Jogurtowe placki gryczane
Okazuje się, że roślinny jogurt świetnie sprawdza się jako zamiennik jajek w śniadaniowych placuszkach. Placki wychodzą pulchne i miękkie w środki – nawet z mąki gryczanej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na jogurtowe placki gryczane.
Spis treści
Bez blendera
Ostatnio (chyba już od 2 miesięcy) ciasto na placki mieszam łyżką w misce. Wciąż cierpię z powodu zakupu beznadziejnie słabego sprzętu (blendera kielichowego) i jakoś nie mogę przemóc się, żeby w nim miksować ciasto. Trwa to zdecydowanie dłużej niż szybie połączenie składników w misce.
Natomiast niezmiennie smażę placki na patelni z IKEA. Służy mi ona już ponad 8 lat i wciąż wygląda jak nowa. Tylko jedna ważna uwaga – nigdy nie myłam jej w zmywarce. Patelnie z serii 365+ świetnie nadają się do smażenia na sucho.
.
Jogurtowe placki gryczane – składniki na około 10 sztuk
- 150 ml mleka (napoju) roślinnego. Ja zwykle używam sojowego, migdałowe i owsiane też się sprawdzą. Nie polecam jedynie napoju ryżowego
- 160 ml roślinnego jogurtu. Możecie użyć jogurtów smakowych
- 100 g jasnej mąki gryczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
.
Placki gryczane – przygotowanie
- W misce wymieszajcie dokładnie jogurt z mlekiem roślinnym i olejem
- Następnie stopniowo dodawajcie do nich mąkę, energicznie mieszając składniki, tak aby z mąki nie powstały grudki. Jeżeli jakaś się Wam przydarzy to rozgniećcie ją o ściankę miski i wmieszajcie w ciasto
- UWAGA – to ciasto wyjdzie bardzo gęste. Jeżeli wolicie rzadsze to dolejcie więcej mleka.
- Placki smażcie na suchej patelni na średniej temperaturze. Około 1-2 minuty na każdej ze stron wystarczy.
.

Przepisy na placuszki z innej mąki oraz innymi zamiennikami jajek znajdziecie na blogu pod tagiem pancakes. Zachęcam Was do eksperymentowania i mieszania różnych składników. Efekty mogą Was smacznie zaskoczyć. Dajcie znaka na FB na co nowego traficie.
.
.