Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pasztet z czerwonej soczewicy z grzybami

Pasztety piekę wyłącznie przed świętami. Mam na nie w tym okresie największą ochotę oraz cierpliwość do przygotowywania. Ten pasztet z czerwonej soczewicy z grzybami zachwyca cudownym aromatem i obłędnym smakiem.

Kilka słów na początek

Do mielenia przygotowanych składników na ten pasztet używam robota kuchennego z nożem w kształcie litery S. Możecie pomóc sobie blenderem ręcznym. Nie polecam używać blendera kielichowego – masa na ten pasztet wychodzi gęsta i blender kielichowy sobie z nią nie poradzi.

.

Pasztet z czerwonej soczewicy – składniki na 2 keksówki

  • 350 g czerwonej soczewicy – waga dla suchego produktu
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 40 g suszonych grzybów – użyłam suszonych borowików
  • 1 średnia, biała cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • poł korzenia selera
  • 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego do smażenia + odrobina do wysmarowania keksówek
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według uznania

.

Pasztet z czerwonej soczewicy – przygotowanie

Gotowanie:

  1. Suszone grzyby opłuczcie i zalejcie wrzątkiem na około 15 minut
  2. Ugotujcie kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawcie do ostudzenia. Od wielu już lat gotuję kaszę bez woreczków, zalewając 100 g suchej kaszy 200 ml zimnej wody. Odstawiam kaszę z kuchenki dopiero jak wchłonie wodę. Czekam jeszcze około 10 min aż zmięknie.
  3. Czerwoną soczewicę ugotujcie jak poniżej:
    • zalejcie soczewicę odpowiednią ilością wody tak żeby nie trzeba jej było odsączać po ugotowaniu. Ja do 350 g suchej soczewicy wlałam 550 ml wody
    • dodajcie do niej ziele angielskie i liście laurowe
    • wrzućcie odsączone grzyby. Nie wylewajcie wody, w której grzyby się moczyły – przyda się jeżeli masa na pasztet wyjdzie za sucha oraz do podlania smażonych warzyw
  4. Po ugotowaniu soczewicy wyjmijcie z niej przyprawy (ziele i liście laurowe)
  5. Poczekajcie aż soczewica z grzybami ostygną – tak bezpieczniej będzie je mielić. Nie poparzycie się .

Smażenie i pieczenie:

  1. W kolejnym kroku, na jednej łyżce oleju rzepakowego, podsmażcie na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek aż się zarumienią
  2. Dopiero wtedy dodajcie do nich starty korzeń selera (może być starty na dużych oczkach) oraz sos sojowy i pieprz
  3. Smażcie wszystko razem przez 3-4 minuty. Jeżeli warzywa zaczną się za szybko smażyć dolejcie do nich odrobinę wody z grzybów. Tu bardziej zależy mi na tym aby seler się poddusił aniżeli usmażył na węgiel
  4. Ostudźcie tak usmażone/duszone warzywa
  5. Teraz jest już czas na zmiksowanie i zmielenie wszystkiego razem na gładką masę. Przełóżcie do robota kuchennego lub naczynia, w którym będziecie miksować masę:
    • ugotowaną kaszę jaglaną
    • czerwoną soczewicę z grzybami
    • podsmażoną cebule, czosnek i seler
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
  6. Zmielcie/ zmiksujcie wszystko na jednolitą, gładką masę
  7. Sprawdźcie smak i ewentualnie doprawcie pieprzem oraz sosem sojowym
  8. Keksówki posmarujcie olejem rzepakowym
  9. Przełóżcie masę na pasztet do foremek

Pasztet z czerwonej soczewicy pieczcie przez 50 minut w temp 200 stopni. Bez termo obiegu.

.

Przed podaniem poczekajcie aż pasztet ostygnie.

Ten pasztet dobrze smakuje w towarzystwie samego pieczywa. Z dodatkiem musztardy, ćwikły albo samego chrzanu będzie równie smaczny.

pasztet z czerwonej soczewicy

.

A może macie ochotę na inne roślinne pasztety? Oto linki do przepisów:

Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znaka na FB.

.