Pasztet z czerwonej soczewicy z grzybami
Pasztety piekę wyłącznie przed świętami. Mam na nie w tym okresie największą ochotę oraz cierpliwość do przygotowywania. Ten pasztet z czerwonej soczewicy z grzybami zachwyca cudownym aromatem i obłędnym smakiem.
Spis treści
Kilka słów na początek
Do mielenia przygotowanych składników na ten pasztet używam robota kuchennego z nożem w kształcie litery S. Możecie pomóc sobie blenderem ręcznym. Nie polecam używać blendera kielichowego – masa na ten pasztet wychodzi gęsta i blender kielichowy sobie z nią nie poradzi.
.
Pasztet z czerwonej soczewicy – składniki na 2 keksówki
- 350 g czerwonej soczewicy – waga dla suchego produktu
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 40 g suszonych grzybów – użyłam suszonych borowików
- 1 średnia, biała cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- poł korzenia selera
- 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego do smażenia + odrobina do wysmarowania keksówek
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według uznania
.
Pasztet z czerwonej soczewicy – przygotowanie
Gotowanie:
- Suszone grzyby opłuczcie i zalejcie wrzątkiem na około 15 minut
- Ugotujcie kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawcie do ostudzenia. Od wielu już lat gotuję kaszę bez woreczków, zalewając 100 g suchej kaszy 200 ml zimnej wody. Odstawiam kaszę z kuchenki dopiero jak wchłonie wodę. Czekam jeszcze około 10 min aż zmięknie.
- Czerwoną soczewicę ugotujcie jak poniżej:
- zalejcie soczewicę odpowiednią ilością wody tak żeby nie trzeba jej było odsączać po ugotowaniu. Ja do 350 g suchej soczewicy wlałam 550 ml wody
- dodajcie do niej ziele angielskie i liście laurowe
- wrzućcie odsączone grzyby. Nie wylewajcie wody, w której grzyby się moczyły – przyda się jeżeli masa na pasztet wyjdzie za sucha oraz do podlania smażonych warzyw
- Po ugotowaniu soczewicy wyjmijcie z niej przyprawy (ziele i liście laurowe)
- Poczekajcie aż soczewica z grzybami ostygną – tak bezpieczniej będzie je mielić. Nie poparzycie się .
Smażenie i pieczenie:
- W kolejnym kroku, na jednej łyżce oleju rzepakowego, podsmażcie na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek aż się zarumienią
- Dopiero wtedy dodajcie do nich starty korzeń selera (może być starty na dużych oczkach) oraz sos sojowy i pieprz
- Smażcie wszystko razem przez 3-4 minuty. Jeżeli warzywa zaczną się za szybko smażyć dolejcie do nich odrobinę wody z grzybów. Tu bardziej zależy mi na tym aby seler się poddusił aniżeli usmażył na węgiel
- Ostudźcie tak usmażone/duszone warzywa
- Teraz jest już czas na zmiksowanie i zmielenie wszystkiego razem na gładką masę. Przełóżcie do robota kuchennego lub naczynia, w którym będziecie miksować masę:
- ugotowaną kaszę jaglaną
- czerwoną soczewicę z grzybami
- podsmażoną cebule, czosnek i seler
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Zmielcie/ zmiksujcie wszystko na jednolitą, gładką masę
- Sprawdźcie smak i ewentualnie doprawcie pieprzem oraz sosem sojowym
- Keksówki posmarujcie olejem rzepakowym
- Przełóżcie masę na pasztet do foremek
Pasztet z czerwonej soczewicy pieczcie przez 50 minut w temp 200 stopni. Bez termo obiegu.
.
Przed podaniem poczekajcie aż pasztet ostygnie.
Ten pasztet dobrze smakuje w towarzystwie samego pieczywa. Z dodatkiem musztardy, ćwikły albo samego chrzanu będzie równie smaczny.
.
A może macie ochotę na inne roślinne pasztety? Oto linki do przepisów:
Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znaka na FB.
.