Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron ryżowy z orzechowym sosem

Ten prosty i bardzo smaczny makaron ryżowy z orzechowym sosem przygotujecie w około 15 minut. Na obiad lub kolację sprawdzi się idealnie.

Makaron ryżowy z orzechowym sosem – składniki na 2 porcje

  • 200 g makaronu ryżowego – grube wstążki sprawdzą się tutaj najlepiej
  • 2 garści liści szpinaku baby lub większych liści
  • pół szklanki wody – do ugotowania szpinaku
  • nasiona sezamu – białe lub czarne. Do posypania

.

Składniki na sos

  • 1 czubata łyżka sosu orzechowego z orzeszków zielnych – gładkiego lub cranchy
  • pół łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • łyżka ostrego sosu chili np. Sriracha lub słodko-kwaśny sosu azjatyckiego
  • 1/4 szklanki zimnej wody

.

Makaron ryżowy z orzechowym sosem – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam dodać więcej wody bo makarony ryżowe chłoną jej dużo więcej niż np. pszenne. Po ugotowaniu odcedźcie i przelejcie makaron zimną wodą. Tak się nie sklei
  2. W miseczce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki na sos tak aby powstał gładki, lekko gęsty płyn
  3. Na patelnię wlejcie wodę i wrzućcie do niej umyte liście szpinaku. Przykryjcie patelnie pokrywką i poczekajcie aż liście zmiękną. Nie przegotujcie ich jednak – mają zachować formę a nie rozpaść się na papkę
  4. Niezwłocznie przełóżcie na patelnię, do szpinaku, ugotowany i odcedzony makaron oraz sos. Zmniejszcie temperaturę pod patelnią
  5. Dokładnie wszystko wymieszajcie i podgrzejcie razem uważając aby nie zagotować sosu. Pasta miso, w wysokiej temperaturze, traci swoje cenne pro biotyczne właściwości.

Przełóżcie makaron na talerze lub do miseczek i posypcie go nasionami sezamu.

Smacznego i na zdrowie.

.

.

Inne przepisy na makaronowe dania znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich faworytów.