Makaron z kimchi
Ten makaron z kimchi to świetna opcja na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotujecie go dosłownie w 15 minut razem z gotowaniem makaronu i krojeniem składników.
Spis treści
Kimchi – koreańskie kiszonki
Kimchi to popularne w kuchni koreańskiej kiszonki. Najczęściej przygotowywane są z kapusty pekińskiej wymieszanej z marchewką, czosnkiem, rzepą, ostrą papryką chili, solą i innymi dodatkami (m.in. sos sojowy, sos ostrygowy, suszone krewetki). Kimchi przygotowuje się również z innych warzyw np. samej rzepy czy ogórków.
Warto włączyć do jadłospisu kiszonki – nasze bakterie jelitowe lubią kiszonki. Ale jak ze wszystkim – nie warto z nimi przesadzać. Kiszonki zawierają dużo soli a jej nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia i może doprowadzić do raka żołądka.
.
Zakupy
Azjatyckie produkty kupuję w sklepach w Warszawie lub w Internecie. Cieszę się, że kimchi staje się coraz bardziej popularna (można ją już kupić w polskich marketach i mniejszych sklepikach). Nie sądzę, abym szybko zrobiła ją sama w domu. Aktualnie nie mam warunków do robienia i przechowywania własnych przetworów a kiszonki lubię.
.
Makaron z kimchi – składniki na 2 porcje
- 100 g makaronu z batatów
- 200 g kimchi – w Internecie można kupić wegańskie kimchi bez sosu rybnego lub ostrygowego ani suszonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia, słodka cebula
- natka pietruszki
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według uznania
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego – bezglutenowego
- jedna łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- około gorącej 30-40 ml wody – opcjonalnie
.
Makaron z kimchi – przygotowanie
- Makaron z batatów ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu wlewając więcej wody do garnka niż przy innych makaronach. Po ugotowaniu przelejcie zimną wodą, odcedźcie i wymieszajcie z olejem sezamowym i sosem sojowym. W ten sposób się nie sklei ale jeszcze bardziej spuchnie wchłaniając płyny
- Cebulę pokrójcie w piórka, czosnek w plasterki a kapustę kimchi i natkę pietruszki drobno poszatkujcie
- Na oleju rzepakowym podsmażcie cebule z czosnkiem. Niech się zeszklą
- Dopiero wtedy dodajcie do nich poszatkowaną kapustę kimchi – razem z wodą, którą puściła
- Bez zwlekania wrzućcie na patelnię ugotowany makaron z batatów i wszystko dokładnie wymieszajcie
- Jeżeli składniki są za suche wlejcie gorącą wodę
- Po minucie danie będzie gotowe
- Przed podaniem posypcie je siekaną natką pietruszki i świeżo mielonym, czarnym pieprzem
Prawda, że proste. Koniecznie sprawdźcie jakie jest smaczne.
Inne przepisy z makaronami znajdziecie pod linkiem.
.