Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jagodowe placuszki jogurtowe

Placki to u mnie stały bywalec na weekendowym stole. Te jagodowe placuszki jogurtowe przygotujecie w kilkanaście minut. Delektujcie się nimi trochę dłużej. W końcu w weekendy mamy nieco więcej czasu na śniadanie.

Ciasto na te placuszki przygotujecie w misce. Nie będzie tu potrzebny mikser ani blender kielichowy. Przyda się za to patelnia z nieprzywierającą powłoką – na takiej można smażyć placuszki (pancakes) z niewielką ilością tłuszczu. Te dwie łyżki oleju dodane do ciasta w zupełności wystarczą.

.

Jagodowe placuszki jogurtowe – składniki na około 12 sztuk

  • 100 g mąki – ja użyłam orkiszowej ale sprawdzi się też jaglana, owsiana, kukurydziana a nawet zwykła biała pszenna
  • 150 ml roślinnego mleka – ja zawsze pod ręką mam sojowe. Do tych placuszków możecie użyć też owsianego lub migdałowego. Ryżowe się nie sprawdzi a krowiego nie polecam. Sama nie piję mleka pochodzenia zwierzęcego od ponad 10 lat. Tu opisałam powody, dla których warto rzucić nabiał.
  • 150 ml roślinnego jogurtu – miałam w lodówce jogurt jagodowy – stąd przepis na jagodowe placuszki jogurtowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

.

Placuszki – przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie mleko roślinne z jogurtem. U mnie ciasto było fioletowe ale podczas smażenia zbrązowiało przez mąkę orkiszową
  2. Następnie dodajcie do nich olej rzepakowy i dokładnie wmieszajcie go w płyn
  3. W ostatnim kroku dodacie stopniowo mąkę mieszając ją tak, aby nie powstały grudki. Jeżeli zauważycie jakąś to rozgniećcie ją łyżką o ściankę miski

Ciasto powinno wyjść gęste. Nakładajcie je łyżką na suchą patelnię formując okrągłe, grube placuszki. Ja swoją patelnię rozgrzewam na średniej temperaturze (5 w skali od 0 do 9).

UWAGA – te placuszki smażą się szybko. Uważajcie aby ich nie przypalić.

Jagodowe placuszki jogurtowe
Jagodowe placuszki jogurtowe

Inne przepisy na placuszki (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy smażyliście już placuszki jogurtowe.

.

.