Makaron ryżowy z orzechowym sosem
Ten prosty i bardzo smaczny makaron ryżowy z orzechowym sosem przygotujecie w około 15 minut. Na obiad lub kolację sprawdzi się idealnie.
Spis treści
Makaron ryżowy z orzechowym sosem – składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu ryżowego – grube wstążki sprawdzą się tutaj najlepiej
- 2 garści liści szpinaku baby lub większych liści
- pół szklanki wody – do ugotowania szpinaku
- nasiona sezamu – białe lub czarne. Do posypania
.
Składniki na sos
- 1 czubata łyżka sosu orzechowego z orzeszków zielnych – gładkiego lub cranchy
- pół łyżki jasnej pasty miso
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- łyżka ostrego sosu chili np. Sriracha lub słodko-kwaśny sosu azjatyckiego
- 1/4 szklanki zimnej wody
.
Makaron ryżowy z orzechowym sosem – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam dodać więcej wody bo makarony ryżowe chłoną jej dużo więcej niż np. pszenne. Po ugotowaniu odcedźcie i przelejcie makaron zimną wodą. Tak się nie sklei
- W miseczce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki na sos tak aby powstał gładki, lekko gęsty płyn
- Na patelnię wlejcie wodę i wrzućcie do niej umyte liście szpinaku. Przykryjcie patelnie pokrywką i poczekajcie aż liście zmiękną. Nie przegotujcie ich jednak – mają zachować formę a nie rozpaść się na papkę
- Niezwłocznie przełóżcie na patelnię, do szpinaku, ugotowany i odcedzony makaron oraz sos. Zmniejszcie temperaturę pod patelnią
- Dokładnie wszystko wymieszajcie i podgrzejcie razem uważając aby nie zagotować sosu. Pasta miso, w wysokiej temperaturze, traci swoje cenne pro biotyczne właściwości.
Przełóżcie makaron na talerze lub do miseczek i posypcie go nasionami sezamu.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne przepisy na makaronowe dania znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich faworytów.