Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tteokbokki z grzybami i tofu

Polubiłam koreańskie kluski ryżowe i robię je często w wersji łagodnej oraz pikantnej. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje ta wersja pikantna na Tteokbokki z grzybami i tofu.

Tteokbokki z grzybami i tofu – składniki na 1 porcję

  • 200 g ryżowych klusek na Tteokbokki
  • 50-60 g białego tofu
  • 3-4 grzyby shiitake (suszone lub surowe) lub nasze pieczarki pieczarki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka dymka
  • 3 płaskie łyżeczki ostrej, koreańskiej pasty Gochujang
  • 1 łyżka syropu z agawy lub innego naturalnego słodzika , który nie ma intensywnego smaku i aromatu. Tu miód i syrop klonowy się nie sprawdzą. Można dodać łyżkę białego cukru ale należy poczekać aż zupełnie rozpuści się w sosie
  • odrobina gorącej wody do rozwodnienia sosu
  • łyżeczka nasion sezamu
  • jedna łyżka oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia

.

Tteokbokki z grzybami i tofu – przygotowanie

  1. Jeżeli używacie suszonych grzybów shiitake to zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na około 15 minut. W tym czasie zmiękną. Odcedźcie je i odciśnijcie z nich wodę
  2. Kluski ryżowe Tteokbokki ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu powinny być miękkie i lekko gumowate. Odcedźcie je i przelejcie zimną wodą, tak się nie skleją
  3. Tofu pokrójcie w słupki
  4. Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę dumkę (piórka lub kosteczkę)
  5. Jak tylko czosnek i cebulką się zeszklą dodajcie do nich pokrojone w paski grzyby. Smażcie do czasu aż czosnek się zarumieni a grzyby lekko przysmażą
  6. Dopiero wtedy dodajcie na patelnię składniki sosu – pastę Gochujang, ciepłą wodę, syrop z agawy
  7. Wymieszajcie wszystko i wrzućcie na patelnię kluski Tteokbokki oraz tofu
  8. Smażcie wszystko razem do czasu aż sos zgęstnieje i oblepi wszystkie składniki

Przed podaniem posypcie danie sezamem.

Smacznego i na zdrowie.

Tteokbokki z grzybami i tofu

.

Inne przepisy na dania inspirowane koreańską kuchnią znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.