Bananowe placki z garam masala
Jak się okazuje ta aromatyczna mieszanka przypraw dobrze smakuje nie tylko w daniach wytrawnych. Dzisiaj mam dla Was kolejny śniadaniowy przepis. Tym razem na bananowe placki z garam masala.
Spis treści
Do przygotowania tych placuszków wystarczy Wam miska do mieszania ciasta oraz patelnia z nieprzywierającą powłoką do smażenia.
Banana nie rozgniatajcie zbyt dokładnie. Jego grudki sprawiają, że placuszki są ciekawsze w smaku.
I jeszcze jedna podpowiedź – im bardziej dojrzały będzie banan (miękki z ciemną skórką) tym słodsze wyjdą placuszki.
.
Bananowe placki z garam masala – składniki na około 14 sztuk
UWAGA – to ciast wychodzi dosyć płynne a placuszki cienkie
- 150 ml napoju (mleka) roślinnego – ja zawsze mam w lodówce mleko sojowe. Sprawdzi się również owsiane i migdałowe
- 60 g mąki orkiszowej – możecie użyć pszennej, kukurydzianej, jaglanej
- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- płaska łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
.
Bananowe placki z garam masala – przygotowanie
- Banana rozgniećcie widelcem w misce
- Wlejcie do niego mleko i dokładnie wymieszajcie
- Następnie dodajcie olej i tak – znowu wszystko wymieszajcie
- Mąkę wymieszajcie z przyprawą garam masala i dodawajcie je stopniowo do miski w płynnymi składnikami
- Tu mieszanie ma na celu dokładne połączenie składników i unikanie powstawania grudek z mąki. Jeżeli powstaną to rozgniećcie je widelcem o ściankę miski
- Placuszki (pancakes) smażcie na suchej patelni rozgrzanej do średniej temperatury – u mnie 5 w skali od 0 do 9. Tym razem nakładałam po 1 łyżce ciasta na placuszek
UWAGA – te placki smażą się szybko. Uważajcie alby ich nie przypalić.
Inne przepisy na placuszki śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem.
A przepisy na dania z przyprawą garam masala możecie znaleźć tutaj.
Dajcie znaka na FB, czy macie już swoje ulubione przepisy.
.