Jagodowe placuszki jogurtowe
Placki to u mnie stały bywalec na weekendowym stole. Te jagodowe placuszki jogurtowe przygotujecie w kilkanaście minut. Delektujcie się nimi trochę dłużej. W końcu w weekendy mamy nieco więcej czasu na śniadanie.
Spis treści
Ciasto na te placuszki przygotujecie w misce. Nie będzie tu potrzebny mikser ani blender kielichowy. Przyda się za to patelnia z nieprzywierającą powłoką – na takiej można smażyć placuszki (pancakes) z niewielką ilością tłuszczu. Te dwie łyżki oleju dodane do ciasta w zupełności wystarczą.
.
Jagodowe placuszki jogurtowe – składniki na około 12 sztuk
- 100 g mąki – ja użyłam orkiszowej ale sprawdzi się też jaglana, owsiana, kukurydziana a nawet zwykła biała pszenna
- 150 ml roślinnego mleka – ja zawsze pod ręką mam sojowe. Do tych placuszków możecie użyć też owsianego lub migdałowego. Ryżowe się nie sprawdzi a krowiego nie polecam. Sama nie piję mleka pochodzenia zwierzęcego od ponad 10 lat. Tu opisałam powody, dla których warto rzucić nabiał.
- 150 ml roślinnego jogurtu – miałam w lodówce jogurt jagodowy – stąd przepis na jagodowe placuszki jogurtowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Placuszki – przygotowanie
- W misce wymieszajcie mleko roślinne z jogurtem. U mnie ciasto było fioletowe ale podczas smażenia zbrązowiało przez mąkę orkiszową
- Następnie dodajcie do nich olej rzepakowy i dokładnie wmieszajcie go w płyn
- W ostatnim kroku dodacie stopniowo mąkę mieszając ją tak, aby nie powstały grudki. Jeżeli zauważycie jakąś to rozgniećcie ją łyżką o ściankę miski
Ciasto powinno wyjść gęste. Nakładajcie je łyżką na suchą patelnię formując okrągłe, grube placuszki. Ja swoją patelnię rozgrzewam na średniej temperaturze (5 w skali od 0 do 9).
UWAGA – te placuszki smażą się szybko. Uważajcie aby ich nie przypalić.
Inne przepisy na placuszki (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy smażyliście już placuszki jogurtowe.
.
.