Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron z kimchi

Ten makaron z kimchi to świetna opcja na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotujecie go dosłownie w 15 minut razem z gotowaniem makaronu i krojeniem składników.

Kimchi – koreańskie kiszonki

Kimchi to popularne w kuchni koreańskiej kiszonki. Najczęściej przygotowywane są z kapusty pekińskiej wymieszanej z marchewką, czosnkiem, rzepą, ostrą papryką chili, solą i innymi dodatkami (m.in. sos sojowy, sos ostrygowy, suszone krewetki). Kimchi przygotowuje się również z innych warzyw np. samej rzepy czy ogórków.

Warto włączyć do jadłospisu kiszonki – nasze bakterie jelitowe lubią kiszonki. Ale jak ze wszystkim – nie warto z nimi przesadzać. Kiszonki zawierają dużo soli a jej nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia i może doprowadzić do raka żołądka.

.

Zakupy

Azjatyckie produkty kupuję w sklepach w Warszawie lub w Internecie. Cieszę się, że kimchi staje się coraz bardziej popularna (można ją już kupić w polskich marketach i mniejszych sklepikach). Nie sądzę, abym szybko zrobiła ją sama w domu. Aktualnie nie mam warunków do robienia i przechowywania własnych przetworów a kiszonki lubię.

.

Makaron z kimchi – składniki na 2 porcje

  • 100 g makaronu z batatów
  • 200 g kimchi – w Internecie można kupić wegańskie kimchi bez sosu rybnego lub ostrygowego ani suszonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia, słodka cebula
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony, czarny pieprz – ilość według uznania
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego – bezglutenowego
  • jedna łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • około gorącej 30-40 ml wody – opcjonalnie

.

Makaron z kimchi – przygotowanie

  1. Makaron z batatów ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu wlewając więcej wody do garnka niż przy innych makaronach. Po ugotowaniu przelejcie zimną wodą, odcedźcie i wymieszajcie z olejem sezamowym i sosem sojowym. W ten sposób się nie sklei ale jeszcze bardziej spuchnie wchłaniając płyny
  2. Cebulę pokrójcie w piórka, czosnek w plasterki a kapustę kimchi i natkę pietruszki drobno poszatkujcie
  3. Na oleju rzepakowym podsmażcie cebule z czosnkiem. Niech się zeszklą
  4. Dopiero wtedy dodajcie do nich poszatkowaną kapustę kimchi – razem z wodą, którą puściła
  5. Bez zwlekania wrzućcie na patelnię ugotowany makaron z batatów i wszystko dokładnie wymieszajcie
  6. Jeżeli składniki są za suche wlejcie gorącą wodę
  7. Po minucie danie będzie gotowe
  8. Przed podaniem posypcie je siekaną natką pietruszki i świeżo mielonym, czarnym pieprzem

Prawda, że proste. Koniecznie sprawdźcie jakie jest smaczne.

makaron z kimchi

Inne przepisy z makaronami znajdziecie pod linkiem.

.