanie i na drzewach shii (od których zaczerpnięto nazwę grzyba). Grzyby shiitake wyposażone są w jasny, czerwono-brązowy trzon o grubości około 3 cm i duży brązowy kapelusz dochodzący do średnicy 20 cm. Miąższ twardnika japońskiego jest biały i ma lekko kwaskowaty smak.
Grzyby shiitake są źródłem wielu cennych składników odżywczych i antyoksydantów. Dzięki temu bogactwu wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. wzmacniają odporność, chronią układ krwionośny, zwalczają wirusy i bakterie oraz opóźniają procesy starzenia.
Grzyby shiitake szaszłyk
Aby przygotować szaszłyki z wieprzowiny z grzybami shitake, potrzebujesz 300 g grzybów shiitake, 100 g sosu tonkatsu, 400 g karkówki pokrojonej w kostkę, dwie średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę, olej, sól i pieprz do smaku oraz patyczki bambusowe do szaszłyków. Przyrządzenie szaszłyków z wieprzowiny z grzybami shitake nie powinno zająć więcej niż 40 minut.
Na początku karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju. Grzyby shiitake opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój. Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa, a co jakiś czas za pomocą pędzelka smaruj szaszłyki sosem tonkatsu. Potrawę podawaj gorącą.
Szaszłyki z grzybami shiitake
Japońskie szaszłyki z grzybami shiitake można również podać z mięsem drobiowym. Aby przyrządzić taką potrawę, potrzebne są następujące składniki: dwie piersi z kurczaka, pół torebki suszonych grzybów shiitake, dwie papryki, sześć cebul, 250 g boczku, olej i przyprawa do grilla. Na wstępie grzyby shiitake moczymy przez ok. pół godziny.
Pierś kurczaka kroimy w kawałki, boczek na cienkie plasterki, paprykę na kawałeczki, cebulę w talarki. Pokrojone składniki i odsączone grzyby kropimy olejem, solimy (nie dużo, bo niektóre przyprawy do grilla są same w sobie słone), posypujemy przyprawą grillową, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Składniki nabijamy na patyczki naprzemiennie.
Szaszłyki układamy na aluminiowej tacce i kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy obracając je co jakiś czas. W okresie mało sprzyjającym grillowaniu możemy szaszłyki upiec w piekarniku. Ułożone na blaszce nadziane patyczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i obracamy co pewien czas. Pod koniec pieczenia możemy włączyć termoobieg, aby szaszłyki zarumieniły się.