Tteokbokki z grzybami i tofu
Polubiłam koreańskie kluski ryżowe i robię je często w wersji łagodnej oraz pikantnej. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje ta wersja pikantna na Tteokbokki z grzybami i tofu.
Spis treści
Tteokbokki z grzybami i tofu – składniki na 1 porcję
- 200 g ryżowych klusek na Tteokbokki
- 50-60 g białego tofu
- 3-4 grzyby shiitake (suszone lub surowe) lub nasze pieczarki pieczarki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka dymka
- 3 płaskie łyżeczki ostrej, koreańskiej pasty Gochujang
- 1 łyżka syropu z agawy lub innego naturalnego słodzika , który nie ma intensywnego smaku i aromatu. Tu miód i syrop klonowy się nie sprawdzą. Można dodać łyżkę białego cukru ale należy poczekać aż zupełnie rozpuści się w sosie
- odrobina gorącej wody do rozwodnienia sosu
- łyżeczka nasion sezamu
- jedna łyżka oleju rzepakowego rafinowanego – do smażenia
.
Tteokbokki z grzybami i tofu – przygotowanie
- Jeżeli używacie suszonych grzybów shiitake to zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na około 15 minut. W tym czasie zmiękną. Odcedźcie je i odciśnijcie z nich wodę
- Kluski ryżowe Tteokbokki ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu powinny być miękkie i lekko gumowate. Odcedźcie je i przelejcie zimną wodą, tak się nie skleją
- Tofu pokrójcie w słupki
- Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę dumkę (piórka lub kosteczkę)
- Jak tylko czosnek i cebulką się zeszklą dodajcie do nich pokrojone w paski grzyby. Smażcie do czasu aż czosnek się zarumieni a grzyby lekko przysmażą
- Dopiero wtedy dodajcie na patelnię składniki sosu – pastę Gochujang, ciepłą wodę, syrop z agawy
- Wymieszajcie wszystko i wrzućcie na patelnię kluski Tteokbokki oraz tofu
- Smażcie wszystko razem do czasu aż sos zgęstnieje i oblepi wszystkie składniki
Przed podaniem posypcie danie sezamem.
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne przepisy na dania inspirowane koreańską kuchnią znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.