Jogurtowe placuszki na śniadanie
Tydzień temu rozpoczęłam białą dietę po wybielaniu zębów u stomatologa. Te jogurtowe placuszki na śniadanie to jeden z wielu pomysłów na urozmaicenie sobie 'białych’ posiłków. A przy okazji smaczna opcja na weekendowe śniadanie.
Spis treści
Do ich przygotowanie wystarczy miska, łyżka, miarka (do odmierzania składników) oraz patelnia o nieprzywierającej powłoce. Na takiej usmażycie placuszki z niewielką ilością tłuszczu.
Nie używam w swojej kuchni mleka ani jogurtów pochodzenia zwierzęcego – nie wiem jak te placuszki wyjdą na odzwierzęcych produktach. Na roślinnych wychodzą doskonałe.
.
Jogurtowe placuszki na śniadanie – składniki na około 13-15 sztuk
- 100 g jasnej mąki – ja użyłam orkiszowej. Sprawdzi się też pszenna lub jaglana
- 150 ml roślinnego mleka – sojowe, owsiane i migdałowe będą tu pasowały
- 120 g roślinnego, białego jogurtu – użyłam jogurtu o smaku kokosa ale naturalny też będzie OK
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego. Na takim można smażyć
Dodatki:
- biały jogurt roślinny
- syrop z agawy
.
Jogurtowe placuszki – przygotowanie
- W misce odmierzcie mąkę i wlejcie do niej mleko roślinne – dokładnie wszystko wymieszajcie
- W kolejnym kroku dodajcie jogurt i ponownie wymieszajcie składniki
- Następnie wlejcie dwie łyżki oleju rzepakowego. Tak – znowu wszystko wymieszajcie aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji nadającej się do swobodnego nakładania łyżką na patelnię
- Suchą patelnię rozgrzejcie na średniej temperaturze ( u mnie 5 w skali od 0 do 9)
- Nakładajcie na nią ciasto łyżką formując nią okrągłe placuszki
- Smażcie je po 2-3 minuty na każdej ze stron uważając żeby się nie przypaliły
Na białej diecie możecie je zjeść z białym roślinnym jogurtem ewentualnie polane syropem z agawy.
.
Inne przepisy na placuszki (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy byliście kiedyś na białej diecie i jak sobie radziliście.
.