Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Japońska sałatka z grzybami fungus

Grzyby snow fungus, zwane również białymi, są bardzo cenione w kuchni azjatyckiej. Po namoczeniu stają się półprzezroczyste i sprężyste, a wyglądem przypominają koralowce. Posiadają neutralny smak, dzięki czemu świetnie przejmują smaki potraw, którym towarzyszą. Posiadają wysoką zawartość błonnika, co może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, pobudzaniu perystaltyki jelit czy usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki sałatce z grzybami fungus możesz odmienić swoją codzienną dietę i zadziwić przyjaciół na domówce.

Grzyby fungus – co to jest?

Snow fungus potocznie zwany śnieżnym grzybem, białą galaretką czy grzybem chryzantema ma jędrną konsystencję oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu doskonale absorbuje przyprawy dodane do potraw. Po namoczeniu staje się półprzeźroczysty, co dodaje mu atrakcyjności dekoracyjnej. Grzyby snow fungus nadają się do dań typu stir-fry, zup oraz sosów i azjatyckich deserów.

Japońska sałatka przepis

Wiele osób z kręgu kultury zachodniej kojarzy kuchnię japońską głównie z sushi czy ramen. Jadłospis Japończyków jest jednak dużo bogatszy, a menu dań serwowanych na domowych stołach oraz w restauracjach obfituje w różne smaki. Bardzo popularne w Japonii są ryż, ryby oraz owoce morza. Takie składniki można często znaleźć w niskokalorycznych i zdrowych sałatkach, które mogą być oddzielną potrawą lub dodatkiem do innych dań.

Wśród składników japońskich sałatek znajdziemy warzywa (brokuły, kalafiory, fasola, szpinak, marchew, ogórki), ryby, owoce morza, makaron, surimi, miso, sezam, jajka, wodorosty oraz grzyby. Np. głównym składnikiem sałatki Hijiki są dzikie odmiany wodorostów porastających wybrzeża skalne. Hijiki zawiera błonnik oraz wapń, żelazo i magnez, dzięki czemu tradycyjnie stanowi składnik zbilansowanej japońskiej diety. Gotowe suszone wodorosty są dostępne w supermarketach.

Azjatyckie grzyby są uniwersalne w zastosowaniu kulinarnym i pasują do różnych dań. Tradycyjnie są wykorzystywane do potraw na bazie ryżu i makaronu, przygotowywanych w woku lub na głębokiej patelni. Grzyby dobrze łączą się z cebulą, papryką, marchewką, kukurydzą, fasolką szparagową, soczewicą, ciecierzycą, porem, cukinią, bakłażanem, imbirem, dymką, chili czy pędami bambusa, a w przypadku mięs pasują do drobiu, wieprzowiny i ryb.

Z dodatkiem grzybów można przygotować azjatyckie zupy, np. ramen bądź wykorzystać je jako dodatek do kremów z kukurydzy lub soczewicy oraz jajecznicy czy omletu. Azjatyckie grzyby sprawdzają się do różnego rodzaju potrawek i gulaszy, a także do farszu do pierogów.

Sałatka z grzybami przepis

Smakoszom kuchni azjatyckich można polecić lokalną potrawę, jaką jest sałatka z grzybami snow fungus. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz dwie kapusty pak choi, dwa kawałki fileta z kurczaka, 10 g grzybów snow fungus, marchewkę, szczypior, dwa ząbki czosnku, cebulę, ok. trzy łyżki oleju rzepakowego, łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz łyżkę sosu sojowego. Sos sporządzisz z czterech łyżek sosu ostrygowego, pięciu łyżek sosu sojowego, 1/4 szklanki wody, dwóch łyżeczek cukru trzcinowego, łyżki oleju sezamowego, łyżeczki startego imbiru oraz łyżki octu ryżowego. Potrzebny też będzie ugotowany ryż oraz uprażony sezam.

Na wstępie wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój na paseczki, dodaj sos sojowy, skrobię ziemniaczaną i wymieszaj. Grzyby snow fungus przygotuj według przepisu na opakowaniu, pak choi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, a cebulę w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, zaś szczypior na niewielkie kawałki.

W woku lub dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż na większym ogniu, po czym przełóż na talerz. Do tej samej patelni dolej dwie łyżki oleju, wrzuć drobno posiekany czosnek oraz pokrojone marchewkę, pak choi i cebulę. Smaż ok. trzy minuty, mieszając aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodaj mięso oraz odsączone i lekko posiekane grzyby snow fungus. Wlej przygotowany sos i mieszając, gotuj dwie minuty. Na koniec wrzuć dymkę i wymieszaj. Podawaj posypane sezamem.

Sałatka z japońskimi grzybami

Japońska sałatka z grzybami fungus to prosta w przygotowaniu potrawa z kuchni japońskiej, której przygotowanie zajmie co ok. 15 minut. Potrzebne będą następujące składniki:

100 g grzybów fungus blanszowanych, 200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie plasterki, 50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie plastry, trzy łyżki pulpy mango, dwie łyżki soku z limonki, dwie łyżki majonezu oraz sól i majonez do smaku.

Na wstępie zalej grzyby fungus wrzątkiem i odstaw na pięć minut. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.

Grzyby fungus suszone

Suszone grzyby fungus dostępne są w naszym kraju w sklepach internetowych, np. w opakowaniach po 30 g. Według danych dystrybutora, w 100 g produktu jest 66 g błonnika, 7,5 g białka, 3,5 g węglowodanów (w tym 0,7 g cukru), 0,8 g tłuszczu, 0,3 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,17 g soli. Wartość energetyczna wynosi 183 kcal. Aby przyrządzić grzyby, namocz je w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Następnie odsącz i odetnij twarde końce. Grzyby dodaj do wybranego dania. Całość zagotuj lub usmaż.