Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Bananowe placki z garam masala

Jak się okazuje ta aromatyczna mieszanka przypraw dobrze smakuje nie tylko w daniach wytrawnych. Dzisiaj mam dla Was kolejny śniadaniowy przepis. Tym razem na bananowe placki z garam masala.

Do przygotowania tych placuszków wystarczy Wam miska do mieszania ciasta oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką do smażenia.

Banana nie rozgniatajcie zbyt dokładnie. Jego grudki sprawiają, że placuszki są ciekawsze w smaku.

I jeszcze jedna podpowiedź – im bardziej dojrzały będzie banan (miękki z ciemną skórką) tym słodsze wyjdą placuszki.

.

Bananowe placki z garam masala – składniki na około 14 sztuk

UWAGA – to ciast wychodzi dosyć płynne a placuszki cienkie

  • 150 ml napoju (mleka) roślinnego – ja zawsze mam w lodówce mleko sojowe. Sprawdzi się również owsiane i migdałowe
  • 60 g mąki orkiszowej – możecie użyć pszennej, kukurydzianej, jaglanej
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • płaska łyżeczka mieszanki przypraw garam masala

.

Bananowe placki z garam masala – przygotowanie

  1. Banana rozgniećcie widelcem w misce
  2. Wlejcie do niego mleko i dokładnie wymieszajcie
  3. Następnie dodajcie olej i tak – znowu wszystko wymieszajcie
  4. Mąkę wymieszajcie z przyprawą garam masala i dodawajcie je stopniowo do miski w płynnymi składnikami
  5. Tu mieszanie ma na celu dokładne połączenie składników i unikanie powstawania grudek z mąki. Jeżeli powstaną to rozgniećcie je widelcem o ściankę miski
  6. Placuszki (pancakes) smażcie na suchej patelni rozgrzanej do średniej temperatury – u mnie 5 w skali od 0 do 9. Tym razem nakładałam po 1 łyżce ciasta na placuszek

UWAGA – te placki smażą się szybko. Uważajcie alby ich nie przypalić.

Bananowe placki z garam masala

Inne przepisy na placuszki śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem.

A przepisy na dania z przyprawą garam masala możecie znaleźć tutaj.

Dajcie znaka na FB, czy macie już swoje ulubione przepisy.

.