Jogurtowe placuszki – 3 pomysły
Oto kolejna lista pomysłów na śniadaniowe pancakes. Te jogurtowe placuszki są proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego są roślinne i bardzo smaczne. Koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Jogurtowe placuszki na wegańskie śniadanie
Roślinne jogurty doskonale zastępują jajka w plackach oraz wegańskich wypiekach. Mają działanie żelujące i łączące mąkę z innymi składnikami. W zależności od tego jaki jogurt dodacie do ciasta, w jakim będzie smaku, takie placuszki Wam wyjdą. Na szczęście roślinne jogurty są już powszechnie dostępne w polskich sklepach stacjonarnych. W internetowych delikatesach dostaniecie je bez problemu.
Oto kilka pomysłów na śniadaniowe placuszki z jogurtem w roli jajka.
.
.1. Jagodowe placuszki
Podczas smażenia jagodowy jogurt zmienił kolor ale w smaku nadal był wyczuwalny. Lubię dodawać go do ciasta na placuszki – to miła odmiana od jasnych jogurtów, które jadam najczęściej. Te placuszki wychodzą puszyste i mokre w środku.
Przepis jest pod linkiem.
.
.2. Białe z jasnym jogurtem
Tymi jasnymi placuszkami zajadałam się przez niemalże cały 2020 rok – w trakcie noszenia aparatu nakładkowego na zębach a potem po wybielaniu zębów. Musiałam się pilnować i pamiętać o dodawaniu do placuszków białego jogurtu oraz jasnej mąki. Całe szczęście, że to było proste i smaczne połączenie.
.
.3. Gryczane też są smaczne
Jogurt doskonale łączy i nawilża również mąkę gryczaną, które nie jest najłatwiejszą w użyciu. Do przygotowania ciasta na te placki wystarczą tylko 4 składniki. Nie obawiajcie się eksperymentować z różnymi roślinnymi jogurtami i mąkami. Te bezglutenowe też nadają się do pancakes.
Przepis podaję tutaj.
.
Jajko w placuszkach zastąpić można również różnymi owocami.
Dajcie znać na FB czym najczęściej zastępujecie jajka w placuszkach.
.