Szybkie przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie kojarzy się przede wszystkim z delikatnymi croissantami, ale jego wykorzystanie nie ogranicza się tylko do nich. Jest to maślane ciasto złożone z wielu warstw, dzięki czemu wyróżnia się szczególną lekkością. Wybornie smakuje z owocami, czekoladą i innymi słodkimi dodatkami, lecz warto spróbować go również w wersji z wytrawnymi składnikami.
Spis treści
Co to jest ciasto francuskie i jak je wykorzystać?
Francuzi nazywają ciasto francuskie pâte feuilletée, co oznacza ciasto płatkowe. Jest to słuszne określenie ze względu na wielowarstwową strukturę złożoną z cienkich płatów. Ciasto stanowi bazę wielu wyśmienitych słodkości i przekąsek.
Jaka jest historia powstania ciasta francuskiego? Na ten temat krążą różne legendy. Jedna z historii mówi, że cukierniczy czeladnik dodał do kruchego ciasta za dużo masła, ponieważ zapomniał, że właściwą porcję już wcześniej do niego wrzucił. Według innych doniesień malarz Claude Gellee, nazywany Le Lorrain, interesował się piekarnictwem. Kiedy jego ojciec otrzymał zalecenia od lekarza, aby stosować dietę obfitującą w chleb oraz masło, postanowił stworzyć wypiek zawierający możliwie dużo tłuszczu. Jednak najprawdopodobniej ciasto francuskie powstało w XVII wieku dzięki jednemu ze słynnych kucharzy. Mógł to być François Pierre La Varenne, który wynalazł sos beszamelowy, albo Marie-Antoine Carême uznawany za prekursora kuchni francuskiej w najelegantszej wersji. W jego książce kucharskiej znajduje się przepis na ciasto przełożone 729 warstwami masła.
Jak wygląda proces przygotowywania ciasta francuskiego? Ciasto wykonuje się z takich samych składników jak ciasto na pierogi, czyli z mąki, soli oraz wody, ale potrzebna jest też duża ilość masła, wokół którego oblepiają się pozostałe produkty. Proces wyrabiania go jest czasochłonny, ponieważ wielokrotnie składa się je i wałkuje. Tradycyjnie przygotowuje się je w sześciu etapach, które powtarza się co kilka godzin. Pomiędzy kolejnymi etapami schładza się je w temperaturze 10-16°C. Ciasto składa się poprzez tworzenie kolejnych warstw. Podczas pieczenia rozdzielają się dzięki topiącemu się tłuszczowi oraz parującej wodzie. To dzięki temu są lekkie i puszyste.
Koperty z ciasta francuskiego z soczystymi morelami
Owocowy deser z ciasta francuskiego to doskonały pomysł o każdej porze roku. Rozpływa się w ustach i smakuje dorosłym oraz dzieciom. Dziś proponujemy koperty z morelami: https://uwielbiam.pl/przepis/koperty-z-ciasta-francuskiego-z-morelami. Nie musisz samodzielnie przygotowywać ciasta francuskiego – po prostu kup mrożone, a elegancki deser przygotujesz błyskawicznie.
Cronuty – francuska wersja donutów z polewą
Donuty to rodzaj amerykańskich pączków z dziurką w środku. A co powiesz, aby zamiast z nich zrobić cronuty? To taka francuska wersja pączków dla osób, które nie przepadają za wersjami ociekającymi tłuszczem lub mają ochotę na francuski deser w innej formie niż croissanty. Sprawdź, jak je przygotować: https://uwielbiam.pl/przepis/cronuty-ekspresowe-z-ciasta-francuskiego-z-kolorowa-polewa. Ciastka polej czekoladą lub przygotuj kolorowy lukier. Możesz też skorzystać z dowolnej posypki.
Palmiery z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej
Palmiery powstają poprzez zawinięcie farszu w ciasto francuskie, a następnie pocięcie powstałego rulonu na krążki o szerokości 2 cm. Piecze się je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Nasza propozycja to palmiery z kiełbasą chorizo, serem żółtym oraz korniszonami z chili.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
Szpinak w połączeniu z serem feta smakuje znakomicie, dlatego warto przyrządzić przekąskę z użyciem ciasta francuskiego. Można ją podać do barszczu. W ten sposób zaskoczysz domowników lub gości. Przekonaj się, że ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą jest proste w przygotowaniu. Dodatek czosnku podkręca smak. Jak widać, ciasto francuskie zapewnia wiele możliwości kulinarnych.
Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem serwisu.